Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Μετά από 11 χρόνια, Οκτώ απαλλαγές και δύο καταδίκες για τα δομημένα ομόλογα ...

Δημήτρης Καπράνος
Μετά το... γκρέμισμα των ασφαλιστικών ταμείων, επιτέλους η Δικαιοσύνη δίκασε δύο πρώην προέδρους για δομημένα ομόλογα!
Εντεκα χρόνια μετά και αφού τους αναγνώρισε ένα ιδιότυπο... συγχωροχάρτι, κρίνοντας ότι, από την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων δεν προέκυψε, ούτε απειλήθηκε ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας δίκασε τους πρώην προέδρους του ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο ΣύνταξηςΠροσωπικού Εφημερίδων Αθήνας Θεσσαλονίκης) και του νοσοκομείου "Μεταξά, Δημήτρη Καπράνο και Νίκο Δεσποτόπουλο, αντίστοιχα, επιβάλλοντας τους
ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα.


Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τον  δεύτερο για άμεση συνέργεια στα αδικήματα αυτά.

Οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι αφορούν την κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, για τα οποία  ο Δ. Καπράνος εμφανιζόταν ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ.

Σύμφωνα, πάντως με την κρίση των δικαστών από την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων δεν προέκυψε, ούτε απειλήθηκε ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γι’ αυτό το λόγο το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

Κατά την απολογία του ο  Δημήτρης Καπράνος υποστήριξε πως τα χρήματα, που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό προέρχονταν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν προϊόν δωροληψίας.

Σημειώνεται, ότι το δικαστήριο έδωσε στην έφεση που άσκησαν οι δύο καταδικασθέντες ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».


Επίσης, οι δικηγόροι του Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν: «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». 
Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο».

απο τις  http://dikografies.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου