Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Γαλλικές εκλογές: Καθαρή αυτοδυναμία Μακρόν με 355 έδρες - Αποχή ρεκόρ 56,6%

Με μια αποχή που ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκλογών στη Γαλλία με την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση να ανήκει πλέον στα χέρια του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Στη δεύτερη θέση οι Ρεπουμπλικανοί της Κεντροδεξιάς με 125 έδρες ενώ η ομάδα της Κεντροαριστεράς με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό κόμμα και τους συμμάχους του βρίσκονται στην τρίτη θέση με 49 έδρες ενώ η Αριστερά του Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατορθώνουν αθροιστικά να κερδίσουν 30 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Τελευταία με μόλις 8 έδρες η Ακροδεξιά της Λεπέν.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ένα κόμμα για να καταφέρει να συγκροτήσει πολιτική δύναμη χρειάζεται 15 έδρες, η Αριστερά του Μελανσόν καθώς και η συμμαχία των Σοσιαλιστών θα μπορούν να κινηθούν στη νέα Εθνοσυνέλευση με μεγαλύτερη άνεση, κάτι που δεν θα καταφέρει το κόμμα της Λεπέν.

Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, πραγματοποιήθηκε τελικά μια αναδιάρθρωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου πριν από μια εβδομάδα. Έτσι οι γάλλοι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν και πήγαν να ψηφίσουν έδωσαν στον δεύτερο γύρο περισσότερες ευκαιρίες στον Μελανσόν και τη συμμαχία της Κεντροαριστεράς. 
Γι αυτόν τον λόγο το κόμμα του Μακρός παρότι κερδίζει με άνεση την απόλυτη πλειοψηφία με 355 έδρες σε σύνολο 577 που διαθέτει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση εν τούτης δεν κατάφερε να φτάσει τα νούμερα που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα και που έφταναν ακόμη και στο ισοπεδωτικό ρεκόρ για την ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας τους 430 βουλευτές. 
Τελικά η διόρθωση στον δεύτερο γύρω δίνει κάποιες δυνατότητες άσκησης αντιπολίτευσης στην Κεντροδεξιά και κάποιες δυνατότητες συγκρότησης αντιπολιτευτικού λόγου στην Κεντροαριστερά και την Αριστερά.


Από τη Δευτέρα το πρωί αναμένονται σαρωτικές εξελίξεις στα πλαίσια της Κεντροδεξιάς.Ήδη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο εκπρόσωπος τον Ρεπουκπλικανών απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του κόμματός του ανακοίνωσε πως αρχίζει αμέσως η αναδιάρθρωση του Κεντροδεξιού πόλου καλώντας τα μέλη του κόμματος να μην τα παρατήσουν αλλά να εξακολουθήσουν να εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των πληγών που υπέστη η κεντροδεξιά οικογένεια στη Γαλλία.

Επισημαίνεται πως η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που εκλέχθηκαν με το κόμμα του Μακρόν δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την πολιτική. 
Πρόκειται δηλαδή για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στη γαλλική πολιτική ζωή όπου το πολιτικό προσωπικό του κόμματος της πλειοψηφίας έχει πλήρως ανανεωθεί με άτομα γυναίκες και άνδρες που ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών και όχι στα κομματικά θερμοκήπια.

Αμέσως μετ'α την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων υπέβαλε την παραίτηση του ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς καλώντας και αυτός με τη σειρά του τους ψηφοφόρους και τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος να παραμείνουν σε ετοιμότητα διότι όπως είπε «η ομίχλη θα διαλυθεί πολύ πιο γρήγορα απ' ότι φαντάζεστε».

Zougla newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου