Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Νορβηγοί δεν ξέρουν να τρώνε λεφτά - Πάνω από 1 τρισ. δολάρια το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

Όλοι οι Νορβηγοί είναι... εκατομμυριούχοι (Πληθυσμός: 5,233 εκατομμύρια (2016))
«Ιστορική» μέρα για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, καθώς ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολάρια όπως δήλωσε ο Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος του fund.
 «Δεν νομίζω να περίμενε κανείς το fund να
αγγίξει τα 1 τρισ. δολάρια όταν καταγράψαμε τα πρώτα κέρδη από τα πετρελαϊκά έσοδα τον Μάιο του 1996» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Τα 1 τρισ. δολ. είναι ένας μεγάλος στόχος που επετεύχθη και η ανάπτυξη της αξίας αγοράς του fund είναι εκπληκτική».
Το fund της Νορβηγίας διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 970 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έλαβε εντολή να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο 70% από το 60%, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αποδόσεις και να διασφαλίσει τα πετρελαϊκά κέρδη που έχει να προσφέρει η χώρα.

Όπως σημειωνει ωστόσο το Bloomberg o παραγόμενος πλούτος του νορβηγικού ταμείου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλες αγορές για να επενδύσει.

To fund διαχειρίζεται το 1,3% των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως το 2025, όταν το fund αναμένεται να πιάσει τις 10,5 τρισ. κορόνες ή τα 1,3 τρισ. δολάρια.

απο τη Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου