Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των Ρομά

Απίστευτο! Με σχολικά γεύματα και εισαγωγή σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις θα λύσουν το πρόβλημα στο Μενίδι!
Του Λέανδρου Ρακιντζή

Αποτελεί πολύ ευχάριστη είδηση, ότι για πρώτη φορά η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να επιλύσει τα κοινωνικά θέματα των Ρομά σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στην ελληνική  κοινωνία και να διαχειριστεί το καυτό μέτωπο του Μενιδίου, όπου μπορεί ανά πάσα στιγμή να
δημιουργηθούν επεισόδια  με χρήση όπλων εκ μέρους των Ρομά.

Βέβαια, κάποια μέτρα υπέρ των Ρομά, που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, είναι  ουτοπικά, ως θεωρητικά κατασκευάσματα και μη πρακτικά, ούτε αμέσως εφαρμόσιμα.
 Μπορεί, ενδεχομένως, σε βάθος γενεών να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση τους στη κοινωνία.

Μη νόμιμα τα μέτρα εισαγωγής σε ΤΕΙ και Αστυνομία χωρίς εξετάσεις

Ωστόσο, ένα πρακτικό μέτρο άμεσης αποτελεσματικότητος θα ήταν μια διάταξη, ότι δεν εκδίδεται άδεια οδήγησης αυτοκινήτου χωρίς την κατάθεση απολυτηρίου δημοτικού. 
 Και επειδή το αυτοκίνητο είναι εργαλείο για τους Ρομά, θα αναγκασθούν να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.
Τα μέτρα εισαγωγής των Ρομά στα ΤΕΙ και την Αστυνομία  άνευ εξετάσεων  είναι σαφώς μη νόμιμα, επειδή αποτελούν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιαίτερα προνόμια.
Ως εκ τούτου, παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της  ισότητας, καθώς δεν παρέχονται στους λοιπούς Έλληνες, που θα επωμισθούν τα οικονομικά βάρη των μέτρων αυτών.
 Και δεν υπάρχει εύλογη δικαιολογία για την εξαίρεση αυτή, διότι υπάρχουν παρά πολλοί επιστήμονες Ρομά, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι αναγκαία η εξαίρεση αυτή, αλλά αποτελεί απλώς παροχή προς εξευμενισμό.

Οποιαδήποτε  όμως, λήψη μέτρων υπέρ των Ρομά πρέπει να εξαρτηθεί από τον πλήρη αφοπλισμό τους. 
Μόνον έτσι  θα πάψουν να υπάρχουν άβατα, το κράτος θα μπορεί να ασκεί την εξουσία του στις περιοχές αυτές και θα έχουν αποτέλεσμα, τα οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν.
 Ο  ισχυρισμός ότι δεν είναι εύκολος ο αφοπλισμός δεν αποτελεί  επαρκή δικαιολογία για την κατάλυση της νομιμότητας και της κρατικής εξουσίας και δεν χρειάζονται προς τούτο αυστηροί νόμοι, αλλά  έμπρακτη πολιτική βούληση.

Άλλωστε  η υποχώρηση του κράτους  προ της επιθετικότητας φυλετικής ομάδας ή μειονότητας αποτελεί κακό προηγούμενο για  ανάλογες  απαιτήσεις από   άλλες μειονότητες η κοινωνικές ομάδες. Οι οποίες με την απειλή δημιουργίας επεισοδίων, όπως έγινε στο παρελθόν, θα επιτύχουν προνομιακή μεταχείριση ή ανοχή διαρκείας, που στο τέλος καταντά δικαίωμα.
Ίσως σε συνδυασμό  με τις παροχές πρέπει να γίνει προσπάθεια  συμμόρφωσης των Ρομά με την νομιμότητα.
Αρχής γενομένης με τον έλεγχο εάν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα τους, εάν τα έχουν ασφαλίσει και εάν κατέχουν νόμιμες άδειες οδήγησης.

Τα κυριότερα αδικήματα των Ρομά είναι το εμπόριο ναρκωτικών και οι κλοπές.
Αυτά μπορούν να περιοριστούν, εάν η Αστυνομία μπορέσει να εξουδετερώσει τις πηγές προμήθειας ναρκωτικών (μεγαλέμπορους που δεν είναι Ρομά) και για τις κλοπές τους κλεπταποδόχους.

Προσωπικά πιστεύω, ότι η πλειονότητα των Ρομά δεν είναι παραβατικές  προσωπικότητες.
Απλώς είναι εγκλωβισμένοι στο κοινωνικό περιθωριακό περιβάλλον τους, υποφέρουν και οι ίδιοι από τα άβατα και, τους εκεί "νταήδες", που (επιεικώς) από ολιγωρία του κράτους και ανεπάρκεια της δικαιοσύνης απέκτησαν αίσθημα ατιμωρησίας.
 Για να πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης απαιτείται συνεχής πολιτική βούληση, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους και χωρίς χαλάρωση  των μέτρων ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Και το κυριότερο να μη αποτελέσουν οι Ρομά αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης  με απατηλές και ανεφάρμοστες  υποσχέσεις, επειδή όταν απογοητευθούν μπορεί να αντιδράσουν βιαίως. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις πληττόμενες από τους Ρομά τοπικές κοινωνίες, καθώς είναι απαραίτητη η βοήθεια και η συμπαράσταση των  κατοίκων των περιοχών αυτών, για να πάψει  η μεταξύ τους αντιπαλότητα και διευκολυνθεί η ενσωμάτωση.

* Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου