Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Η θρυλική ιστορία του εμβληματικού Rolex «Paul Newman» Daytona

Paul Newman

 Αν και ο χαρακτηρισμός «εμβληματικό» στις μέρες μας έχει χάσει αρκετά από την πραγματική του σημασία, στην περίπτωση του Rolex -«Paul Newman»- Daytona ταιριάζει απόλυτα.

Όταν ο θρύλος της 7ης Τέχνης ξεκίνησε στις αρχές του 1969 να γυρίζει την πρώτη του ταινία που είχε θέμα αγώνες αυτοκινήτων, το περίφημο «Winning», η Rolex, η ελβετική εταιρεία υψηλής ωρολογοποιίας που το 1963 είχε δημιουργήσει την
-μάλλον αποτυχημένη μέχρι τότε- σειρά Cosmograph Daytona ετοιμάζονταν να την αποσύρει από τα ράφια των καταστημάτων.
Η σειρά Daytona χρησιμοποιούσε 4 ψηφία για την αρίθμηση των μοντέλων της, μεταξύ των οποίων και το 6239, το Rolex Daytona που όταν έκανε την εμφάνιση του στον καρπό του Newman η ιστορία του ξαναγράφτηκε από την αρχή.


Δεκαετίες αργότερα, το φημισμένο πλέον σήμερα Daytona, με το εξεζητημένο καντράν «Paul Newman», είναι ένας από τους πιο ποθητούς χρονογράφους στο χώρο της ωρολογοποιίας. Πρόκειται για ένα Rolex χεριού που πήρε ο Paul Newman σαν δώρο από τη γυναίκα του, την Joanne Woodward και το οποίο στο πίσω μέρος της κάσας έχει χαραγμένη την ευχή «Drive Carefully. Me.» («Να οδηγείς προσεκτικά. Εγώ». Το «εγώ» προφανώς αντί για το όνομα της).

Η Woodward, γεννημένη στη Georgia από πλούσιους γονείς, ήταν μια σπουδαία ηθοποιός, που γνώρισε τον Newman το 1953 και τον παντρεύτηκε τον Ιανουάριο του 1958. Τρεις μήνες μάλιστα αργότερα, η Joanne θα κέρδιζε το Όσκαρ Α’ γυνακείου ρόλου για την ταινία «Τα τρία πρόσωπα της Εύας» («The Three Faces of Eve»).
Το ζευγάρι έπαιξε μαζί σε 10 ταινίες, μεταξύ των οποίων και στο «Winning» του 1969, το φιλμ που έκανε τον μεγάλο ηθοποιό να λατρέψει τα αυτοκίνητα και τους αγώνες ταχύτητας.



H Woodward είχε αποκτήσει ήδη τρία παιδιά από τον Newman όταν εκείνος ξεκίνησε επίσημα να παίρνει μέρος στους αγώνες με την περίφημη Lotus Elan του και ήταν αγχωμένη καθώς τα ατυχήματα ήταν συχνά και η πίεση για τη νίκη μεγάλη.
 Ο ηθοποιός φορούσε συνέχεια το Daytona στους αγώνες του και συχνά, κυρίως τη δεκαετία του ’70, εμφανίζονταν στις φωτογραφίες του με αυτό στον καρπό. Έπρεπε να φτάσει το 1984 για να το αποχωριστεί και ο τρόπος που έγινε συνέβη με το στυλ που μόνο ο Paul Newman διέθετε.

Η μεγάλη κόρη του Newman, η Elinor Teresa, γνωστή αργότερα ως Nell Potts, γνώριζε από τα παιδικά της χρόνια τον James Cox και μάλιστα ήταν ο πρώτος της, μεγάλος έρωτας. Τα δύο παιδιά παρακολουθούσαν συχνά τους αγώνες του ηθοποιού, χωρίς μάλιστα ο Cox στην αρχή να γνωρίζει ποιος ήταν ο πατέρας της αγαπημένης του, μέχρι που του συστήθηκε ο ίδιος, σε κάποια πίστα του Connecticut, στο Lime Rock.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1984 και ενώ η σχέση Potts-Cox προχωρούσε ακάθεκτη προς κάτι σοβαρότερο, ο νεαρός, στα 24 του πλέον, βοήθησε κάποια ημέρα τον Newman στην επισκευή ενός παραδοσιακού δεντρόσπιτου, στην οικία του ηθοποιού, στο Westport του Connecticut.
Όταν αργότερα κάθισαν μαζί στο καθιστικό, ο Paul ρώτησε τον Cox να του πει την ώρα και εκείνος απάντησε, «Δεν ξέρω. Ποτέ μου δεν είχα ρολόι». Τότε, ο Newman έβγαλε από το χέρι του το Rolex Daytona και δίνοντάς το τού είπε: «Να, πάρε το ρολόι. Αν το κουνήσεις σωστά δείχνει πολύ καλά την ώρα».



Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία, με το ρομάντσο Cox-Potts να έχει άδοξο τέλος λίγα χρόνια αργότερα.
 Ο David Cox φορούσε συνέχεια το Rolex μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν και έμαθε την πραγματική αξία του «Paul Newman» Daytona. Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του ηθοποιού από καρκίνο του πνεύμονα, η Nell Potts δημιούργησε στη μνήμου πατέρα της το Nell Newman Foundation.
Το ίδρυμα κατάφερε να αποκτήσει κάποια στιγμή τον χρονογράφο με περιπετειώδη τρόπο και μέσω ένος ιδιώτη που έμενε στην Καλιφόρνια και αφού πέρασε από ειδικά τεστ για να διαπιστωθεί πως είναι το πραγματικό, δόθηκε στον Οίκο Phillips της Γενεύης προς δημοπρασία.
Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο ίδρυμα Nell Newman και η τιμή του αναμένεται να φτάσει σε αρκετά μεγάλο χρηματικό ύψος.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Paul Newman και η Joanne Woodward έμειναν παντρεμένοι έως το θάνατο του ηθοποιού, συμπληρώνοντας μισό αιώνα κοινής ζωής!






Aπό το TAMTAM.NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου