Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Παραίτηση ή εξαφάνιση…

Η ελληνική χρεοκοπία συγκρίνεται με τη μεγάλη ύφεση του ’29 όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 26% αθροιστικά σε τέσσερα χρόνια μέχρι το 1933. Στη συνέχεια όμως, το  1934 η αμερικάνικη οικονομία αντέδρασε.....
Του Κώστα Στούπα 

Δείγμα της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα είναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού, την εβδομάδα που πέρασε για την ανάπτυξη κατά 0,4% που παρουσίασαν τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός των κυβερνώντων τους καθιστά κωμικούς και συνάμα τραγικούς, αν
αναλογιστεί κάποιος την κατάσταση της χώρας. Από το 2009 το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποστεί καθίζηση πάνω από 25%. 
Σπάνια στην παγκόσμια ιστορία σε ειρηνικές περιόδους μια οικονομία παρουσιάζει τόσο μεγάλη πτώση και δεν αντιδρά στη συνέχεια αυτόματα...

Η ελληνική χρεοκοπία συγκρίνεται με τη μεγάλη ύφεση του ’29 όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 26% αθροιστικά σε τέσσερα χρόνια μέχρι το 1933. Στη συνέχεια όμως, το  1934 η αμερικάνικη οικονομία αντέδρασε με ανάπτυξη 10,8%, το ’35 με ανάπτυξη 8,9%, το ’36 με ανάπτυξη 12,9%. Το 1936 το αμερικάνικο ΑΕΠ είχε επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Η ελληνική περίπτωση αντιθέτως θυμίζει την κατάρρευση του σοβιετικού μοντέλου στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Από το 1990 μέχρι το 1999 το ΑΕΠ της Ρωσίας παρουσίαζε συνεχή μείωση που έφτασε αθροιστικά το 65%. Ανάλογη σε μέγεθος και διάρκεια ήταν η κατάρρευση των ΑΕΠ και των άλλων σοβιετικών οικονομιών.
Η κυβέρνηση πανηγύρισε τη μεταβολή κατά 0,4% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2017 όταν αυτό διαμορφώθηκε στα 46,1 δισ. ευρώ έναντι 45,9 δισ. στο α τρίμηνο του 2016 και 46,3 δισ. Ευρώ το 2015.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει φτάσει μετά από δυο χρόνια το ΑΕΠ που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. 
Στην πραγματικότητα το ΑΕΠ της χώρας δεν παρουσιάζει καμιά ουσιαστική μεταβολή. Τα τελευταία χρόνια κινείται συν-πλην πέριξ του μηδενός παρουσιάζοντας το "καρδιογράφημα" μιας νεκρής οικονομίας: Την ευθεία...

Καθολική διάλυση
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι τραγική τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση της οικονομίας όσο και της λειτουργίας της δικαιοσύνης και την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και της εθνικής κυριαρχίας.
Πριν από μερικούς μήνες στην Κρήτη απήχθη ένας από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που έχουν απομείνει να παράγουν και να εξάγουν σε αυτήν τη χώρα. Μέχρι σήμερα η τύχη του συνεχίζει να αγνοείται χωρίς να "ιδρώνει το αυτί" ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του Υπουργού των Οικονομικών, ούτε πολύ περισσότερου του προσώπου που παριστάνει τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης (Προστασία του Πολίτη κατά τη Νέα Γλώσσα), ο οποίος προ μηνών  δεν δίστασε να φωτογραφηθεί με τους  κωδικούς  εισόδου στον υπηρεσιακό υπολογιστή του σε δημόσια θέα...

Πριν από λίγες μέρες νεαρός μαθητής βρήκε το θάνατο από αδέσποτη σφαίρα, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας όπου υπάρχει περιοχή που πέφτει καθημερινά πιστολίδι και είναι άβατο για τις δυνάμεις ασφαλείας. Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους και πυρπολούν κατοικίες υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες.
Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ομόνοια πυρπολούνται σχεδόν καθημερινά τροχοφόρα των αστικών συγκοινωνιών, ενώ υπάρχει περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου η αστυνομία δεν μπορεί να πλησιάσει.
Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση παριστάνει πως κόπτεται για την προσέλκυση επενδύσεων ή ακόμη καλύτερα πως κυβερνά.
Ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη την εξοντωτική φορολογία και τις ληστρικές και άνευ αντικρίσματος ασφαλιστικές εισφορές, η κατάσταση παραμένει τραγική.

Επί της ουσίας δικαιοσύνη δεν υπάρχει στη χώρα, αφού η παραμικρή υπόθεση για να τελεσιδικήσει χρειάζεται μια δεκαετία. 
Την ίδια ώρα το μέλημα της απερχόμενης προέδρου του Αρείου Πάγου είναι πως θα οργανώσει πάρτι συνταξιοδότησης με έξοδα του δημοσίου, στα πλαίσια του εορτασμού των 182 (σικ) ετών του θεσμού.
Η σήψη έχει προχωρήσει σε βάθος και κατατρώει ό,τι έχει απομείνει από το σώμα της χώρας.  Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα χρεοκοπίας της κυβέρνησης αλλά και του πολιτικού συστήματος συνολικότερα.
Η παρούσα κυβέρνηση εκτός της ευθύνης διαχείρισης της εξουσίας τα δυο τελευταία χρόνια από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είχε συμβάλει στην "μπαχαλοποίηση" της χώρας καθώς έδινε πολιτική κάλυψη σε κάθε παραβατικότητα και παρανομία.
Οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν ιδίως της συντηρητικής παράταξης φέρουν ευθύνη γιατί δεν υπερασπίστηκαν τις αρχές της απέναντι στη "μπαχαλοποίηση", δεν εφάρμοσαν το νόμο σωστά και αυστηρά  και δεν έπεισαν την κοινωνία για τους κινδύνους της ανοχής στην ανομία.
Με την πορεία που έχει πάρει η χώρα είναι θέμα χρόνου η κοινωνία να δει τη σωτηρία της σε όποιον της υποσχεθεί ασφάλεια και ευημερία εν ανάγκη και με θυσία των δημοκρατικών θεσμών.

Οι επενδύσεις...
Το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι από υψηλού ρίσκου επενδυτικά κεφάλαια ή κεφάλαια που κυνηγάνε τα κρατικά μονοπώλια που βγαίνουν προς πώληση σε εξευτελιστικές τιμές λόγω του υψηλού ρίσκου.
Επιπλέον η διεθνής αγορά λόγω των μηδενικών επιτοκίων και των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης έχει πλημμυρίσει από κεφάλαια που αναζητούν να τοποθετηθούν κάπου αναλαμβάνοντας όλο και υψηλότερα ρίσκα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο στο περισκόπιο άρχισαν να μπαίνουν και χώρες όπως η Ελλάδα.

Κάτι ανάλογο συνέβαινε την περασμένη δεκαετία με πολύ καλύτερους όρους. Θυμάστε την ευκολία που μικρός ελληνικός επενδυτικός όμιλος σήκωσε από τις διεθνείς αγορές 5 δισ. ευρώ με τα οποία πραγματοποίησε σειρά εξαγορών που σήμερα δεν αξίζουν ούτε το ένα δέκατο. 

Η πλημμυρίδα εκείνη διακόπηκε με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 
Κάπως έτσι θα ανακοπεί και η τωρινή πλημμύρα ρευστότητας...
Τότε θα αποκαλυφθεί η οικτρή κατάσταση της χώρας. 
Υπό αυτήν την έννοια η παραίτηση είναι μια διέξοδος, αρκεί κάποιος να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι του γίνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου