Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Εμπορικός παγκόσμιος πόλεμος;

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ότι η επιθετική προσέγγιση του Trump -απειλές να εγκαταλείψει τις επίσημες δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και να εισαγάγει νέους εμπορικούς φραγμούς- θα αποξενώσει τους
βασικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Τώρα, η κλιμακούμενη διαμάχη για τις καναδικές και βρετανικές επιδοτήσεις στην Bombardier, την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αεροδιαστημική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετατρέπει την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου σε πραγματικότητα.

Ο Trump ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις υποφέρουν από πολιτικές διακρίσεων στο εξωτερικό. Στο παρελθόν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συχνά αύξανε τους δασμούς όταν θεωρούσε ότι οι ξένες επιδοτήσεις παρείχαν στους ανταγωνιστές ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους συχνότερους χρήστες στον κόσμο των αντι-ντάμπινγκ και αντισταθμιστικών δασμών.

Αλλά ο Trump πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Η λύση του σε οποιαδήποτε πράξη προστατευτισμού είναι να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Πρόσφατα, αύξησε την πιθανότητα για μια σειρά εμπορικών φραγμών που στοχεύουν στον κινεζικό κασσίτερο  και στην καναδική ξυλεία από μαλακό ξύλο .
Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς αντιποίνων, μαζί με την καυστική ρητορική του Trump, δημιουργούν νέες εντάσεις.
Ο Trump ανέφερε στο παρελθόν ότι «δεν φοβάται» έναν εμπορικό πόλεμο.
Αλλά ο οικονομικός εθνικισμός του είναι επικίνδυνος και αντιπαραγωγικός, ιδιαίτερα για μια διοίκηση τόσο ανήσυχη για το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής και την ευημερία των πολιτών της εργατικής τάξης.Ο οικονομικός εθνικισμός είναι αμφίδρομος.

Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις βασικές εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ.
Τώρα τα εμπορικά εμπόδια του Trump περιορίζουν την πρόσβαση στην αγορά που απολαμβάνουν οι λίγες αμερικανικές βιομηχανίες που παραμένουν προσανατολισμένες στις εξαγωγές.
Η απουσία προβλεψιμότητας του Trump ενθαρρύνει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές.

Ο Καναδάς ολοκλήρωσε πρόσφατα μια νέα εμπορική συμφωνία  με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μεξικό βρίσκεται σε διμερείς συνομιλίες με την Κίνα. Και τα υπόλοιπα 11 μέλη της Trans-Pacific Partnership, τα οποία εγκατέλειψε ο Trump κατά την πρώτη μέρα της προεδρίας του, συναντήθηκαν για να διαπραγματευτούν [24] προχωρώντας προς τα εμπρός.
Σε αυτό το σημείο, όλοι οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της χώρας σχηματίζουν νέες συμφωνίες. Και καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου