Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Τι ξημερώνει στη Super League;

Τι σηματοδοτεί το τέλος της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών της λίγκας, ποιες οι θλιβερές συνέπειες και πως θα κινηθούν οι ΠΑΕ απέναντι στη νέα σκληρή πραγματικότητα;
Η σύμπτωση, έχει πολλή ειρωνεία: Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση-βόμβα της Nova ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο με την Super League και πως η φετινή σεζόν είναι η τελευταία της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μαθαίνουμε ότι η Premier League έκλεισε συμφωνία για μέρος των εγχώριων τηλεοπτικών της δικαιωμάτων (5 από τα 7 διαθέσιμα πακέτα) με
το Sky Sports και το BT Sports για την τριετία 2019-22, ύψους… 5,1 δισεκατομμυρίων λιρών!
Οκέι, η σύγκριση είναι άνιση. Από την μία η Premier League και από την άλλη η ελληνική Super League.
 Να σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, το ελληνικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, έχει χαμηλότερο μέσο όρο εισιτηρίων από την… Δ’ Εθνική της Αγγλίας!
Στην Ελλάδα, το τηλεοπτικό προϊόν της Super League άξιζε τα τελευταία χρόνια γύρω στα 30 με 40 εκατ. ευρώ.
Η Nova αντιλήφθηκε ότι και αυτά πολλά είναι, για ένα πρωτάθλημα πνιγμένο στην αναξιοπιστία, χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς θέαμα, χωρίς ενδιαφέρον από τον κόσμο και με πολλή βία. Το κατάλαβε πολύ αργά, γι’ αυτό και είναι και συνυπεύθυνη τρόπον τινά, αφού αν αντιδρούσε νωρίτερα ίσως κάτι να άλλαζε, με δεδομένο ότι ήταν ο βασικός και ίσως ο μοναδικός οικονομικός αιμοδότης των ΠΑΕ.
Το περασμένο καλοκαίρι η Super League γύρισε την πλάτη στη Nova, στην πρόταση της τελευταίας να μειωθούν οι ομάδες σε 14 και να διεξάγονται πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Το συνδρομητικό κανάλι απάντησε με «ψαλίδισμα» του συμβολαίου κατά 18%.

Πριν λίγους μήνες, επανήλθε με πρόταση ύψους 30 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα της επόμενης σεζόν (2018-19).
Οι ΠΑΕ ζήτησαν περίπου 33,5 εκατ. Δεν τα βρήκαν ποτέ και η ρήξη έφερε την λήξη της κεντρικής διαχείρισης.

Και τώρα τι;
Η Nova θέλει να έχει και του χρόνου προϊόν, συνεπώς θα πλησιάσει τις 6-7 πιο εμπορικές ΠΑΕ και θα συνάψει ξεχωριστές συμφωνίες, όπως έκανε πέρσι με τον ΠΑΟΚ.
Οι υπόλοιποι, μικροί και μικρομεσαίοι… αντίο ζωή!
Το ένα, ενάμισι ή και δύο εκατομμύρια που εισέπρατταν, θα αποτελέσουν άπιαστο όνειρο. Δεν θα τα βρουν ποτέ και από κανέναν τηλεοπτικό πάροχο.
Κάποιες, που έχουν κάτι να επιδείξουν, θα βρουν ένα συμβόλαιο γύρω στις 300 με 500 χιλιάδες ευρώ. Κάποιες άλλες, ίσως μείνουν άστεγες.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Πρώτον, θα ανοίξει πολύ περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών. Οι μεγάλοι δεν θα χάσουν ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να βρουν και περισσότερα απ’ ότι ήδη εισέπρατταν. Οι μικρότεροι, θα αναγκαστούν να περικόψουν σημαντικά το μπάτζετ τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυναμικότητά τους.
Δεύτερον, θα προκύψουν κίνδυνοι νόθευσης του πρωταθλήματος, όπως αναμφίβολα συμβαίνει στην Football League. Δηλαδή ομάδες που δεν θα έχουν… μαντίλι να κλάψουν, θα οδηγηθούν σε άλλες πρακτικές και άλλες μεθόδους εξεύρεσης εσόδων ώστε να συντηρηθούν. Κοινώς, χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό, ελλοχεύει ακόμη ένας κίνδυνος: Ομάδες αδύναμες οικονομικά, θα προσκολλήσουν ακόμη περισσότερο δίπλα στους μεγάλους, προσδοκώντας δανεικούς παίκτες και άλλα οφέλη, αφού από μόνες τους δεν θα μπορούν να κινηθούν στην αγορά.
Τρίτον, η Super League, που είναι κατά βάση ένας οικονομικός συνεταιρισμός, θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης! Θυμίζουμε πως όταν το καλοκαίρι του 2006 ιδρύθηκε η λίγκα, ο βασικός της καταστατικός σκοπός ήταν η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αν αυτό εκλείψει, δεν υφίσταται αντικείμενο.
Καθοριστικής σημασίας είναι το τι θα κάνουν οι 12 μικροί και μικρομεσαίοι.
Πριν από λίγο καιρό, υποτίθεται θα υπέγραφαν μια δέσμευση, πως ό,τι και να γίνει, θα κινηθούν ομαδικά, και οι 12 μαζί, και δεν θα πάει να διαπραγματευτεί ο καθένας μόνος του τα τηλεοπτικά του δικαιώματα. Θα έβαζαν ο καθένας και 1,5 εκατ. ευρώ ως ρήτρα, που θα καλούνταν να πληρώσει αν έσπαγε την συμφωνία και έφευγε από την «ομάδα των 12».
Ούτε η δέσμευση υπεγράφη, ούτε φυσικά κατέβαλε κανείς χρήματα. Άρα ο καθένας είναι μόνος του…
Το σταυροδρόμι για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και το τοπίο απόλυτα θολό.
Ο χρόνος θα δείξει, αλλά δυστυχώς, έτσι όπως οι ίδιες οι ΠΑΕ τα έκαναν με δική τους ευθύνη, χρόνος δεν υπάρχει πλέον…
Οι πιο έμπειροι του χώρου ήδη λένε, πως οδεύουμε ολοταχώς στο να γυρίσουμε χρόνια πίσω...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου