Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πώς κατάφερε η Κύπρος να βγει από την κρίση

Οι μεγάλες επενδύσεις σε συνδυασμό με το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών αποτέλεσαν δύο από τα ισχυρότερα όπλα της Κύπρου για την "καθαρή" έξοδο από την κρίση και από τον αστερισμό των μνημονίων.

Όπως ανέφερε, κατά την
πρόσφατη εκδήλωση του Urban Land Institute, ο Χάρης Κουρέας, εκπρόσωπος της επενδυτικής εταιρείας Μ.Μ. Makronisos Marina Ltd, που υλοποιεί την Μαρίνα Αγ. Νάπας με χωρητικότητα ελλιμενισμού 600 σκαφών, "με συντονισμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση, τους επαγγελματίες και τους ιδιώτες, η χώρα κατάφερε σε τρία χρόνια-σε χρόνο ρεκόρ-να εξέλθει από την οικονομική εξάρτηση από την Ευρώπη".

Στην Κύπρο δρομολογήθηκαν σημαντικές επενδύσεις, όπως οι μαρίνες της Λεμεσού, της Αγίας Νάπας και το σχεδιαζόμενο συγκρότημα καζίνο που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αποτελώντας επένδυση ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τέσσερα δισ. μέσω του προγράμματος για τη χορήγηση ιθαγένειας

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Κουρέας, το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών προσέλκυσε σημαντικά κεφάλαια στη χώρα. Από το 2013, οπότε υλοποιεί το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών, η Κύπρος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ¼ του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της αξίας 17 δισ. ευρώ.

Το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας της νησιωτικής χώρας είναι από τα πλέον δημοφιλή, παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εταιρεία Shorex Capital που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσους επιδιώκουν να επενδύσουν για να αποκτήσουν δεύτερη ιθαγένεια.

Η Κύπρος προσφέρει στους κροίσους υπηκόους τρίτων χωρών ένα εύρος επενδυτικών επιλογών, που δεν περιορίζεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητη περιουσία, με αντάλλαγμα τη χορήγηση της αποκαλούμενης "κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης" στη χώρα φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Η χορήγηση, δηλαδή, του κυπριακού διαβατηρίου λαμβάνει χώρα εφόσον ο ενδιαφερόμενος είτε συνδυάσει είτε πραγματοποιήσει μία από τις εξής επενδύσεις:
- αγοράσει ή αναπτύξει ακίνητο αξίας τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ευρώ
- προχωρήσει στην αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες με κόστος επένδυσης τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ
- αγοράσει ομόλογα, αξιόγραφα και χρεόγραφα αξίας τουλάχιστον δύο εκατ. από κυπριακούς Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ)  που έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, εάν οι υποψήφιοι επενδυτές θα συνδυάσουν τις παραπάνω επενδύσεις θα πρέπει το συνολικό ύψος τους να ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτής θα πρέπει να διαθέτει μόνιμη κατοικία στην Κύπρο αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
"Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν συνδυαστικά με την απόκτηση ακινήτων. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να προκληθεί σχετική αβεβαιότητα, εάν κάποτε τα προγράμματα αυτά σταματήσουν" σχολιάζει ο κ. Κουρέας.
Τα συστατικά επιτυχίας
Στα "μυστικά" επιτυχίας του κυπριακού προγράμματος συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μετά την παρέλευση τριετίας, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν, αρκεί να διατηρούν στην κυριότητά τους, εφ’ όρου ζωής, σπίτι με ελάχιστη αξία 500 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης, δεν προβλέπεται η υποχρεωτική παραμονή στην Κύπρο, ύστερα από την απόκτηση του διαβατηρίου, με τον επενδυτή να υποχρεούται μόνο να επισκέπτεται τη χώρα μία φορά ανά δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς την υποχρέωση έκδοσης Visa, σε 158 χώρες παγκοσμίως, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.

Εναλλακτικά, η αγορά νεόδμητου σπιτιού με ελάχιστη αξία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, συνοδεύεται, σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή αίτησης, με τη χορήγηση άδειας παραμονής, η οποία έχει ισχύ για το σύνολο της οικογένειας του αιτούντα επενδυτή.
Όλα αυτά κατατάσσουν υψηλά την Κύπρο ως προς την ευκολία απρόσκοπτης μετακίνησης μη ευρωπαίων σε χώρες για τις οποίες απαιτείται βίζα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δείκτη (Visa restrictions) της εταιρείας Henley&Partners, η νησιωτική χώρα κατατάσσεται 16η διεθνώς, καθώς η υλοποίηση επένδυσης, μέσω των προγραμμάτων χορήγησης υπηκοότητας ή άδειας παραμονής, "ξεκλειδώνει" την πρόσβαση, χωρίς να απαιτείται visa, προς 158 χώρες.

dimitris.delevegos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου