Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Οι 3 πλουσιότεροι Αμερικανοί κατέχουν μεγαλύτερο πλούτο από τον φτωχότερο μισό πληθυσμό των ΗΠΑ

Του Noah Kirsch 

Η συγκέντρωση του πλούτου έχει φτάσει στο Ζενίθ.
Αυτή είναι η ουσία πρόσφατης έκθεσης που δημοσιεύθηκε από το Institute for Policy Studies. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ετήσια λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, το think tank κατέληξε σε μια σειρά από συμπεράσματα όσον αφορά στην
άνιση κατανομή του πλούτου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Institute for Policy Studies βρήκε ότι οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ - Bill Gates, Warren Buffett και Jeff Bezos - κατέχουν συνολικά μεγαλύτερο πλούτο από το 50% του φτωχότερου πληθυσμού που αντιστοιχεί σε "160 εκατ. ανθρώπους ή 63 εκατ. αμερικανικά νοικοκυριά".
Σχεδόν το ? των Αμερικανών έχει περιουσία "μηδενικής ή αρνητικής καθαρής αξίας", όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Οι Bezos, Gates και Buffett κατείχαν περιουσία συνολικής αξίας 248,5 δισ. δολ., μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία, βάσει των οποίων καταρτίστηκε η λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς για το 2017.

Από τότε, η περιουσία τους έχει αυξηθεί και εκτιμάται στα 263 δισ. δολ., κυρίως λόγω του Bezos, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 13 δισ. δολ., μετά από το "άλμα" της μετοχής της Amazon.
"Εάν μείνει ανεξέλεγκτος, ο πλούτος θα συνεχίσει να συσσωρεύεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια, τάση που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες", σημειώνει ο Josh Hoxie, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Με το πέρασμα των χρόνων, το κατώτατο όριο της περιουσίας που πρέπει να κατέχει κάποιος για να συμπεριληφθεί στη λίστα, έχει γνωρίσει δραματική άνοδο.
Το 1982, την πρώτη χρονιά που δημοσιεύθηκε η λίστα, η ελάχιστη περιουσία που έπρεπε να κατέχει κάποιος ήταν 100 εκατ. δολ..
Φέτος, το κατώτατο όριο για την ένταξη στη λίστα βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας στα 2 δισ. δολ..

Στην έκθεσή του, το think tank βρήκε επίσης ότι συνολικά τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Forbes κατέχουν μεγαλύτερο πλούτο από ό,τι το 64% του πληθυσμού των ΗΠΑ που αντιστοιχεί σε "περισσότερους ανθρώπους από τον πληθυσμό του Μεξικό και του Καναδά μαζί".
Η περιουσία και των 400 της λίστας αγγίζει τα 2,7 τρισ. δολ. φέτος, έχονταςκατά 59% στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, η καθαρή αξία της περιουσίας της μέσης αμερικανικής οικογένειας έχει σημειώσει πτώση 3% (σε προσαρμοσμένους βάσει του πληθωρισμού όρους), από όταν το Forbes ξεκίνησε να εκδίδει τη λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όπως αναφέρεται, η τυπική οικογένεια στις ΗΠΑ κατέχει περιουσία περίπου 80.000 δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου