Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος των Panama Papers

Δάφνη Καρουανα Γκαλίζια
Συγκλονισμένη είναι η κοινότητα των βραβευμένων με Πούλιτζερ ερευνητών δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τα σκάνδαλα των Panama Papers.
Η Daphne Garuana Galizzia, δημοσιογράφος που συμμετείχε στις
αποκαλύψεις για πολιτικές offshore στη Μάλτα και μητέρα μέλους του πυρήνα του ICIJ δολοφονήθηκε την Δευτέρα (16/10). Μία βόμβα που έσκασε κάτω από το αυτοκίνητό της, την ώρα που ξεκινούσε από το σπίτι της προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατό της και την ολοσχερή καταστροφή του αυτοκινήτου της.

Η 53χρονη δημοσιογράφος της ερευνητικής δημοσιογραφίας είχε αποκαλύψει την σχέση της κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέφ Μουσκάτ με το σκάνδαλο των Panama Papers. Οι αποκαλύψεις της είχαν οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, από τις οποίες είχε επανεκλεγεί ο Ζοζέφ Μουσκάτ.

Νεκρή δημοσιογράφος των Panama Papers μετά από τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητό της
Η Daphne Caruana Galizia έχαιρε μεγάλου σεβασμού στις Βρυξέλλες αλλά και μεταξύ των δημοσιογράφων της ερευνητικής δημοσιογραφίες.
Πρόκειται για μια μπλόγκερ που "συχνά συγκέντρωνε περισσότερους αναγνώστες από ότι εκείνοι όλων των αναγνωστών των εφημερίδων στη Μάλτα", όπως έγραψε η εφημερίδα Guardian, ενώ η εφημερίδα Politico την χαρακτήρισε ως "η γυναίκα των Wikileaks".

Η διερεύνηση της δολοφονίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ισως όχι άδικα, αρκετοί έχουν σπεύσει να συνδέσουν την θανάσιμη επίθεση με τις αποκαλύψεις για τον Μαλτέζο Πρωθυπουργό, ο οποίος καταδίκασε άμεσα το γεγονός. Ανακοινώσεις με συλλυπητήρια στους οικείους της έχουν εκδώσει όλες οι πολιτικές ομάδες του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου