Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

«Φούσκες» σε μετοχές και ομόλογα βλέπει ο Άλαν Γκρίνσπαν

Ο Άλαν Γκρίνσπαν γνωρίζει από χρηματιστηριακές φούσκες. Είχε κληθεί ως πρόεδρος της Fed να διαχειριστεί την φούσκα των dot-com το 1990, ενώ για πολλούς ήταν και ένας από τους βασικούς ιθύνοντες της κρίσης του 2008.
 Και τώρα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης βλέπει ότι οι
επενδυτές στήνουν όχι μόνο μία αλλά δύο φούσκες.
«Έχουμε δύο φούσκες: Μια στην αγορά μετοχών και μια στην αγορά ομολόγων», δήλωσε ο 91χρόνος σήμερα Άλαν Γκρίνσπαν στην τηλεόραση του Bloomberg. (01 ΦΕΒ 2018)
Το σχόλιο του κ. Γκρίνσπαν έρχεται καθώς οι δείκτες μετοχών παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά παρά τις μαζικές πωλήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά. Τα επιτόκια αναμένεται να ανέβουν προς τα πάνω τα επόμενα χρόνια καθώς η Fed συνεχίζει την σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
«Στο τέλος της ημέρας, η φούσκα της αγοράς ομολόγων θα είναι αυτή που θα έχει καθοριστική σημασία, αλλά βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο άσχημα», δήλωσε ο Γκρίνσπαν.
«Προφανώς οδεύουμε προς μια μεγάλη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, και αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις, όπως γνωρίζετε, στην όλη δομή της οικονομίας».

Η Fed την  επέλεξε να αφήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα και πλέον οι αγορές υπολογίζουν ότι θα υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Ο Γκρίνσπαν έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου αναφέροντας τις εκτιμήσεις που θέλουν το έλλειμμα της αμερικανικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ να συνεχίζει να αυξάνεται.
Δήλωσε «έκπληκτος» που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ξεκαθάρισε πως θα χρηματοδοτήσει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε νόμο που προβλέπει περικοπές φόρων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, κάτι το οποίο πολλοί αναμένουν πως θα μεγαλώσει το κενό χρηματοδότησης των ΗΠΑ>

«Τι βρίσκεται πίσω από την φούσκα; Το ότι, ουσιαστικά, ξεκινάμε να λειτουργούμε με ένα ακόμη μεγαλύτερο κρατικό έλλειμμα», δήλωσε ο Γκρίνσπαν. Ως ποσοστό του ΑΠΕ, «το χρέος αυξάνεται πολύ σημαντικά» και «ακόμη δεν έχουμε δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτό».

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου