Μεγαλύτερη μείωση στα τιμολόγιο της ΔΕΗ για τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυρά προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
 Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου σχετικά με τις μαζικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη περιοχή της Καρύστου, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «επίκειται άμεσα ρύθμιση για μεγαλύτερη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τις πιο φτωχές ομάδες πληθυσμού».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στη νέα ρύθμιση θα προστεθούν και τα περιουσιακά στοιχεία στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές- που ενώ, όπως είπε, έχουν ισχυρή περιουσιακή δυνατότητα εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές διατάξεις του κοινωνικού τιμολογίου και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.
«Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Πρόθεση μας είναι αυτοί που έχουν πραγματικά χαμηλό εισόδημα να μπορέσουμε να τους ξεχωρίσουμε και να τους προσφέρουμε μεγαλύτερη έκπτωση και στήριξη ώστε να έχουν πρόσβαση στο βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ακόμα λόγο για εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν από την πολιτική που εφαρμόζει η ΔΕΗ, τονίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο εκατοντάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές αναγκάστηκαν, με την απειλή της διακοπής του ρεύματος, να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και να πληρώσουν.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν χρυσάφι την κατανάλωση ρεύματος και ότι τα υπέρογκα χρέη δημιουργήθηκαν από τις υπέρογκες αυξήσεις.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμα ότι στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που είχε στόχο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκτεταμένη ηλεκτρική φτώχεια.

Ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι από το 2014 καμία αύξηση δεν έχει γίνει στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ βελτιώθηκαν τα επαγγελματικά τιμολόγια με κλιμακούμενες εκπτώσεις, και προσέθεσε ότι στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι ήδη ενταγμένα πάνω από 700.000 νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν εισοδηματική πίεση και αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει «την εξαιρετικά χρήσιμη πρόταση της Greenpeace» για να υπάρξει ένα 10ετές πρόγραμμα στήριξης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.