Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ο μεγαλύτερος φόβος για τις αγορές είναι ότι κανένας δε φοβάται - Έρχεται κατάρρευση

Σημάδι ότι επέρχεται "καταιγίδα" είναι τα πρωτοσέλιδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που μακαρίζουν την αγορά των "ταύρων" λίγο πριν από μια συντριβή ή διόρθωση των αγορών
Οι μεγάλες πτώσεις των αγορών συμβαίνουν όταν ανησυχούν όλοι, αλλά όταν κανείς δεν ανησυχεί.
Η επιδεξιότητα και η υπερβολική εμπιστοσύνη είναι σημάδια μιας υπερτιμημένης αγοράς που
βρίσκεται πολύ κοντά σε μια διόρθωση ή ακόμα χειρότερα προ της κατάρρευσης.
Σημάδι ότι επέρχεται "καταιγίδα" είναι τα πρωτοσέλιδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που μακαρίζουν την αγορά των "ταύρων" λίγο πριν από μια συντριβή ή διόρθωση των αγορών.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της "Μαύρης Δευτέρας" της μεγαλύτερης συντριβής της χρηματιστηριακής αγοράς στην ιστορία των ΗΠΑ - πτώση κατά 22% στις 19 Οκτωβρίου 1987.
Με τά σημερινά δεδομένα μια πτώση κατά 22% για το δείκτη Dow Jones θα ισοδυναμούσε με ημερήσια πτώση πάνω από 5.000 μονάδων!
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι πολλοί στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι η συντριβή που σημειώθηκε το 1987 δεν θα μπορούσε να συμβεί σήμερα και ότι οι αγορές είναι πολύ πιο ασφαλείς.
Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο των αγορών θα μπορούσε να σταματήσει προσωρινά μια πτώση καλύτερα από ό,τι έγινε το 1987.
Ωστόσο αυτές οι πρακτικές αγοράζουν χρόνο, δεν λύνουν τον υποκείμενο φόβο και τον πανικό που προκαλούν οι συντριβές των αγορών.
Το πρόβλημα με την κατάρρευση της αγοράς στις σημερινές ακόμα πιο βαθιά διασυνδεδεμένες αγορές είναι ότι, μόλις γίνει, είναι δύσκολο να περιοριστεί.
Μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.
Επίσης δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κατάρρευση των ης χρηματιστηριακής αγοράς θα περιοριστεί μόνο στις μετοχές.
Ο πανικός μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί σε ομόλογα, αναδυόμενες αγορές και νομίσματα σε μια γενική κρίση ρευστότητας όπως συνέβη το 2008.
Γιατί πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές αυτή τη στιγμή;
Για σχεδόν ένα χρόνο, μία από τις πιο κερδοφόρες στρατηγικές διαπραγμάτευσης ήταν η πώληση της μεταβλητότητας (sell volatility).
Αυτό πρόκειται να αλλάξει ...

Από την ημέρα εκλογής του D. Trupm στην προεδρία των ΗΠΑ οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η στρατηγική της πώλησης της μεταβλητότητας ήταν τόσο κερδοφόρα, ώστε οι φορείς προώθησης να την προσφέρουν στους επενδυτές ως πηγή σταθερού εισοδήματος χαμηλού κινδύνου.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.
Ναι, οι πωλητές της μεταβλητότητας έχουν σημειώσει σταθερά κέρδη το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο η στρατηγική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και οι επενδυτές θα μπορούσαν να χάσουν όλα τα κέρδη τους σε μια κακή μέρα.
Σκεφτείτε τη στρατηγική αυτή ως στοιχηματίζοντας, τις οικονομίες μιας ζωής, στο κόκκινο στο τραπέζι της ρουλέτας.
Αν η μπίλια "κάτσει" στο κόκκινο, ο επενδυτής διπλασιάζει τα χρήματά του.
Αλλά αν η μπίλια συνεχίσει να γυρίζει και η μπίλια κάτσει στο μαύρο τότε ο επενδυτής χάνει τα πάντα.
Αυτό είναι η πώληση της μεταβλητότητας.
Ο επενδυτής αισθάνεται καλά για λίγο, αλλά τελικά ένας μαύρος κύκνος εμφανίζεται σαν τον μαύρο αριθμό στον τροχό της ρουλέτας και οι πωλητές μαζεύονται. 

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ένα ιστορικό 20 χρόνων μεταβλητότητας.
Μπορείτε να παρατηρήσετε μακρές περιόδους σχετικά χαμηλής μεταβλητότητας, όπως από το 2004 έως το 2007 και το 2013 έως τα μέσα του 2015, αλλά αυτές οι περίοδοι ακολουθούνται αναπόφευκτα από περιόδους με υπερβολική έξαρση της μεταβλητότητας.
Κατά τη διάρκεια αυτών της υπερβολικής μεταβλητότητας, οι πωλητές της μεταβλητότητας καταστρέφονται, μερικές φορές μέχρι το σημείο της χρεοκοπίας επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις επενδυτικές θέσεις που έχουν ανοίξει.
Η περίοδος από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σημείωσε κάποιες μικρές αιχμές μεταβλητότητας που συνδέονται με την υποτίμηση του κινεζικού γουάν (Αύγουστος και Δεκέμβριος 2015), τον Brexit (23 Ιουνίου 2016) και η εκλογή του Donald Trump (8 Νοεμβρίου 2016).
Ωστόσο σε καμία από αυτές τις περιόδους η μεταβλητότητα δεν έφτασε τα σούπερ επίπεδα της περιόδου 2008 - 2012.
Τώρα η μεταβλητότητα βρίσκεται σε διακοπές.
Η μεταβλητότητα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και παραμένει για μια ασυνήθιστα μεγάλη χρονική περίοδο.
Οι πωλητές της μεταβλητότητας έχουν συλλέξει "σταθερό εισόδημα", αλλά αυτό είναι πραγματικά μόνο μια κερδοφόρα σειρά στο... καζίνο μεταβλητότητας.

The Trap of Complacency

Ακολουθούν οι βασικοί παράγοντες μεταβλητότητας που πρέπει να απασχολούν περισσότερο τους επενδυτές

Η πυρηνική κρίση με τη Βόρειο Κορέα συνεχώς επιδεινώνεται.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε επιτυχώς σε δοκιμαστική βολή βόμβας υδρογόνου το Σεπτέμβριο.
Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη.
Ένα ατομικό όπλο πρέπει να χτυπήσει τον στόχο για να το καταστρέψει.
Μια βόμβα υδρογόνου πρέπει απλά να τον πλησιάσει.
Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να αποτελέσει μια υπαρξιακή απειλή για τις πόλεις των ΗΠΑ, ακόμη και αν τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων δεν είναι τελειοποιημένα.
Η βόμβα υδρογόνου δίνει επίσης στη Βόρεια Κορέα την ικανότητα να ¨χτυπήσει¨ τις ΗΠΑ και με ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP).
Σε αυτό το σενάριο, η βόμβα υδρογόνου δεν χρειάζεται να φτάσει στη γη.
Πυροδοτείται κοντά στην ατμόσφαιρα.
Το προκύπτον ηλεκτρομαγνητικό κύμα από την απελευθέρωση ενέργειας θα μπορούσε να βλάψει ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Trump δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό και είναι πολύ πιθανή μια επίθεση των ΗΠΑ κατά της Πιονγγκγιανγκ, ίσως στις αρχές του 2018.
Μια άλλη βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια των αγορών είναι η δυσλειτουργία της Ουάσινγκτον, η DC και η πιθανότητα για διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2017, εάν το Κογκρέσο δεν αποφασίσει την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ...
Οι πολιτικοί αναλυτές που προειδοποιούν για διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συχνά θεωρούνται ως "το αγόρι που φωνάζει λύκος, λύκος.
Πολύ λίγες φορές τα τελευταία χρόνια έκλεισε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, πιο πρόσφατα το 2013 και δύο φορές στη δεκαετία του 1990.
Αυτές θεωρήθηκαν ως αληθινό κλείσιμο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, με την έννοια ότι το Κογκρέσο δεν εξουσιοδότησε δαπάνες για καμία ομοσπονδιακή υπηρεσία.
Υπήρξε κλείσιμο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης λόγω του ανώτατου ορίου χρέους το 2011.
Αυτά είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τις αγορές επειδή θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του Υπουργείου Οικονομικών να πληρώσει το δημόσιο χρέος.
Αυτό έγινε δύο φορές το 2017.
Μμία τον Μάρτιο και πάλι στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Και τις δύο φορές το Κογκρέσο πέρασε ένα "συνεχές ψήφισμα" τελευταίας στιγμής ή το CR που διατηρεί την κρατική χρηματοδότηση στα τρέχοντα επίπεδα και διατηρεί τις πόρτες ανοιχτές μέχρι να μπορέσει να καταρτιστεί ένας τελικός προϋπολογισμός.
Το ισχύον "συνεχές ψήφισμα" λήγει στις 8 Δεκεμβρίου.
Αυτή τη φορά οι πιθανότητες να κλείσει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι υψηλές.
Γιατί θα πρέπει οι επενδυτές να ανησυχούν περισσότερο για αυτό τον τερματισμό λειτουργίας από το 2013 ή τις σχεδόν καθυστερήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος;
Υπάρχουν διάφορα αίτια ανησυχίας.

Το πρώτο είναι ότι υπάρχει λιγότερος χώρος για συμβιβασμό.
Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου θέλουν να σταματήσει η χρηματοδότηση του Προγράμματος Γονιμότητας.
Οι Δημοκρατικοί δεν θα ψηφίσουν για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό ή για να σταματήσει η χρηματοδότηση του Προγράμματος Γονιμότητας, αλλά θέλουν περισσότερη χρηματοδότηση για το Obamacare.
Δεν υπάρχει μέση λύση σε κανένα από αυτά τα ζητήματα, οπότε η πιθανότητα μακράς διακοπής λειτουργίας είναι αρκετά υψηλή.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτό το κλείσιμο έρχεται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πολέμου με τη Βόρεια Κορέα και το Κογκρέσο έχει πολλά άλλα καθήκοντα στην ατζέντα του, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης, της επιβεβαίωσης του  νέου Προέδρου της Fed.
Η πολιτική δυσλειτουργία της Ουάσιγκτον μπορεί εύκολα να ρίξει βαριά τη σκιά της πάνω από τις αγορές.
Η ψευδαίσθηση της χαμηλής μεταβλητότητας, της άφθονης ρευστότητας και των συνεχώς αυξανόμενων τιμών των μετοχών έχει λήξει.
Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τον τελευταίο οικονομικό πανικό, οπότε ένα νέο αύριο δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Τα ασφαλή καταφύγια θα είναι το ευρώ, τα μετρητά, ο χρυσός και τα ομόλογα χωρών όπως της Ρωσία.
Οι επενδύσεις που θα πρέπει να αποφευχθούν είναι οι αμερικανικές μετοχές, η Κίνα, η Νότια Κορέα και οι υπερχρεωμένες αναδυόμενες αγορές.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου