Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Η λύση στο χρέος κατέρρευσε, το πολιτικό deal για τις τράπεζες είναι διάτρητο και η κυβέρνηση «παραμιλάει»… για καθαρή έξοδο

Ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος πάλι… είναι ορατός γιατί η Ελλάδα χωρίς λύση στο χρέος και χωρίς εξυγιασμένες τράπεζες είναι επικίνδυνο να παραμιλάει για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Ζούμε σε μια χώρα πολιτικού παραλογισμού. 
Η κυβέρνηση της Ελλάδος αποτελούμενη από
φιλελεύθερους αριστερούς και σταλινικούς παλαιάς κοπής καυχάται ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.
Μάλιστα ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ασφαλείας τουλάχιστον 10-12 δισεκ. ίσως και έως 15 δισεκ. ώστε αυτό να λειτουργήσει ως απόθεμα ασφαλείας εάν συμβεί κάτι στο μέλλον στο νέο περιβάλλον εκτός μνημονίων.
Στην ίδια λογική η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει κάνει κάποιο deal με τους δανειστές κλείνοντας έγκαιρα την 3η αξιολόγηση…
Στο ίδιο πνεύμα εμφανίζεται η κυβέρνηση να έχει κάνει κάποιο deal και με την ΕΚΤ ως προς τις τράπεζες και τα stress tests του Μαίου 2018.
 Με βάση την ελληνική κυβερνητική προπαγάνδα η Ελλάδα θα βγει στην ώρα της από τα μνημόνια και με βάση αυτή την στρατηγική το ΔΝΤ αποχωρεί το Καλοκαίρι 2018 και η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης και αυτόνομης πορείας…
Όμως πίσω από όλα αυτά αποκρύπτεται ότι η λύση για το χρέος έχει καταρρεύσει.
Οι δανειστές δεν θα δώσουν λύση που θα μετατρέψει σε βιώσιμο το χρέος, οπότε οι τόσες προσπάθειες για να διευθετηθεί το χρέος, οι τόσες μεταρρυθμίσεις και θυσίες…για το χρέος κατέρρευσαν.
Οι λύσεις που προκρίνονται είναι μια τμηματική καταβολή των κερδών από τα ANFA τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα τα 11,4 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Η μείωση των επιτοκίων από το δάνειο του EFSF – βρίσκεται στο 2,5% - δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή ενώ και στον αέρα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των παλαιών δανείων.
Άρα η ελληνική προσπάθεια ώστε να διευθετηθεί το χρέος έχει καταρρεύσει.
Ως προς το περιβόητο deal…κυβέρνησης με θεσμούς για τις τράπεζες ώστε να περάσουν με πολιτικά κριτήρια τα stress tests φαίνεται ότι είναι διάτρητο.
Με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, την αξία των πωλούμενων προβληματικών δανείων σε Ελλάδα και Ιταλία και την εμπλοκή στους πλειστηριασμούς όπου η ΕΚΤ προειδοποιεί…για άκρως δυσμενή εξέλιξη….εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs και NPEs χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Το ελληνικό deal για τις τράπεζες είναι διάτρητο.
Οι τραπεζίτες που επισκέπτονται τον SSM φεύγουν πιο προβληματισμένοι και ανήσυχοι. 
Η αλήθεια είναι εμφανής τόσο εμφανής που δεν μπορεί να κρυφτεί.
Μόνο με σοβαρό κεφαλαιακό απόθεμα οι τράπεζες θα μπορούν να πουλάνε NPLs και NPEs με ζημίες και αυτές να τις αντιμετωπίζουν μέσω των προβλέψεων και των επαρκών κεφαλαίων.
Και ενώ η λύση για το χρέος έχει καταρρεύσει και οι τράπεζες  βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα…η ελληνική κυβέρνηση παραμιλάει για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος πάλι… είναι ορατός γιατί η Ελλάδα χωρίς λύση στο χρέος και χωρίς εξυγιασμένες τράπεζες είναι επικίνδυνο να παραμιλάει για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου