Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Το ιλιγγιώδες χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 20 τρις δολάρια

Η υπερδύναμη του χρέους

Το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ξεπέρασε τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το ταβάνι έσπασε, όταν ο Λευκός Οίκος επέτρεψε στο Δημόσιο να δανειστεί περισσότερα χρήματα.

Από την Τρίτη, το αμερικανικό χρέος ανερχόταν σε 20,16 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με
τον ιστότοπο του χρέους των ΗΠΑ.
Αυτό είναι σχεδόν 62.000 δολάρια ανά άτομο και πάνω από 167.000 δολάρια ανά φορολογούμενο.


Ο αριθμός του χρέους ήταν στάσιμος από τον Μάρτιο λόγω του ανώτατου ορίου του χρέους, καθώς το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε προσωρινή απαγόρευση περαιτέρω δανεισμού.


Σε ιστορική προσέγγιση, όποτε το χρέος των ΗΠΑ εκτινασσόταν ακολουθούσαν… καταστροφές
Σε ιστορική προσέγγιση, όποτε το χρέος των ΗΠΑ εκτινασσόταν ακολουθούσαν… καταστροφές

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε νόμο για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί τώρα να δανειστεί ελεύθερα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Από τότε που ορκίστηκε ο Τραμπ, το χρέος αυξήθηκε περίπου 215 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 19,94 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μεγαλύτερα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική ασφάλιση και η άμυνα.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που παρέχει οικονομικές πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τον προϋπολογισμό, στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι το ομοσπονδιακό χρέος που κατέχει το κοινό βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εάν συνεχίσουν οι ισχύοντες νόμοι, η διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα αυξήσει σημαντικά το χρέος τα επόμενα 30 χρόνια. Το έλλειμμα θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ το 2047, προβλέπει το CBO.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το αυξανόμενο χρέος αυξάνει το κόστος των κρατικών επιτοκίων, ασκεί πρόσθετη πίεση στον προϋπολογισμό και αυξάνει τις πιθανότητες μιας δημοσιονομικής κρίσης.

Το συνολικό αμερικανικό χρέος (ο συνδυασμός κρατικών, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων) προσεγγίζει τα 68 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου