Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Οι τελευταίες μέρες του Ισλαμικού Κράτους

Ο SAA και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν την τελική τους επίθεση από δύο κατευθύνσεις:
·       τις πρόσφατα κατακτημένες θέσεις τους βορειοανατολικά του σταθμού άντλησης Τ-2.
·       τα συρο-ιρακινά σύνορα.


Συριακές κυβερνητικές και ιρακινές πηγές υποστήριξαν ότι η ιρακινή Harakat Hizballlah al-Nujaba, μια ένοπλη ομάδα, η
οποία αποτελεί τμήμα των Ιρακινών Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), επιτέθηκε στο ανατολικό μέτωπο της πόλης Αμπού Καμάλ από το ιρακινό έδαφος.
 Ενώ τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν αυτές τις αξιώσεις, καμία επίσημη πηγή της Συρίας ή του Ιράκ δεν σχολίασε ακόμη το θέμα.  
Εικάζεται ότι το ιρανικό Σώμα των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν υποστήριξε επίσης την επιχείρηση.
Το ISIS δεν συνέβαλε πολλές προσπάθειες για την υπεράσπιση του Αμπού Καμάλ και οι μαχητές του κατέρρευσαν γρήγορα γύρω και μέσα στην πόλη, κυρίως λόγω των τεράστιων απωλειών που υπέστη πρόσφατα το ISIS στη Συρία και το Ιράκ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το ISIS ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του ISIS κατέστρεψαν ένα άρμα μάχης και ένα όχημα BMP-1 του SAA βόρεια του σταθμού άντλησης T-2, αποδεικνύοντας ότι το ISIS δεν μπορεί πλέον να πολεμίσει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικές πηγές, ήταν μόνο ένα τοπικό κέντρο αντίστασης. 
 Το ISIS τερματίστηκε de facto στο Αμπού Καμάλ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η πτέρυγα των μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσημα ότι Ο SAA, η Χεζμπολάχ και δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν ξεκίνησαν την επιχείρηση "By The Dawn 3" για να φτάσουν στην πόλη Αμπού Καμάλ στα σύνορα Συρίας-Ιράκ στις 13 Οκτωβρίου.
Στις 26 Οκτωβρίου, ο SAA και η Hezbollah ήταν τελικά σε θέση να προωθηθούν και να καταλάβουν τον στρατηγικό σταθμό άντλησης T-2, ο οποίος βρίσκεται 70 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Αμπού Καμάλ, αφού αναχέτησαν αρκετές επιθέσεις του ISIS. Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, ο SAA και οι σύμμαχοί του βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων από το Αμπού Καμάλ.
Στις 5 Νοεμβρίου, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έφτασαν στα σύνορα Συρίας-Ιράκ 30 χιλιόμετρα νότια του Αμπού Καμάλ και δημιούργησαν αρκετές θέσεις νότια του Αμπού Καμάλ. Αυτές οι θέσεις χρησιμοποιήθηκαν από τον SAA και τους συμμάχους του για να ξεκινήσουν την τελική τους επίθεση στην πόλη στις 8 Νοεμβρίου.
Το ISIS εξακολουθεί να ελέγχει λίγα χωριά μεταξύ των πόλεων Αμπού Καμάλ και Μαγιαντίν στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη. 
 Αυτά τα χωριά πιθανότατα θα καταχτηθούν από τον SAA μέσα σε ένα μήνα, ειδικά που οι δυνάμεις Τίγρεις ανακοίνωσαν επίθεση εναντίον του Αμπού Καμάλ από τις θέσεις τους νότια της Μαγιαντίν στις 7 Νοεμβρίου.
Οι υπόλοιποι μαχητές του ISIS στο εσωτερικό της Συρίας θα ανασυνταχθούν πιθανότατα στην έρημο της Χομς νοτιοανατολικά της πόλης al-Sukhnah. 
 Ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και επειδή δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες πόλεις ή χωριά, κάτι που χαρακτηρίζει κάθε έρημο, ο SAA θα μπορεί να καθαρίσει την έρημο από μεγάλες ομάδες του ISIS τους επόμενους μήνες.
Με τη σειρά του, το ISIS θα μετατοπίσει πιθανότατα τις προσπάθειές του προς έναν αντάρτικο πόλεμο (guerrilla warfare) και θα συνεχίσει να διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις και επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά
southfront.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου