Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ιωσήφ Σηφάκης: «Εχουμε πολιτικούς διεφθαρμένους, άσχετους με το αντικείμενο και χωρίς πολιτικό θάρρος»

Είναι από τους ανθρώπους που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού αποτελεί εναν εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης ο οποιος έχει τιμηθεί οσο λίγοι Έλληνες, εχοντας ως λάβει ως κορυφαία τιμητική διάκριση το Βραβείο Τούρινγκ για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών.

Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και είναι ο ιδρυτής του
εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ.
Επίσης είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Grenoble, Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου  της Λωζάνης και Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
 Τον Μάρτιο του 2014 ανέλαβε πρόεδρος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της χώρας μας.

Η βαρύτητα του λόγου του λοιπόν και οι απόψεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία. Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο CretePlus.gr τοποθετείται για τα καίρια και «καυτά» προβληματα της χώρας και μιλάει για τη σημασία της Γνώσης και της Πληροφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Ενώ εκφράζει την άποψη του για την κρίση στην Ελλάδα, χωρίς να διστάσει να χρίσει υπεύθυνους για την κατάσταση στη χώρα μας τους πολιτικούς που εχουν κυβερνήσει ως σήμερα, χαρακτηρίζοντας πολλούς από αυτους «διεφθαρμένους και ασχετους»


Συνέντευξη στον Ανδρέα Κριτσωτάκη

Τι ήταν αυτό που σας μάγεψε στην Πληροφορική και τόσα χρόνια ασχολείστε με αυτήν. Αν δεν κάνω λάθος εστιάζετε στη διερεύνηση της τεχνητής και με την ανθρώπινη νοημοσύνη; 
«Την περίοδο που πήγα στο εξωτερικό, η Πληροφορική ξεκινούσε σαν Επιστήμη. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν το γεγονός πως οι μηχανές μπορούσαν να κάνουν υπολογισμούς γρήγορα και κατά κάποιο τρόπο να «σκέφτονται»  σαν τον άνθρωπο. Οπότε ήταν αυτό που με μάγεψε: Ότι πλησίαζαν κατά κάποιο τρόπο την ανθρώπινη νοημοσύνη».

Η Ελλάδα έχει «εξαργυρώσει» τη δική σας παρουσία στο εξωτερικό. Αποτελείτε έναν ιδανικό πρεσβευτή μας. Στην πράξη όμως η χώρα μας έχει εκμεταλλευτεί τη δική σας πορεία και παρουσία;
«Βασικά ζω και κινούμαι στην Γαλλία και την Ελβετία. Εκεί είναι οι ερευνητικές ομάδες μου. Στην Ελλάδα, προσπαθώ να βοηθώ όσο μπορώ και εφόσον μου το ζητούν  τα πανεπιστήμια, να λέω την άποψη μου προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις.  Μέχρι εκεί όμως καθώς - γενικά- αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα την κατάσταση στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πρωτοβουλιών. Νομίζω ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Και αυτό το βλέπω όσο περνάει ο καιρός.  Ενώ πριν από 5-6 χρόνια κάναμε λόγο για καινοτομία, για έρευνα κτλ, αυτό το όραμα έχει εγκαταλειφθεί. Είμαστε σε μια κατάσταση τόσο πιεστική που κι αυτό πια δεν το συζητάς, δυστυχώς».

Για να είσαι μεγάλος τεχνολογικά, μια τεχνολογική δύναμη δηλαδή, δε χρειάζεται να είσαι και οικονομικά δυνατός. Το όραμα αυτό το είχε κάποτε η Ελλάδα; Και αν ναι γιατι το εγκαταλείψαμε;
«Αυτό το όραμα για να φτιάξουμε μια Ελλάδα τεχνολογικά ισχυρή και καινοτόμο το βλέπω να πηγαίνει ολοένα και πιο μακριά. Υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα παλαιότερα. Νομίζω όμως ότι καμιά κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει δει το θέμα της Παιδείας και της Έρευνας σοβαρά. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό που συνέβαινε πριν από ορισμένα χρόνια είναι συζητήσεις χωρίς βέβαια η Πολιτεία να βλέπει τα πράγματα πολύ σοβαρά. Αλλά βέβαια υπήρχε σαν ενδεχόμενο ή προοπτική. Σήμερα και αυτή η προοπτική δεν συζητιέται γιατί υπάρχουν άλλα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως ζητήματα. Το θέμα είναι ότι και τότε που υπήρχε η δυνατότητα οι κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος και δεν πήραν πρωτοβουλίες. Ο Σαμαράς έλεγε χαρακτηριστικά ότι ‘η Ερευνα και η Τεχνολογία’ είναι μονόδρομος για τη χώρα. Το θέμα είναι τι έκανε και η συγκεκριμένη κυβέρνηση και οι υπολοιπες».

Έχετε μια προσωπική και επιστημονική διαδρομή που κάνει κάθε Ηρακλειώτη περήφανο. Το Ηράκλειο όμως έχει ζητήσει την πολύτιμη βοήθεια σας;
«Το Ηράκλειο είναι η ιδιαίτερη μου πατρίδα. Θα έλεγα πως όχι αν έπρεπε να απαντήσω μονολεκτικά».

Δε θα μπορούσαμε όμως να μετατρέψουμε την πόλη μας για παράδειγμα σε πρωτεύουσα της Πληροφορικής έχοντας σας ως «αιχμή του δόρατος»; 
«Καταρχήν να πούμε ότι υπάρχει το ΙΤΕ που είναι ένα σημαντικό κέντρο για την πόλη σε επίπεδο ερευνητικό. Φυσικά από την πλευρά μου θα μπορούσα να βοηθήσω αν μου το ζητούσαν. Δυστυχώς υπάρχει μια κατάσταση στην Ελλάδα: τα πανεπιστήμια είναι κλειστά στους Έλληνες του εξωτερικού.
Δεν υπάρχει μάλιστα και το κατάλληλο πλαίσιο στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στο Ισραήλ ή την Κίνα για παράδειγμα. Αυτές οι χώρες έχουν σημαντικές επιστημονικές διασπορές προς τις οποίες έχουν ανοίξει τα πανεπιστήμια τους .
 Δηλαδή μπορεί να είσαι καθηγητής στο Ισραήλ και για ένα διάστημα στην Νέα Υόρκη. Εδώ δεν υπάρχει καν το νομοθετικό πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πούμε ότι πολλές φορές τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, οι εδώ επιστήμονες τους βλέπουν με επιφύλαξη. 
Αυτό το ανοιχτό πνεύμα δεν υπαρχει και εγώ σαν πρόεδρος του ΕΣΕΤ είχα κάνει διάφορες προτάσεις επ’ αυτού. 
Απαντώντας στην Ερώτηση σας λοιπόν λέω πως θα μπορούσε να γίνουν πράγματα στο Ηράκλειο, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες»

 

Οικονομική κρίση

Οι τεχνολογίες της Πληροφορίας μπορεί να είναι ένα μέσο για να βγούμε από την Κρίση;
«Νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα. Η Ελλάδα, αν περιμένει μόνο από τον Τουρισμό ή από τη Γεωργία θα παραμείνει μια Οικονομία καθυστερημένη. Αν θέλουμε μια οικονομία εκσυγχρονισμένη, θα πρέπει να επενδύσουμε στην Έρευνα και την Τεχνολογία. Οι λόγοι είναι πολλοί γιατί πρέπει να το κάνουμε.
 Πρώτα και κύρια όμως γιατί έχουμε πάρα πολλούς επιστήμονες, αρκετοί από τους οποίους έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αυτοί θα μπορούσαν να έχουν γυρίσει πίσω και να συμβάλλουν στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Εξάλλου στην Έρευνα και την Τεχνολογία δε χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις. Χρειάζονται δημιουργικά μυαλά τα οποία τα έχουμε. Χρειάζεται μια γεωπολιτική θέση αρκετά καλή. Οι συνθήκες ζωής εδώ είναι ευχάριστες από άποψη καιρού (Για να κάνεις έρευνα δεν πας στην Αλάσκα, πας στην Καλιφόρνια, λέει ο κ. Σηφάκης). Επίσης αυτό που είναι αληθές είναι πως δε χρειάζεται να είσαι οικονομικός γίγαντας για να διαπρέψεις.  Όπως ισχύει για το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα, τις σκανδιναβικές χώρες. Άρα αυτό μπορεί να συμβεί και με την Ελλάδα».



Η επανάσταση της Πληροφορίας έχει αδιαμφισβήτητα σημαδέψει την ιστορία της ανθρωπότητας. Που βρισκόμαστε σήμερα; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Γιατί ξέσπασε κατά την άποψη σας η παγκόσμια οικονομική κρίση; Σχετίζεται αυτό το γεγονός με την Πληροφορία για τον πόλεμο για τον έλεγχο της;
«Αυτό που έχει αναδειχθεί μέσα από την τεχνολογική εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι η σημασία της Πληροφορίας ( που είναι άυλο αγαθό). Την πληροφορία μπορείς να τη δημιουργήσεις εσύ και αυτό που μετράει είναι η δημιουργικότητα που μπορείς να έχεις. Έχει αποδειχθεί ότι όποιος ελέγχει την Πληροφορία σήμερα, ελέγχει τον κόσμο. Και αυτή είναι η στρατηγική των ΗΠΑ για παράδειγμα, που στηρίζονται στον έλεγχο της Πληροφορίας και της Δημιουργικότητας. Οι τεχνολογίες της Πληροφορίας συνετέλεσαν στην παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας. Σήμερα μπορούμε να αυτοματοποιούμε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή προϊόντων. Αυτό που μετράει όμως είναι το πόσο δημιουργικοί είμαστε. Και η δημιουργικότητα εκφράζεται μέσα από έναν αλγόριθμο που γράφεις κτλ.  Άρα η παραγωγή μπορεί να γίνεται στην Κίνα, εσύ όμως να λες τι θα παράξεις, δημιουργώντας στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Συνεπώς αυτό συντελεί στο να υπάρχει μια σφαιρική Οικονομία, μια παγκοσμιοποίηση.
Η Πληροφορία, η Τεχνολογία και η Επικοινωνία, βοήθησαν να γίνει αυτή η ολοκλήρωση των Οικονομιών που θα επιτείνεται. Το διακύβευμα στις σύγχρονες  Οικονομίες είναι «ποιος ελέγχει την Πληροφορία» από την άποψη των Δεδομένων, αλλά και ποιός είναι ο πιο δημιουργικός για να φτιάχνει έξυπνα αντικείμενα. Βασικά τείνουμε σε μια αυτοματοποίηση και ολοκλήρωση των Υπηρεσιών .


Μπορεί να διασφαλιστεί λοιπόν σε αυτές τις Υπηρεσίες. Υπαρχει ασφάλεια στο διαδίκτυο; Μπορεί το σύγχρονο κράτος να βάλει τάξη σε υποδομές και Υπηρεσίες διαδικτυακές;
«Το θέμα της Ασφάλειας, δηλαδή της προστασίας της Πληροφορίας είναι μεγάλο. Αυτή τη στιγμή τα συστήματα που διαθέτουμε δεν είναι ασφαλή. Αυτό συμβαίνει για λόγους τεχνικούς και πολιτικούς. Είναι πολιτικοί λόγοι υπό την έννοια πως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν επιβάλλουν μέσα από κανονισμούς στους κατασκευαστές των συστημάτων, όρους που θα έκαναν τα συστήματα πιο ασφαλή. Την ίδια ώρα πρέπει να πούμε ότι υπαρχει ένας πόλεμος, ο κυβερνοπόλεμος, που σήμερα γίνεται με τρόπο οργανωμένο, ακόμη και σε επίπεδο κρατών. Είναι ένας πόλεμος που συμβαίνει για τον έλεγχο της Πληροφορίας και τον έλεγχο των συστημάτων».

Το πρόβλημα της χώρας είναι τελικά θέμα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης, λάθος χειρισμών δηλαδή;  Η είμαστε τελικά θύματα ενός «πολέμου» συμφερόντων και σχεδίου που έχει εκπονηθεί εδώ και χρόνια και υλοποιείται σημερα;
«Για τα προβλήματα της χώρας μας φταίμε εμείς οι ίδιοι. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και ως ένα βαθμό και ηθικό. Όλα τα άλλα είναι μυθεύματα. Υπάρχει ο μύθος ότι όλοι οι άλλοι είναι οι κακοί και εμείς οι καλοί. Βασικά οι άλλοι μπορεί να θέλουν το κακό σου, αλλά όταν εσύ ο ίδιος τους ανοίγεις την πόρτα και δεν υπερασπίζεσαι το σπίτι σου, τότε γιατί να μην το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε. Δυστυχώς όλες τις προηγούμενες δεκαετίες ανοίξαμε τις πόρτες μας με αποτέλεσμα να είμαστε υπό αναγκαστική διαχείριση. Οπότε δε ελέγχουμε τίποτα».

Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους Έλληνες; Ο μεγαλύτερος εχθρός τους; Είναι για παραδειγμα το ίδιος τους ο εαυτός;
«Ως ένα βαθμό αυτό αποδεικνύει η ιστορία. Εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιστήκαμε ό,τι πολυτιμότερο είχαμε. Την ψυχή μας δηλαδή, και βρισκόμαστε στη σημερινή μας κατάσταση»

Εσείς έχετε μιλήσει για την ανάγκη εκδημοκρατικοποίησης της Γνώσης, αν όλοι ξέρουμε πως η Γνώση είναι δύναμη και πολλοί θέλουν να την έχουν για τους εαυτούς τους. Εμείς γνωρίζουμε τη δύναμη της;
«Σήμερα τα πληροφορικά συστήματα δίνουν ως ένα βαθμό τη δυνατότητα. Χρειάζεται βέβαια οι άνθρωποι να εχουν τα κίνητρα που απαιτούνται. Και αυτό είναι μια κατάκτηση του ίντερνετ. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι αν ενδιαφέρει το Νεοέλληνα να μάθει. Μήπως ειναι πνιγμένος με προβλήματα ή και ιδεολογικά βραχυκυκλωμένος;»

Μήπως τελικά η Πολιτεία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη τελικά; Θεσμικά έχει βοηθήσει;

«Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα. Και ως προς αυτό θέλω να πω ότι ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, είδα 4 Υπουργούς Παιδείας διαπιστώνοντας ότι ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλο. Πρέπει αυτό να σταματήσει. 
Οταν αναλύεις τη σύνθεση των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, θα δεις ότι οι περισσότεροι υπουργοί είναι άσχετοι με το αντικείμενο τους. 
Αλλοι είναι διεφθαρμένοι. 
Τρίτον υπαρχουν άλλοι που καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά δεν έχουν το πολιτικό θάρρος για να το κάνουν. 
Όταν βγάλετε αυτές τις τρεις κατηγορίες ανθρώπων δεν μένει κανείς να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. 
Για αυτό πρέπει εμείς οι Έλληνες να συμφωνήσουμε κάποτε σε ένα όραμα και να το ακολουθήσουμε...»

Λίγα λόγια για το βιογραφικό σημείωμα του κ. Σηφάκη

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον, για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Το Βραβείο Τούρινγκ  θεωρείται ως το Νομπέλ της Πληροφορικής.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 26 Δεκέμβρη του 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με υποτροφία. Κατά την περίοδο των σπουδών του στη Γαλλία απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα και έκτοτε ζει εκεί.
Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ. Επίσης είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Grenoble, Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου  της Λωζάνης και Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Τον Μάρτιο του 2014 ανέλαβε πρόεδρος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της χώρας μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι το εργαστήριο του Verimag, καθώς ανέπτυξε την υποκείμενη θεωρία και την τεχνολογία για το εργαλείο SCADE, που χρησιμοποιείται από την Airbus για το σχεδιασμό και την επικύρωση των κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου και μάλιστα έχει γίνει πρότυπο για την παγκόσμια αεροναυπηγική.

Το Verimag έχει διαρκή και στρατηγική συνεργασία με την ST Microelectronics, τη France Telecom R & D και την Airbus, μέσω των οποίων έχουν πολλά αποτελέσματα σχετικά με την επικύρωση και τον έλεγχο.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και για την πρωτοποριακή εργασία του στις δύο θεωρητικές και πρακτικές πτυχές της Προδιαγραφής και Επαλήθευσης Ταυτόχρονων Συστημάτων. Συνέβαλε στην ανάδειξη του μοντέλου ελέγχου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως μέθοδος για τον έλεγχο των βιομηχανικών εφαρμογών. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν  το σχεδιασμό, τη μοντελοποίηση και ανάλυση των συστημάτων πραγματικού χρόνου με έμφαση στις τακτικές κατασκευής.

Επιπροσθέτως, είναι ο Επιστημονικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας ARTIST2 για τα ενσωματωμένα συστήματα σχεδιασμού. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από τις 35 κορυφαίες Ευρωπαικές ομάδες στον τομέα αυτό και σκοπός του είναι να παράγει πρωτοπόρα προϊόντα.

Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l’Ordre du Merite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d’Honneur). To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Το 2012, του απενεμήθη το μετάλλιο Leonardo Da Vinci.

απο το creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου