Και επισήμως ανέλαβε την Δευτέρα καθήκοντα, ο Τζερόμ Πάουελ, νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

 Στις... προγραμματικές του δηλώσεις υποσχέθηκε ότι «θα εξηγεί ό,τι κάνει» και ότι θα σεβαστεί «την παράδοση της ανεξαρτησίας του θεσμού».
«Αισθάνομαι τιμή για αυτήν την ευκαιρία να υπηρετήσω τον αμερικανικό λαό. Ξεκινώντας τη
θητεία μου, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεσμεύομαι να εξηγώ αυτό που κάνουμε και γιατί το κάνουμε» είπε ο Πάουελ, λίγο μετά την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.
Ο νέος πρόεδρος της Fed διαδέχεται στη θέση αυτή την Τζάνετ Γιέλεν, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Fed.
Η Γιέλεν, που την Παρασκευή παραδέχτηκε ότι απογοητεύτηκε που δεν ανανεώθηκε η θητεία της για δεύτερη τετραετία, ως είθισται, δεν ήταν παρούσα στην ορκωμοσία του διαδόχου της σήμερα.

Ο Πάουελ, ο 16ος πρόεδρος της Fed, στη σύντομη ομιλία του επέμεινε ότι θα τηρήσει τη «μη κομματική παράδοση» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ότι θα λαμβάνει «αντικειμενικές αποφάσεις βασισμένες στα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα».
Υπενθύμισε επίσης ότι η Fed διαδραματίζει «ρόλο κλειδί για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος». Εμφανίστηκε άλλωστε αισιόδοξος, παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας: «η ανεργία είναι χαμηλή, η οικονομία προοδεύει, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός», εξήγησε.
«Μέσω των νομισματικών αποφάσεών μας θα στηρίξουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης, μια υγιή αγορά εργασίας και τη σταθερότητα των τιμών", πρόσθεσε. Δεσμεύτηκε επίσης ότι "θα επαγρυπνεί και θα είναι έτοιμος να απαντήσει στους κινδύνους».

Το βιογραφικό του Τζερόμ Πάουελ
Ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δούλευε από το 1979 ως το 1984 σε διάφορες δικηγορικές εταιρείες. Από το 1984 ως το 1990 εργάστηκε στην Dillon, Read & Co. μια επενδυτική τράπεζα στην οποία έφτασε ως τη θέση του αντιπροέδρου. Από το 1990 ως το 1993, δούλεψε στο υπουργείο Οικονομικών κατά τη θητεία του προηγούμενου προέδρου της Dillon, Read & Co. ως υπουργού.
Το 1992, ο Πάουελ προήχθη σε υφυπουργό, με τις ευλογίες του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργού, ο Πάουελ επόπτευσε την έρευνα και τις κυρώσεις εις βάρος της Salomon Brothers. Ο Πάουελ πήρε μέρος και στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην ανάληψη της ηγεσίας της Salomon από τον Ουόρεν Μπάφετ.
Το 1993, ο Πάουελ ξεκίνησε να δουλεύει για την Bankers Trust, όμως παραιτήθηκε το 1995, καθώς η τράπεζα βρέθηκε σε κίνδυνο, μετά την αποκάλυψη ότι αρκετοί πελάτες της είχαν μεγάλες ζημιές από τα παράγωγα. Έτσι γύρισε και πάλι στην Dillon, Read & Co.
Από το 1997 ως το 2005, ήταν συνεργάτης της Carlyle Group. Μετά την Carlyle, ο Πάουελ ίδρυσε την Severn Capital Partners επενδυτική που έψαχνε ευκαιρίες στον βιομηχανικό τομέα. Το 2008, ο Πάουελ έγινε διευθυντικό στέλεχος της Global Environment Fund εταιρείας που επένδυε σε project βιώσιμης ενέργειας. Μεταξύ 2010 και 2012, ο Πάουελ συμμετείχε σε ένα Think Tank, το οποίο προσπαθούσε να πείσει τις ΗΠΑ να αυξήσει το όριο του χρέους εν μέσω της κρίσης.