Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η «ανταλλαγή» Τραμπ-Τσίπρα

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν και φυσικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν έκπληξη τα θερμά λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού για τον Αμερικανό Πρόεδρο
Πριν την εκλογή Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε (όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος) πως ελπίζει «να μη μας βρει και αυτό το κακό», αλλά πηγαίνοντας στον Λευκό Οίκο μάλλον δεν θέλησε να τον προσβάλλει και απόλαυσε τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Πάμε όμως στην ουσία, που και πάλι δεν μας αιφνιδίασε, καθώς οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών για
τα βασικά θέματα της ατζέντας ήταν προβλέψιμες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την Ελλάδα που… επιστρέφει και ζήτησε αμερικανική βοήθεια, μέσω επενδύσεων. Αυτά…

Ο Ντόναλντ Τραμπ από τη μεριά του δέχθηκε να… ανταλλάξει μερικά καλά λόγια για επενδύσεις, με μία συμφωνία για αναβάθμιση των F-16 που έχει η χώρα μας. Μία συμφωνία αξίας 2,4 δισ. ευρώ.
Τόσο κόστισε η φράση του «Η Ελλάδα παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες για επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και το πρόγραμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκε σε γραμμή ΔΝΤ. Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις και είμαι σίγουρος πως θα πετύχετε, είπε χοντρικά για να προσθέσει και  μία υπόσχεση για βοήθεια στο ζήτημα του χρέους.
Τέλος, ο Τραμπ σημείωσε πως βλέπει στην Ελλάδα ευκαιρία για business σε Άμυνα, Ενέργεια και Εμπόριο.
 Με αυτά τα λόγια έκανε το χρέος του και μένει να δούμε αν όντως η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς και θα έχει κέρδος από αυτή τη συνεργασία.

Οι δύο ηγέτες πάντως έδωσαν τον τόνο, έδωσαν και τις κατευθύνσεις στους υπουργούς τους και τώρα έχει σημασία να αξιοποιηθεί πρακτικά η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Να φέρει αποτελέσματα, επενδύσεις, χρήματα.
Γιατί αν μείνουμε στην «ανταλλαγή» της δήλωσης για τις επενδύσεις με τη συμφωνία για τα F16, τότε το deal δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα.

Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου