Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η μεσαία τάξη που χάνεται

Το 1975, η οικονομία της Γαλλίας ήταν περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερη από της Κίνας και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από της Βραζιλίας.
Μέχρι το 2014, η οικονομία της Κίνας ήταν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από της Γαλλίας, και η οικονομία της Βραζιλίας ήταν μόνο οριακά μικρότερη.

Στα  40 χρόνια, η ταχεία ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών είναι μία
πραγματικότητα με ποικίλες επιπτώσεις στην διανομή του πλούτου και στην ανισότητα εντός των πλουσίων χωρών.

 Για παράδειγμα, η μετατόπιση της παραγωγής απο τις πλούσιες χώρες προς την περιφέρεια είχε ως επίπτωση να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να συρρικνωθεί το εισόδημα εκατομμυρίων εργαζομένων που δεν είχαν τις δεξιότητες που απαιτούσαν οι νέες οικονομικές δομές των πλουσίων χωρών.

Σύμφωνα με μελέτη, στις ΗΠΑ , έχουν χαθεί 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας  λόγω της μετατόπισης από την τοπική παραγωγή στις εισαγωγές. Απο την άλλη πλευρά, τα μεσαία στελέχη και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική να "μετακομίσουν" απο τη μεσαία τάξη σε χαμηλότερα οικονομικά κλιμάκια.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το 61% των ενηλίκων των ΗΠΑ ζούσε σε νοικοκυριά της μεσαίας τάξης το 1971, μέχρι το 2014 το μερίδιο είχε πέσει στο 50%.Το ποσοστό της μεσαίας τάξης στη Γερμανία, σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, μειώθηκε από το 1997 μέχρι το 2010 από το 65% στο 58%.

Στις 34 βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου το εισόδημα του 10% των πιο πλούσιων πολιτών είναι 9,6 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του 10% των πιο φτωχών. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ψαλίδα συνεχώς ανοίγει. Στη δεκαετία του '80 τα εισοδήματα των πλουσίων ήταν επταπλάσια από εκείνα των φτωχών, στη δεκαετία του '90 οκταπλάσια, ενώ την επόμενη δεκαετία εννιά φορές περισσότερα.

Αλλά και οι νέες δομές οργάνωσης της οικονομίας ουσιαστικά "αποβάλλουν" ανειδίκευτους εργαζόμενους οδηγώντας στην ανέχεια. Για παράδειγμα, η  άνοδος του Διαδικτύου, στο οποίο γίνεται τζίρος τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αφού οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσου  με λίγους ή χωρίς καθόλου εργαζομένους μεσαίας ειδίκευσης ή χειρώνακτες.

Τυπικό παράδειγμα η Alphabet Inc., ιδιοκτήτρια της Google και η πιο πολύτιμη επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, απασχολεί 61.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες .
Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που φτιάχνει πράγματα ή παρέχει υπηρεσίες για να δημιουργηθεί αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, η  ενσωμάτωση της ασιατικής εργασίας και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού εμπορευμάτων στην παγκόσμια οικονομία έχει μετατοπίσει τον πλούτο , στους διευθυντές των παγκόσμιων επιχειρήσεων.
Αυτοί, μαζί με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν πίστωση για τις παγκόσμιες επενδύσεις, το εμπόριο και τις κατασκευές, έχουν δει το μερίδιό τους στο παγκόσμιο εισόδημα να κάνει άλμα .

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου