Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ποιος ήταν 'το αφεντικό των αφεντικών', ο αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα Τότο Ρίινα

Αινιγματικός, απρόβλεπτος και χωρίς σεβασμό στους ίδιους τους κώδικες τηςμαφίας που δεν συμπεριλαμβάνουν τις δολοφονίες γυναικόπαιδων.
Αυτός ήταν ο Σαλβατόρε Τότο Ρίινα, γνωστός ως «το αφεντικό των αφεντικών» στη σιτσιλιάνικη μαφία αλλά και ως «το κτήνος» λόγω της σκληρότητας που τον χαρακτήριζε, ο οποίος έφυγε σήμερα απ' τη ζωή στα 87 του ενώ εξέτιε ποινή 26 φορές ισόβιας κάθειρξης.

Ο Ρίινα θεωρούνταν ένας απ' τους πιο διαβόητους «νονούς» στην ιστορία της μαφίας της Σικελίας και κυβερνούσε ένα «βασίλειο τρόμου» επί δεκαετίες, από τότε που
ανέλαβε αρχηγός της Κόζα Νόστρα, τη δεκαετία του '70.
Οι ΗΠΑ μάλιστα τον θεωρούσαν τον «πιο ισχυρό, επικίνδυνο και διαβόητο εγκληματία στον κόσμο».
Έβαψε τα χέρια του με αίμα για πρώτη φορά όταν ήταν 19 ετών, καθώς ο φόνος ήταν το εισιτήριο για να μπει στους κόλπους της μαφίας.
Αφού εντάχθηκε στο τοπικό κύκλωμα του Κορλεόνε, όπου και μεγάλωσε, το 1969 συνελήφθη και δικάστηκε κατηγορούμενος για διάφορες ανθρωποκτονίες αλλά αφέθηκε ελεύθερος χάρη στην επιείκεια των ενόρκων.
Την ίδια χρονιά, αφού έγινε αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Κορλεόνε, ο Ρίινα κατάφερε να ηγηθεί ολόκληρης της μαφίας, ενώ κρυβόταν.
Μεταξύ του 1981 και του 1983 κατάφερε να αφανίσει τους αντιπάλους του στο Παλέρμο, ενώ την ίδια τύχη επιφύλαξε και σε πολλούς άλλοτε συμμάχους του, αφού τους έβαλε να τσακωθούν μεταξύ τους, και κάπως έτσι πήρε τον απόλυτο έλεγχο.

Συνολικά κατηγορήθηκε για πάνω από 150 δολοφονίες, πολλές απ' τις όποιες διέταξε κι αρκετές διέπραξε ο ίδιος.
Απ' τις πιο αποτροπιαστικές όμως θεωρείται η δολοφονία ενός 13χρονου αγοριού, το οποίο απήγαγαν προκειμένου να εμποδίσουν τον πατέρα του να αποκαλύψει μυστικά της μαφίας.
Οι άνθρωποι του Ρίινα στραγγάλισαν τον έφηβο και στη συνέχεια τον έκαψαν με οξύ.
Οι πιο ηχηρές δολοφονίες όμως διατάχθηκαν απ' τον Νονό το 1992 όταν σκότωσαν δύο δικαστές που είχαν φέρει στο εδώλιο πάνω από 300 μαφιόζους.
Τελικά συνελήφθη και μπήκε στη φυλακή το 1993, όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα.

Στη φυλακή και τα παιδιά του

Γεννημένος στις 16 Νοεμβρίου 1930 στο Κορλεόνε, ο Ρίινα είχε χάσει τον πατέρα και τον 7χρονο αδελφό του, όταν εκείνος ήταν 13 ετών, ενώ προσπαθούσαν να εξάγουν εκρηκτική ύλη από παλιά αμερικανική βόμβα. Λίγα χρόνια μετά βρήκε τον δρόμο του προς τη μαφία.

Οι δυο του γιοι, Τζιοβάνι και Τζουζέπε, ακολούθησαν τα χνάρια του και κατέληξαν επίσης στη φυλακή. Τον Νοέμβριο του 2001, ένα δικαστήριο στο Παλέρμο καταδίκασε τον τότε 24χρονο Τζιοβάνι σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις φόνους.

Ο μικρότερος γιος του Ρίινα, Τζουζέπε, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή στη μαφία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η ζωή του διαβόητου Νονού έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.
Τον υποδύθηκε ο Βίκτορ Καβάλο στην ταινία Excellent Cadavers του 1999, ενώ το 2007 η ιταλική τηλεόραση πρόβαλε την σειρά Il Capo dei Capi (The Boss of Bosses), για τη ζωή και τα εγκλήματα του αρχιμαφιόζου σε έξι επεισόδια.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μαφία της Σικελίας

- Ένα απ' τα αφεντικά της μαφίας, ο Γκαετάνο Λο Πρέστι που αυτοκτόνησε το 2008, είχε συλληφθεί σε μια γιγάντια αστυνομική επιχείρηση με 1.200 αστυνομικούς και ελικόπτερα.
- Η κωμόπολη του Κορλεόνε έγινε συνώνυμο της μαφίας, καθώς εκεί μεγάλωσαν τόσο ο Σαλβατόρε Ρίινα όσο και ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο. Επιλέχθηκε επίσης ως γενέτειρα για τους χαρακτήρες του κινηματογραφικού «Νονού».
- Ο Προβεντσάνο, παρόλο που πέρασε τη μαφία στη high-tech εποχή της, δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τα τηλέφωνα ή τα email, καθώς πολύ εύκολα θα μπορούσαν να εντοπιστούν απ' τις αρχές. Όλα του τα μηνύματα ήταν γραμμένα σε γραφομηχανή και παραδίδονταν δια χειρός.
- Οι κάτοικοι του Κορλεόνε έκαναν συλλογή υπογραφών προκειμένου να αλλάξει το όνομα της κωμόπολης σε ένδειξη απέχθειας για τη σύνδεση της περιοχής με τη μαφία.
- Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις στο Παλέρμο αναγκάζονται να δώσουν λεφτά στη μαφία για «προστασία».
- Στη νότια Ιταλία εκτιμάται ότι η μαφία κάνει ετήσιο τζίρο πάνω από 20 δισ. τον χρόνο.
- Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να λαμβάνει σοβαρά το θέμα της μαφίας μετά το 1992 και τη δολοφονία των δύο δικαστών Giovanni Falcone και Paolo Borsellino που προσπαθούσαν να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα.
- Αν και οι Σικελοί βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, τα ηνία στη συνέχεια ανέλαβε η Καμόρα απ' τη Νάπολη, η Ντράγκετα της Καλαβρίας και η Sacra Corona Unita στην περιοχή της Απουλίας.
- Για να γίνει κάποιος επίσημα μέλος της Κόζα Νόστρα πρέπει να βάψει με το αίμα του μια εικόνα αγίου και να δώσει ένα όρκο καθώς η εικόνα τυλίγεται στις φλόγες
- Ο Λίμπερο Γκράσι, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος, η ανοιχτή επιστολή του οποίου κατά των εκβιαστών της μαφίας δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας το 1991, δολοφονήθηκε τρεις εβδομάδες μετά. Ο ίδιος όμως έγινε η σπίθα για τη δημιουργία του κινήματος Addiopizzo, του κινήματος δηλαδή που δημιούργησαν επιχειρηματίες που αρνούνταν να πληρώσουν «φόρο» στους εκβιαστές της μαφίας.

απο το


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου