Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Βερολίνο: Κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή ή εκλογές

CDU/CSU(Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές) 33% (2013:41,5%), SPD(Σοσιαλδημοκράτες)( 20,5% (25,7%), AfD( Εναλλακτική για την Γερμανία) 12,6% (4,7%), FDP( φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα ) 10,7% (4,8%), Αριστερά 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%).
Θα στηθούν ή όχι επαναληπτικές κάλπες στην Γερμανία;
 Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσουν οι πολιτικοί που συμμετέχουν στο εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής.
Αλλιώς θα στηθούν πρόωρες κάλπες για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας κ. Στάινμαγιερ προειδοποίησε με
παρέμβασή του τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους) και ζήτησε να αρθεί το αδιέξοδο ώστε να μην διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.


Σε δημοσίευμά της η Deutce Welle εξηγεί το τι ακριβώς θα συμβεί στο Βερολίνο αυτά τα δύο κρίσιμα 24ωρα. Στόχος των τεσσάρων κομμάτων είναι να καταλήξουν σήμερα σε μια συμφωνία που θα καταγράφει σε γενικές γραμμές τους στόχους μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων βρίσκονται εκείνα τα θέματα που θεωρούνται ως τα πιο επίμαχα και τα οποία στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

Πιθανότητα μιας πρόωρης αποτυχίας

Οι διαπραγματευτές των τεσσάρων κομμάτων συζήτησαν το θέμα προστασίας του κλίματος, τη μετανάστευση και αναφέρθηκαν σε θέματα μεταφορών.

Την πιθανότητα να κριθεί ακόμη και σήμερα η τύχη μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα» υπέδειξε το πρωί του Σαββάτου η αντιπρόεδρος της Βουλής και πολιτικός των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ παραπέμποντας στη συζήτηση για το προσφυγικό.

Προπαντός Πράσινοι και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές διαφωνούν για το αν θα πρέπει να καθιερωθεί ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως ή αν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πρόσφυγες πολέμου το δικαίωμα της επανένωσης με τις οικογένειες τους. Εξίσου σημαντικές αποκλίσεις επικρατούν και στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος. Οι διαφορές των Πρασίνων με τα άλλα κόμματα αφορούν μεταξύ άλλων αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την απαγόρευση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αλλά και το τέλος των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ.

Παρέμβαση Σταϊνμάιερ

Ο κίνδυνος να αποτύχουν οι διαβουλεύσεις προκάλεσε μια για τα γερμανικά δεδομένα ασυνήθιστη παρέμβαση του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Welt, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για τον κίνδυνο επαναληπτικών εκλογών και κάνει έκκληση στα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο γερμανός πρόεδρος εκφράζει ακόμη την προσδοκία πως «όλες οι πλευρές έχουν επίγνωση της ευθύνης τους» και υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως τα κόμματα «θα θελήσουν στα σοβαρά να ρισκάρουν επαναληπτικές εκλογές».

Πηγή: Deutce Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου