Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Στην Japan Tobacco έναντι $1,6 δισ. πουλά τις Donskoy Tabak-ΣΕΚΑΠ ο Ι. Σαββίδης

O Ιβάν Σαββίδης μετρά ήδη μια πενταετία επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα
Στην εξαγορά της Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, έναντι περίπου 1,6 δισ. δολαρίων προχωρά η Japan TobaccoΣτον όμιλο της Donskoy Tabak ανήκει και η ΣΕΚΑΠ, ο εγχώριος παραγωγός και διανομέας των καπνικών προϊόντων με έδρα την Ξάνθη που ιδρύθηκε το 1975.

Σύμφωνα με πληροφορίες του
Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για την πώληση της Donskoy Tabak διήρκεσαν 14 μήνες
 Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση εντάσσεται στην πρόθεση του Σαββίδη, ιδιοκτήτη του ομίλου επιχειρήσεων Αgrocom (στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η Donskoy Tabak), να παραχωρήσει τη δραστηριότητα του ομίλου στην καπνοβιομηχανία και να επικεντρωθεί σε άλλους κλάδους όπου ήδη έχει αναπτύξει παρουσία, μεταξύ των οποίων, το real estate, τα logistics, τα ξενοδοχεία κλπ.

Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ - Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak, ιδιοκτησίας του ομίλου Agrokom που ελέγχεται από την οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη. Όπως τότε είχε ανακοινωθεί, το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΣΕΚΑΠ που ελέγχει μερίδιο στην εγχώρια αγορά της τάξης του 4% διαθέτει και εμπορεύεται τα σήματα GR International, BF, Cooper, ενώ πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές.

Στην ανακοίνωσή της, η Japan Tobacco αναφέρει ότι η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%. 
Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας σημειώνει πως με την εξαγορά εδραιώνει την κυριαρχική της θέση στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά καπνού στον κόσμο. 
"Αυτή η εξαγορά δείχνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στη Ρωσία. Εδώ και κάποια χρόνια αυτή η αγορά αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του ομίλου. 
Η συναλλαγή θα αυξήσει το μερίδιό μας στο περίπου 40% και θα συνεισφέρει άμεσα στην κερδοφορία του ομίλου, με συνέργειες που αναμένονται τα προσεχή έτη", δήλωσε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των παγκόσμιων επιχειρήσεων καπνού της Japan Tobacco.
Σημειώνεται πως η Donskoy Tabak είναι μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Ρωσίας με μερίδιο αγοράς περίπου 9,5%. 
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018, μετά και τη ρυθμιστική εκκαθάριση.

Η λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη 

Σε μια λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη προς τους συνεργάτες του αναφέρεται ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική JT αφενός η συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου οι σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ).

"Πάνω από ένα χρόνο διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις" 

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan, δήλωσε σχετικά με το deal: "Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the "Agrocom Group” ("Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών.
 Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο. 
Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. 
Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. 
Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού.
 Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του "Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων". 

Η παρουσία της Japan Tobacco στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. 
Είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στη χώρα μας με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic. 
Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017:  640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. 

Ποιος είναι ο Όμιλος Japan Tobacco Inc.
Η Japan Tobacco Inc. είναι μια κορυφαία εταιρεία προϊόντων καπνού, η οποία ανήκει κατά 33% στο Ιαπωνικό Δημόσιο. Με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες και σχεδόν 60.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο, η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μερικές από τις γνωστότερες διεθνείς μάρκες τσιγάρων μεταξύ των οποίων τα Winston, Camel, MEVIUS, LD και American Spirit. 
Ο Όμιλος εταιρειών JT έχει δεσμευτεί να επενδύει στην ανάπτυξη Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου (ΠΜΚ) και εμπορεύεται το Ploom TECH, ένα προϊόν θερμαινόμενου καπνού, καθώς και διάφορα προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων με το σήμα Logic. 
O Όμιλος JT έχει επίσης παρουσία στην αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και των επεξεργασμένων τροφίμων.

Λάβαμε υπ' όψιν την αρνητική δυναμική, λέει ο γ.δ. της Agrokom
Ο Γενικός Διευθυντής της Agrokom, Σεργκέι Σαπατνίτσκι, επιβεβαίωσε την συμφωνία για την εξαγορά της Donskoy Tabak από την Japan Tobacco Inc, δηλώνοντας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ότι η απόφαση ήταν σταθμισμένη και μελετημένη, και πως οι διαπραγματεύσεις και η προετοιμασία που απαιτήθηκε για την σύναψη της σχετικής συμφωνίας, διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο. 
"Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντικειμενικές συγκυρίες που διαμορφώθηκαν στην αγορά, δηλαδή την αρνητική δυναμική, τις αυστηρότερες ρυθμίσεις και την πολιτική επιβολής φόρου κατανάλωσης, την άνοδο της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων, αντιληφθήκαμε ότι οι δυνατότητες να εξελιχθεί μεμονωμένα μια καπνοβιομηχανία, η οποία θα λειτουργεί εκτός μιας διεθνούς εταιρείας καπνοβιομηχανίας, περιορίζονται από χρόνο σε χρόνο" δήλωσε ο Σαποτνίτσκι. 
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Agrokom θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε άλλα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια όπως είναι μεταξύ άλλων, η παραγωγή συσκευασιών, η κατεργασία κρέατος, η έρευνα και η ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου