Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας

H Άννα Μπέρναμπιτς θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σερβίας.
Είναι νέα, «κουλ», και έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλη. Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της είναι μεγάλες.
«Είχα πει ότι ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας θα πρέπει να έχει το προφίλ ενός καλού νοικοκύρη, να είναι ένας άνθρωπος της οικογένειας, που να έχει παιδιά», ανέφερε πρόσφατα ο Ντράγκαν Μάρκοβιτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος "Ενωμένη Σερβία", το οποίο αποτελεί τον
κυβερνητικό εταίρο του Προοδευτικού Κόμματος, επικεφαλής του οποίου είναι ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η δήλωσε αυτή του Μάρκοβιτς λίγο πριν την ανακοίνωση του ονόματος της νέα πρωθυπουργού της χώρας δεν ήταν τυχαία και αποσκοπούσε στο να προλάβει αυτό που τελικά έγινε.
Μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Αλ. Βούτσις κατάφερε σαρωτική νίκη, έμενε μέχρι χθες ανοιχτό το θέμα της διαδοχής του στην πρωθυπουργία.
Τα σενάρια στα σερβικά ΜΜΕ ήταν πολλά.
Την Πέμπτη ήρθε τελικά η επίσημη ανακοίνωση: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σερβίας πρωθυπουργός της Σερβίας θα διοριστεί γυναίκα, η οποία μάλιστα έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη.

Εξαιρετικό βιογραφικό
Η Άννα Μπέρναμπιτς είναι λοιπόν η «εκλεκτή» του Βούτσιτς, η οποία μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Το βιογραφικό της είναι αξιοζήλευτο. Σπούδασε μάρκετινγκ σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και έχει εργαστεί για ευρωπαϊκά και αμερικανικά προγράμματα στη Σερβία.
Διετέλεσε επίσης διευθύντρια της αμερικανικής εταιρείας Continental Wind Serbia (CWS), που δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδύσεων σε αιολική ενέργεια.
 Μιλά αγγλικά και ρώσικα, ενώ η ίδια δηλώνει ότι δεν ανήκει πολιτικά σε κανένα κόμμα αλλά συστήνεται ως «ανεξάρτητη τεχνοκράτης».
Η Μπέρναμπιτς απασχολεί τη σερβική γνώμη εδώ και ένα χρόνο.
Το περασμένο καλοκαίρι έγινε η πρώτη υπουργός σερβικής κυβέρνησης που έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλη.
Κι αυτό σε μια χώρα όπου οι θέσεις της ορθόδοξης εκκλησίας για κοινωνικά θέματα έχουν ακόμη μεγάλη βαρύτητα και όπου πριν από μερικά χρόνια η Pride-Parade στη σερβική πρωτεύουσα είχε καταλήξει σε βίαια επεισόδια.
Επίσης ενδιαφέρον προκαλεί και ότι ο ίδιος ο Βούτσις είχε αρχικά συστηθεί στους Σέρβους ψηφοφόρους ως συντηρητικός, ωστόσο σταδιακά από το 2008 και μετά άρχισε να κάνει φιλοευρωπαϊκή στροφή.

Το πολιτικό έργο της στο επίκεντρο 

Από την πλευρά της Μπέρναμπιτς είχε δηλώσει πριν κάποιους μήνες σε συνέντευξή της στη DW ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της στην πολιτική υποστήρηξε οτι ούτε θα υπερτονίσει αλλά ούτε και θα κρύψει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.
 «Πιστεύω, ναι, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για τη σερβική κοινωνία. Είμαι επίσης εντελώς αντίθετη με την άποψη ότι κάποιος θα πρέπει να αναλαμβάνει ένα αξίωμα απλώς και μόνο επειδή ανήκει σε μια μειοψηφία. Αλλά από την άλλη, όταν κάποιος έχει τα προσόντα, δεν θα πρέπει να υφίσταται διακρίσεις σε βάρος του λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας ή διαφορετικής ιδεολογίας».
Η Μπέρναμπιτς καλείται να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα καθώς και σε μια χρονική συγκυρία όπου πολλά αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ κατηγορούν τον Βούτσιτς για εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Ωστόσο και το όνομα της Μπέρναμπιτς έχει εμπλακεί στο παρελθόν, όταν αυτή ήταν ακόμη διευθύντρια της CWS, σε σκάνδαλο αθέμιτης ανάθεσης έργων κατασκευής αιολικών πάρκων σε πρόσωπο του στενού φιλικού περιβάλλοντος του Βούτσιτς.
Λίγες μήνες αργότερα χρήστηκε υπ. Δημόσιας Διοίκησης.
 Είναι επίσης γεγονός ότι η ίδια δεν άσκησε ιδιαίτερη κριτική στις σκληρές επιλογές Βούτσιτς π.χ. στον τομέα των περικοπών στις συντάξεις, αλλά αντίθετα επαίνεσε το μεταρρυθμιστικό του σθένος.
Σύμφωνα με αναλυτές, δίχως αμφιβολία, η Άννα Μπέρναμπιτς είναι νέα, φιλόδοξη, κουλ και η επιλογή της για τη συγκεκριμένη θέση είναι πράγματι ένα βήμα προς τα εμπρός. Αλλά η ίδια θα κριθεί από την πολιτική πράξη εν ευθέτω χρόνω.

απο το  reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου