Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ομαδικά πυρά κυβέρνησης κατά Μίκη Θεοδωράκη

Πυρ ομαδόν κατά του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη έχουν "ανοίξει" σήμερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αλλά και μερίδα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.
Αφορμή αποτελεί η εκφώνηση ομιλίας από τον μουσουργό στο χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο στην
Πλατεία Συντάγματος κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία".

Τζανακόπουλος: Θλιβερή η πολιτική μετατόπιση του Μίκη Θεοδωράκη 

Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση. "Η πολιτική μετατόπιση του Μίκη Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες αποτελεί μια θλιβερή εξέλιξη" ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να διερωτηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης αν τον τιμά ο τρόπος που τον υποδέχτηκαν και τον χαιρέτησαν γνωστά ακροδεξιά στοιχεία και φασίστες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο".

Ζαχαριάδης: Η χώρα έχει ματώσει από τον φασισμό

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο "ενός τμήματος του λαού με συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις". "Η χώρα τον 20ο αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη".

Ρ. Σβίγκου: Τον άκουσα με θλίψη και απογοήτευση

Αναφερόμενη στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, δήλωσε ότι "με θλίψη τον άκουσα και με απογοήτευση", ενώ κληθείσα να ξεχωρίσει το σημείο που την ενόχλησε πιο πολύ ανέφερε:
"Τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν, νομίζω... Πολλοί,  δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη".

Φάμελλος: Ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του

Για "γνωστό πολιτικό βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη", και για πολιτικές επιλογές του με τις οποίες ποτέ δεν έχει συμφωνήσει, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Σωκράτης Φάμελλος, αφήνοντας και υπαινιγμούς για έμμεση νομιμοποίηση ακροδεξιών στοιχείων από το μουσουργό.
"Προφανώς διαφωνώ με τον Μίκη Θεοδωράκη, σε κάθε στιγμή του λόγου του, ήταν μια αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού, ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του, εξάλλου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
"Αφήνω στην άκρη το δημιουργό και τα τραγούδια του, τα τραγούδια του έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί, αλλά χθες οι ναζί ήταν κάτω από την εξέδρα, και βγάλανε μετά και tweet για το Μίκη, έπρεπε να μη τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν" τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον υπουργό, "φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στο πολιτικό επίπεδο, δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτά που είπε αποπροσανατολίζουν το λαό, την κοινωνία και τους πατριώτες της χώρας, διότι αγνοεί πολλά σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής ακόμα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, και έβγαλε πολιτικές κορώνες για πολιτική χρήση από αντιπάλους".
"Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο" επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Κυρίτσης: "Αισχίστου είδους" η ομιλία

Βαρείς ήταν και οι χαρακτηρισμοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση στο ΘΕΜΑ 104,6 που έκανε λόγο για "άθλια" και "αισχίστου είδους" ομιλία που "βασιζόταν σε θεωρίες συνωμοσίες ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία".
Αναφερόμενος στο πλήθος που μετείχε στη διαδήλωση της Κυριακής επισήμανε πως "νομιμοποίησαν την Χρυσή Αυγή, που μετείχε στο συλλαλητήριο συντεταγμένα, με τους επικεφαλής της" και πρόσθεσε πως τον τόνο σε μια διαδήλωση δεν δίνουν οι μεμονωμένοι διαδηλωτές αλλά όσοι μετέχουν οργανωμένα.

Left.gr: Κι εσύ Μίκη βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό

Τη σκυτάλη πήρε το προσκείμενο στην κυβέρνηση left.gr, με ανυπόγραφο άρθρο του και τίτλο "Κι εσύ Μίκη βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό", όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Χωρίς να χαρακτηρίζονται συλλήβδην οι συμμετέχοντες ως ακροδεξιοί, εξαρχής θεωρήθηκε ότι η ιστορία του συνθέτη είναι ασύμβατη με συλλαλητήρια όπου συμμετέχουν παραθρησκευτικές οργανώσεις, νεοναζί απόγονοι εκείνων που τον φυλάκισαν ή ένας κόσμος που καταφέρεται κατά των πολιτικών και αποθεώνει εκπροσώπους της Εκκλησίας, απόστρατους και συλλόγους της... Υφηλίου.

Η στροφή Θεοδωράκη δεν είναι πρόσφατη.
Προηγήθηκαν η υπουργοποίηση από Μητσοτάκη, αιτιάσεις του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου το 2011 για αντισημιτικό περιεχόμενο των φράσεων "οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού" και "οι Εβραίοι ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση" και άλλα...

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο ξεπέρασε και αυτές τις πράξεις του παρελθόντος, αλλά και τις αιτιάσεις για την προαναγγελθείσα παρουσία του στο Σύνταγμα.
Ο λόγος του εμπρηστικός και εθνικιστικός εν μέσω του συνθήματος "Μίκη αλλάζεις την ιστορία". Εντύπωση προκάλεσε και η ρήση του: "Ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής, περιφρονώ τον φασισμό σε όλες του τις μορφές, προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου