Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε τσέπες πολιτικών προσώπων

Το πάρτι στον χώρο της Υγείας με μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε πρώην πρωθυπουργούς και αρμόδιους υπουργούς, ακόμη και σε βαλίτσες, περιγράφουν στις συγκλονιστικές καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Το συνταρακτικό από τις αποκαλύψεις τους είναι ότι οι μίζες αφορούσαν κυρίως σε φάρμακα καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μίζες περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ μπήκαν στις
τσέπες πολιτικών προσώπων, φέρονται να αποκαλύπτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis.
Τα χρήματα αυτά φέρονται να δόθηκαν σε μετρητά, προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά και τα φάρμακά της να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα.

Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολυσέλιδες «συγκλονιστικές» καταθέσεις που διήρκεσαν ενάμιση μήνα, περιγράφουν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στους 10 πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, με τρεις εξ αυτών να συγκεντρώνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατ. ευρώ για τη γνωστή υπόθεση των εμβολίων.
 Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι καταθέσεις τους θεωρούνται αξιόπιστες.

Οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος φτάνουν τους 30 και μεταξύ τους υπάρχουν περίπου πέντε πρώην γ.γ. υπουργείων, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών και σύμβουλοι, οι οποίοι φέρονται να μοιράστηκαν μαζί με τους πολιτικούς περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Η ζημία που εκτιμάται ότι προκλήθηκε στο Δημόσιο μόνο από την υπόθεση Novartis αγγίζει τα 3 δις ευρώ, ενώ συνολικά από την αγορά φαρμάκων φέρεται να φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 23 δις από το 2000 έως το 2015.

Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες, οι οποίοι περιγράφουν τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιρειών.
 Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου. Το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων σε σύνολο φαίνεται να αφορά σε φάρμακα ογκολογικά και οφθαλμολογικά.

Το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν από την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1% έως 0,2% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα, μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί.
Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα, ανάμεσά τους και γιατροί, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου