Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Στα επενδυτικά καταφύγια εν μέσω πυρηνικής απειλής

Η πυρηνική απειλή γκρέμισε τις διεθνείς αγορές
 Η ανταλλαγή λεκτικών πυρών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα έρχεται να ανάψει φωτιές στις διεθνείς αγορές.
Οι επενδυτές, που μέχρι στιγμής φέτος γύριζαν την πλάτη στις γεωπολιτικές ανησυχίες και εστίαζαν στα ενθαρρυντικά μηνύματα για την παγκόσμια ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία, αναθεωρούν πλέον τη στάση τους.
 Σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο των μετοχών, εγκαταλείπουν το δολάριο και
επιζητούν ασφάλεια στην αγκαλιά του χρυσού και ορισμένων νομισμάτων. Μέσα στην αναστάτωση αυτή, κερδισμένα βγαίνουν τα hedge funds, τα οποία έχουν σπεύσει να εξασφαλίσουν βορειοκορεατικά ασφάλιστρα κινδύνου.
   
 Οι μετοχές 
 Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country βρέθηκε χθες στο κόκκινο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με απώλειες περίπου 1%. Στο σύνολό τους οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων βρέθηκαν σε τροχιά πτώσης, αν και οι απώλειες ήταν σχετικά συγκρατημένες, με τους επενδυτές να προσβλέπουν μάλλον σε «πυροσβεστική» παρέμβαση του Πεκίνου. Ρευστοποιήσεις επικράτησαν και στις αγορές της γηραιάς ηπείρου, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να καταγράφει πτώση άνω του 1%.
 Έκδηλη ήταν η αναστάτωση στη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 150 μονάδες, στη χειρότερη ημέρα του εδώ και έναν μήνα. Τις ανησυχίες των επενδυτών για τους απρόβλεπτους Κιμ και Τραμπ μαρτυρά και η εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότητας VIX στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί περισσότερο από 12% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

 Τα νομίσματα 
 Στην αγορά συναλλάγματος, ιαπωνικό γιεν και ελβετικό φράγκο συνέχισαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το δολάριο υποχώρησε σε ναδίρ διμήνου έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κάτω από το όριο των 110 γιεν, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα κέρδη του φράγκου τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι επενδυτές σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων αναζητούν το καταφύγιο του γιεν εν μέρει διότι η Ιαπωνία εμφανίζει μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και αποτελώντας τη μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα, επικρατεί η εντύπωση ότι οι Ιάπωνες επενδυτές σε περιόδους διεθνούς αβεβαιότητας θα θελήσουν να «επαναπατρίσουν» τις τοποθετήσεις τους σε ξένα περιουσιακά στοιχεία.
 Ελβετικό φράγκο, γιεν, δολάριο, ακόμη και το ευρώ ίσως αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για τους επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος εν μέσω των απειλών της Βόρειας Κορέας, επισημαίνουν αναλυτές σε δηλώσεις τους στο δίκτυο CNBC. «Το ελβετικό φράγκο, μαζί με το ιαπωνικό γιεν θεωρούνται ευρέως ως τα συνηθισμένα ασφαλή καταφύγια.
 Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας θα περίμενα ότι το γιεν θα είναι πιο ευαίσθητο σε ζητήματα που αφορούν τη Βόρειο Κορέα», εξηγεί η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής στη Rabobank.
 Γι’ αυτό και το φράγκο έκανε άλμα 1% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλείς επιλογές.
Από την άλλη πλευρά, το ευρώ μπορεί να αποδειχθεί η μεγάλη έκπληξη, με το ενιαίο νόμισμα να επωφελείται των περιστάσεων. Ο Τίμοθι Γκραφ, επικεφαλής μακρο-στρατηγικής στη State Street Global Markets, ανέφερε το ευρώ ως την τρίτη πιθανή επενδυτική επιλογή.
 «Το ευρώ διατηρεί κάποια σταθερότητα, δεδομένης της ισχυρής θέσης του λόγω του πλεονάσματος της Ευρωζώνης συν το γεγονός ότι είναι σχετικά φθηνό», αναφέρει ο κ. Γκραφ. Ένα υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αφήνει περιθώρια για επενδύσεις. «Εάν όμως οι εξελίξεις πραγματικά είναι πολύ δυσάρεστες, τότε το δολάριο θα επιστρέψει στις προτιμήσεις» κατέληξε ο κ. Γκραφ.

  Δυναμώνει η λάμψη του χρυσού 
 Με τη λάμψη του να ενισχύεται σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων, ο χρυσός υπερβαίνει φέτος σε επιδόσεις τις αμερικανικές μετοχές, καθώς η κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, σε συνδυασμό με το ασθενέστερο δολάριο, ενισχύει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή του χρυσού άγγιξε χθες υψηλά διμήνου, κοντά στα 1.290 δολάρια ανά ουγκιά.

Από τις αρχές του έτους, ο χρυσός εμφανίζει κέρδη 11%, μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα κέρδη του δείκτη S&P 500. Εν μέσω αβεβαιότητας και εντάσεων, οι αναλυτές προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.
«Η πολεμοχαρής στάση μάς κάνει και αναμένουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και πιθανότατα πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν το όριο των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά», τονίζει στο Reuters ο Έντουαρντ Μέιρ, αναλυτής στην INTL FCStone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου