Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

«Στέγνωσε» η αγορά ακινήτων παρά την πτώση των τιμών

Με κυρίως ξένους, όπως Κινέζους, Ρώσους και Τούρκους έφτασαν να συνεργάζονται τελευταία αρκετά από τα μεσιτικά γραφεία της Αττικής, με εντολή των πελατών τους να πωλήσουν, αν δεν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, ακόμη και "μπιρ παρά" διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες.

Παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων, καθώς διαμερίσματα με έτος κατασκευής από το 1990 έως το 2000 έφτασαν να πωλούνται από τους ιδιοκτήτες τους σε
τιμές κόστους κατασκευής (κάτω ακόμη και από 800 ευρώ/τ.μ), καθώς ήταν ασύμφορα λόγω της υπερφορολόγησης, σε συνδυασμό με τις οικονομικές ανάγκες αρκετών εκ των ιδιοκτητών τους.
Το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον Ελλήνων έχει μετατοπιστεί πλέον σε φτηνά και μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, προκειμένου να τα εντάξουν στο κλαμπ των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων (Airbnb), που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες, καθώς μέχρι τώρα είχαν ξεφύγει από τη μέγγενη της Εφορίας.
Ομως σύντομα αλλάζουν και για αυτούς τα δεδομένα, αφού θα κληθούν να δηλώνουν και αυτά τα ακίνητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να φορολογούνται όπως όλα τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή κατοικίες.

Εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας για αγορές πρώτης κατοικίας ή εξοχικού είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να μετριούνται στα δάχτυλα τα ετήσια συμβόλαια που συνάπτονται για αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κι όλα αυτά παρότι οι τιμές πώλησης, κυρίως των μεγάλων διαμερισμάτων(άνω των 100τ.μ) έχουν κατά γενική ομολογία κατακρημνιστεί.
Η έλλειψη όμως ρευστού, η  παροχή στεγαστικών δανείων με αυστηρές ενυπόθηκες εξασφαλίσεις από τις τράπεζες και το υψηλό ποσοστό (82%) ιδιοκατοίκησης έχουν οδηγήσει  σε στέγνωμα την αγορά ακινήτων.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Την 10ετία 2007-2016 η εμπορική αξία των ακινήτων απομειώθηκε περίπου 23,6 δισ. ευρώ, με πτώση των τιμών από 30%έως 40% , ενώ την ίδια ώρα οι επενδύσεις στην κτηματογορά ήταν πέρυσι μόλις 1,3 δισ. ευρώ έναντι 25 δισ. ευρώ το 2007.
«Δεν είναι τυχαίο», έλεγε παράγοντας της κτηματαγοράς στο Newpost, «το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρότι αποτελεί προαπαιτούμενο της Γ' αξιολόγησης του προγράμματος, δεν έχει καταφέρει να λύσει το γρίφο της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές της αγοράς. Κι αυτό εξαιτίας των ελάχιστων αγοραπωλησιών, ενώ όσα συμβόλαια συνάπτονται οι τιμές αγοράς είναι εικονικές, καθώς αρκετοί  αγοραστές θέλουν να αποφύγουν το πόθεν έσχες».
Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τους εκπροσώπους των δανειστών παράταση στην  εξίσωση των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών (η προθεσμία έληγε στο τέλος του χρόνου) έως τα τέλη Μαρτίου του 2018.
Για τον λόγο αυτό θα συσταθούν 75 τοπικές επιτροπές ανά την Επικράτεια (ορκωτοί εκτιμητές ακινήτων, συμβολαιογράφοι, εφοριακοί κλπ) για να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης των ακινήτων στην περιοχή τους.

Πηγή: newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου