Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Τα μπιτσόμπαρα... παρέσυραν τον Ποταμό

απο τον Απόστολο Λυκεσά

Υπήρχε μέχρι πριν από 15 χρόνια, περίπου, μια χρυσή παραλία στην Επανομή Θεσσαλονίκης, 25 χιλιόμετρα από την πόλη, πριν από το πρώτο ακρωτήριο στο έμπα του Θερμαϊκού κόλπου.

Εδώ κατέληγε ο μεγαλύτερος ξεροπόταμος σε ολόκληρο το κομμάτι του κάμπου μέχρι τη Χαλκιδική.

Στις καταιγίδες κατέβαινε ο άγριος χείμαρρος, η κοίτη σε κάποιες μεριές είχε βάθος πάνω από δέκα μέτρα και εκτονωνόταν στη
χρυσή παραλία, η οποία είχε για τους ντόπιους την αόριστη μέχρι πρότινος ονομασία: Ποταμός.

Η κοίτη του ξεροπόταμου έδωσε άμμο με την οποία πρέπει να χτίστηκαν παραπάνω από τα μισά σπίτια τής, κατά γενική ομολογία, ευημερούσας τοπικής κοινότητας.

Αλλά όλα αυτά ίσχυαν μέχρι που η δημοσιά απλούστευσε τη θερινή κάθοδο των κάθιδρων Θεσσαλονικέων, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν όλα τα δεινά της εποχής του τουρισμού.




Δεν απέμεινε χωράφι παραθαλάσσιο που να μη χτίστηκε, να μην αξιοποιήθηκε από ντόπιους ή επείσακτους επιχειρηματίες.

Ταβέρνες και «μπιτσόμπαρα» -με το συμπάθιο για τον βαρβαρικό νεολογισμό-, απλώστρες και ομπρέλες έχουν καλύψει κάθε τετραγωνικό μέτρο της παραλίας, ενώ για ό,τι έχει απομείνει δίνεται μάχη… επιχειρηματιών.

Οσοι ανθίστανται μοιάζουν πρόσωπα που βγαίνουν από ασπρόμαυρες φωτογραφίες με «αρχαιολογικού» τύπου νοσταλγίες και οι φωνές τους είναι σβησμένες από το αδιάκοπο ντάπα-ντούπα των μπιτσόμπαρων, τα οποία συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ένταση μουσικής.


Παρά ταύτα κάποιοι αντιστέκονται και έδωσαν την τελευταία, έστω και χαμένη μάχη για μια περιοχή διακοσίων μέτρων αμμουδιάς που δεν είχαν καταληφθεί από την «επιχειρηματικότητα».

Το ελεύθερο μέχρι πέρυσι τμήμα παραλίας φιλοξενούσε το παρατηρητήριο του ναυαγοσώστη αλλά στη θέση του, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», δημιουργήθηκε «ένα τεράστιο μπιτσόμπαρο, υπερδιπλάσιο σε ύψος και μέγεθος από τα διπλανά beach bars του Ποταμού».

Και επειδή οι έσχατες μάχες δίνονται πια όχι πάνω στην τσαλαπατημένη ουσία των υποθέσεων αλλά στο τυπικό μέρος τους ο κ. Κουζινόπουλος απηύθυνε ερώτημα στον Δήμο Θερμαϊκού για το αν υπάρχει σχετική άδεια της Πολεοδομίας.



Ανήκουστη απάντηση




Η απάντηση είναι για να μπει στις συλλογές των γραφειοκρατικών… ανήκουστων: «Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, έχει παρασυρθεί μεγάλος όγκος άμμου στη θάλασσα, ανατρέποντας το ανάγλυφο της περιοχής».

Και όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», «δηλαδή με λίγα λόγια πρόκειται για οφθαλμαπάτη, καθώς, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή του… ‘‘ανάγλυφου’’, έφυγε η άμμος που υπήρχε γύρω από το μπιτσόμπαρο, γι’ αυτό φαίνεται τώρα πιο ψηλό!
 Πάλι καλά που δεν μας σύστησε την επίσκεψη σε οφθαλμίατρο ή δεν χαρακτήρισε φωτομοντάζ τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν και δείχνουν τις πραγματικές διαστάσεις της κατασκευής και όχι τα όσα ισχυρίζεται η διοίκηση του Γιάννη Μαυρομάτη».

Αλλά έχει και συνέχεια, διότι δίπλα στο παρατηρητήριο του ναυαγοσώστη υπήρχε αποθηκούλα που την «πήραν» μεν οι πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, αλλά η γραφειοκρατία την «ανέστησε» αφού στο μίσθιο που υπογράφηκε αναφέρεται ότι στο οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1.872,00 τετραγωνικών μέτρων «ευρίσκεται ισόγειο κτίριο, κτίριο το οποίο φέρει την ένδειξη υπ’ αριθ. 4 (αναψυκτήριο)».

Οπότε «μπορεί να λειτουργήσει ως επιχείρηση μαζικής εστίασης παροχής γεύματος (ζεστής και κρύας κουζίνας)», αφού μάλιστα «το μίσθιο συνοδεύει και το υπ’ αριθμ. 149279 Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης».

Το νόημα όλων αυτών αποκωδικοποιεί ο κ. Κουζινόπουλος: «Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί η τεράστια κατασκευή που τώρα δημιουργήθηκε ως… συνέχεια του ‘‘ισόγειου κτιρίου’’, δηλαδή της αποθηκούλας του ναυαγοσώστη, διότι προφανώς δεν ζητήθηκε άδεια κατασκευής από την Πολεοδομία Θέρμης, αλλά… επισκευής. Κι έτσι από την Πολεοδομία υπήρξε Εγκριση Εργασιών Επισκευής με αριθμό Πρωτοκόλλου 23433/2017. Με όλα αυτά, εξηγείται και η πρωτοτυπία να εμφανίζεται το νέο μπιτσόμπαρο ότι διαθέτει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, πριν καν κατασκευαστεί!».

Κατατέθηκαν αεροφωτογραφίες για να φανεί ότι στο σημείο εκείνο δεν υπήρχε τίποτα και ότι η άδεια είναι στον αέρα, αλλά ματαίως. Η λογική του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη βάζει στο περιθώριο όσους αντιδρούν αφού απλούστατα «δεν θέλουν την ανάπτυξη στον δήμο».

Οπως γράφει ο τοπικός μπλόγκερ (etheroploos.blogspot.gr), «στον πολύπαθο... Μυκονόπληκτο Ποταμό» ανάμεσα στα άλλα συμβαίνουν τώρα τα εξής… επιχειρηματικά: «Νοικιάζεις ένα περίπτερο 16 τετραγωνικά μέτρα και παίρνεις δώρο 2 στρέμματα παραλιάρας!!!» και η κατάληξη είναι: «Από τώρα και στο εξής θα πληρώνετε, άπαντες, 5ευρο για ξαπλώστρα ή θα εξοβελίζεστε στη Σπιναλόγκα (καλά, το παρατράβηξα τώρα)…». 
Και μάλλον δεν το παρατράβηξε καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου