Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Οι ΗΠΑ ζητούν λύση για FYROM εντός 2 μηνών

Οι ΗΠΑ ζητούν λύση για την ονομασία  της FYROM  έως τις αρχές Μαρτίου 2018
   
Ως ευκαιρία για να αποκομίσει διεθνοπολιτικά αλλά και εσωτερικά πολιτικά οφέλη φέρνοτας σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα την επίλυση του Μακεδονικού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι ιδανικές συνθήκες για να πιστωθεί η κυβέρνηση την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού προβλήματος που κληρονόμησε, με έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό.
Εκτιμούν ακόμη ότι η ΝΔ έχει ήδη αυτοεγκλωβιστεί σε μία άκαρπη ρητορική που ξυπνά τις
εθνικιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της και απειλεί την ενότητά της ενώ παράλληλα αποδομεί το φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό προφίλ που θέλει να φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Αμήχανη και ανεύθυνη η στάση της ΝΔ

Το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης δίνει η δήλωση του πρωθυπουργού που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Νέα Σελίδα".
"Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού... έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή".
Δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να στραφεί και κατά της ΝΔ: “Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση.
Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008”.
Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να ενισχύσει την ενότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος συγκάλεσε σύσκεψη ήδη από την Τετάρτη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος ο οποίος βγαίνοντας δήλωσε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του κ. Κοτζιά και άφησε να διαφανεί ότι θα αμβλύνει την θέση του για τον όρο Μακεδονία.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Για αυτό άλλωστε και συγκάλεσε σήμερα (5/1) το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο “εκφράστηκε η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις".
Δεν έλλειψε η επίθεση στη ΝΔ η οποία, "εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας", όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Όσο για την φαινομενική διάσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου δεν ανησυχούν.
"Ο Πάνος Καμμένος θα τηρήσει την στάση που πρέπει, άλλωστε έχει ψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2015 που μιλάνε για συμβιβαστική λύση", λένε.

Μυστική διπλωματία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Κουμουτσάκος

Μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό καταλογίζει στην κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ , Γ. Κουμουτσάκος, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο κ. Κουμουτσάκος βλέπει συμπαιγνία των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Σκοπιανό και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί πρώτη με μια ενιαία θέση.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, η ΝΔ «ως κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της στο Βουκουρέστι.
Έθεσε με θάρρος και παρρησία τη βάση για επίλυση του ζητήματος με όρους και προϋποθέσεις που διασφάλισαν το σεβασμό της ιστορίας μας και το συμφέρον της πατρίδας μας.
Ταυτόχρονα ενημέρωνε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κρατά κλειστά τα χαρτιά της και τις πληροφορίες για τον εαυτό της» και «πρώτιστη σημασία έχει η ενιαία κυβερνητική θέση».
Υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί, όπως πάντα, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον», ενώ σημείωσε ότι η ταυτόχρονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει προέλθει από κάποια πρωτοβουλία ή επιλογή της κυβέρνησης, αλλά «την επέβαλαν οι εξελίξεις, η συγκυρία, και το ιδιαίτερο, συχνά πιεστικό, διεθνές ενδιαφέρον για ταχεία διευθέτηση εκκρεμοτήτων».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει την απορία του για τη σπουδή του υπουργού Εξωτερικών να ανακοινώσει, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, την επίλυση του ονοματολογικού στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Όπως αναφέρει, «είτε προτρέχει καλλιεργώντας σκόπιμα υπεραισιόδοξες προσδοκίες, είτε έχει ήδη δεσμευθεί με μυστική διπλωματία και υπό πίεση, για κάποια λύση, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων.
Στις σύγχρονες δημοκρατίες, όμως, δεν είναι ανεκτή η μυστική διπλωματία.
Αυτή πέθανε μαζί με τον καρδινάλιο Ρισελιέ"
..
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «η  κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός.
Το ζήτημα είναι εάν αυτή θα ωφελήσει ή όχι τα εθνικά συμφέροντα.
Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα».
Ο κ. Κουμουτσάκος προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «η ΝΔ, το έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο παραλόγου και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».
Τονίζει δε, πως "η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.
Όχι η αντιπολίτευση.
Οφείλει λοιπόν να τοποθετηθεί πρώτη, με μια ενιαία θέση και με στήριξη του συνόλου της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Εάν για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα δεν την έχει, τότε δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης".
Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το 2017 ήταν από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας όσον αφορά στην τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Διασπαστικές κινήσεις στη ΝΔ

Εσωτερικά προβλήματα όμως στη ΝΔ δημιουργεί η αμφιλεγόμενη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αντί να εστιάσει στο μείζον που είναι η επίλυση του χρόνιου προβλήματος, επικέντρωσε στον Πάνο Καμμένο εκτιμώντας ότι η διάσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.
 Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι "για να μπορέσω να τοποθετηθώ για το αν υπάρχει πραγματικά  χαμένη ευκαιρία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση".
Η εκπρόσωπός του μάλιστα, Μαρία Σπυράκη, δήλωσε ότι "η ενιαία στάση της κυβέρνησης -δηλ. η συμφωνία του κ. Καμμένου-, αποτελεί προυπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου για το θέμα".
Η ασαφής και αμφιλεγόμενη τοποθέτηση που ετεροπροσδιορίζει τη ΝΔ, από την στάση του Πάνου Καμμένου, έδωσε αφορμή να εκφραστούν "εθνικιστικές" φωνές που ζητούν πλέον να μην υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία στον συμβιβασμό που θα προκύψει.
"Μπροστάρηδες" οι παράγοντες της ΝΔ στην Βόρειο Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος υποστήριξε ότι "είναι ιδανικές οι συνθήκες αυτή την στιγμή για να μην υπάρξει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων".
Η δήλωση έδωσε αφορμή ακόμη και για πρώιμα σενάρια δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος με καθαρό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που θα προσφέρει πολιτική στέγη στους δυσφορούντες από τη μητσοτακική ηγεσία γαλάζιους οπαδούς. 
Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος έχασε τη μάχη για την ηγεσία, είναι δυσαρεστημένος καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε την συμφωνία που είχε κάνει μαζί του πριν τον δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης και τον άφησε εκτός ηγετικής ομάδας -δεν του έδωσε καν την θέση του αντιπροέδρου στο κόμμα την οποία πρόσφερε στον Άδωνη Γεωργιάδη.
Πάντως φημολογείται ότι στην συζήτηση έχουν μπει και εκκλησιαστικοί παράγοντες της Βορείου Ελλάδος όπως και παράγοντες της ευρύτερης δεξιάς που έχουν αποχωρήσει από τη ΝΔ και κάνουν δικές τους αυτόνομες πολιτικές κινήσεις.
Η ουσιαστική διαμάχη όμως είναι με το στρατόπεδο Σαμαρά, που επιμένει σε σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση ακόμη κι αν η ΝΔ δεν ψηφίσει την συμβιβαστική λύση όταν έλθει στην Βουλή.
Έμπειρα στελέχη της ΝΔ που απηχούν και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σημειώνουν ότι "αντί να νομίζει ότι θα προκαλέσει εκλογές βάλλοντας κατά του Πάνου Καμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι η εθνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, είναι εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 2008 και οδήγησε στο βέτο στο Βουκουρέστι.
Θα μπορούσε μάλιστα να βγει μπροστά και να χαιρετίσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εντάχθηκε στην εθνική γραμμή που είχε διαμορφώσει η κεντροδεξιά παράταξη. Έτσι θα είχε περιχαρακώσει και το δικό του στρατόπεδο και θα είχε αποφύγει τις κεντρόφυγες τάσεις που τείνουν να αναπτυχθούν.
Τώρα άφησε το περιθώριο να ανοίξει ο ασκός του αιόλου".
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην γραμμή Σαμαρά που δεν ξεχνά το 1993 και παράλληλα επιδιώκει με μένος την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα με κάθε τρόπο. Παράλληλα εξυπηρετεί την σύγκρουση με τον Καμμένο την οποία υποθάλπτει και ισχυρός εκδοτικός και επιχειρηματικός παράγοντας που συνδέεται με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Στα οφέλη της η κυβέρνηση προσμετρά ότι συμπλέει με τον αμερικανικό παράγοντα καθώς επίσης ότι η ηγεσία της ΝΔ είτε θα συρθεί στην δική της γραμμή με εσωτερικές όμως απώλειες από το σκληρό κομμάτι της δεξιάς, είτε θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη κακές σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Το γεωπολιτικό πλαίσιο

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της FYROM αρχίζουν από τις 19 Ιανουαρίου 2018 στην έδρα του ΟΗΕ με στόχο να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι καίτοι για πρώτη φορά το διεθνές περιβάλλον αλλά και η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα και στα Σκόπια ευνοούν τον συμβιβασμό, εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια.
"Αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Μάρτιο τότε το θέμα θα αρχίσει ξανά να σέρνεται", αναφέρει η ίδια πηγή.
Πολιτικοί που γνωρίζουν την κατάστα στα Βαλακάνια σημειώνουν ότι ο αμερικανικός παράγοντας επιδιώκει να κλείσει το θέμα προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018.
Θεωρούν δε ότι η ένταση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση του κρατιδίου με συνέπειες για την Βαλκανική αλλά και να εμποδιστεί περαιτέρω ενίσχυση των θέσεως της Ρωσίας και της απρόβλπεπτης πλέον Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο αμερικανικός παράγοντας έπαιξε ρόλο στην πτώση του ακραίου Grouefski στην νίκη του μετριοπαθούς Zaev, ενώ έχουν συμβάλλει και στην υποχώρηση του E. Ramma στην Αλβανία που παίζει πάντα ρόλο λόγω της αλβανικής μειοψηφίας στα Σκόπια.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές που ανέπτυξαν τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων το τελευταίο εξάμηνο.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο: "Η  ελληνική πρωτοβουλία σχεδιασμού και εφαρμογής διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει ενισχύσει τις σχέσεις μας, διευκολύνοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης πιο ευαίσθητων ζητημάτων, όπως το ανοιχτό θέμα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας.
Συναφώς, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα.
Η θέση μας είναι σαφής: ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, erga omnes".

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου