Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Telegraph: «Οι δύσκολες ημέρες δεν έχουν τελειώσει για τους Έλληνες»

Oι προβλέψεις των διεθνών δανειστών και της ΤτΕ δίνουν ελπίδα για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% το 2018, όμως οι δύσκολες ημέρες δεν έχουν τελειώσει ακόμη για τους Ελληνες, αναφέρει η βρεταννική εφημερίδα Telegraph.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά καλά για
τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνει, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5%, αυτή θα γίνει από πολύ χαμηλή βάση.
«Επειτα από τόσο ισχυρή συρρίκνωση της οικονομίας, ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη. Οταν φτάνεις στον πάτο, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, ειδικός επί των ελληνικών θεμάτων στην Teneo Intelligence.

Οι φόροι «σακατεύουν» την ανάπτυξη

Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, στο 22%, ενώ το ποσοστό είναι 50% για τα άτομα κάτω των 25 ετών, αναφέρει η Telegraph.
«Τα ποσοστά πέφτουν, είναι αλήθεια, αλλά πολλές από τις νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες, με μέσο μισθό μόλις 400 ευρώ. Οι φόροι που αυξήθηκαν ξανά και ξανά είναι τόσο υψηλοί που «σακατεύουν» συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.
«Οι επιχειρήσεις πλήττονται ακόμη από »βυζαντινή» γραφειοκρατία και την αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να μεταρρυθμιστεί το δικαστικό σύστημα» διαπιστώνοντας ότι «η ζωή παραμένει δύσκολη για πολλούς Ελληνες».

Μάλιστα, επικαλείται την τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πόσο εύκολο είναι να ανοίξουν επιχειρήσεις με η Ελλάδα στην 67η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες.
«Είναι εφικτή η ανάπτυξη 2,5%; Πιθανόν ναι, αλλά η βασική ερώτηση είναι αν αυτή είναι βιώσιμη, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», επισημαίνει ο Βολφγκάνγκο Πίκολι.

«Εχουν κάνει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κανένας δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη, αλλά στην περικοπή δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση μιλούν για το ίδιο παλιό μείγμα μείωσης φόρων, κίνητρα για τομείς όπως ο τουρισμός και την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα παραχωρήσει περισσότερα. Η οικονομία είναι ακόμη πολύ εύθραυστη» προσθέτει.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι ακόμη κι αν το 2018 φέρει μία αβέβαιη ανάκαμψη, θα περάσει πολύ καιρός προτού οι Ελληνες ανακτήσουν το επίπεδο ζωής που απολάμβαναν πριν από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου