Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

«Συμφωνία υποδούλωσης στους δανειστές ως το 2060!»

Ο καθηγητής οικονομικών, Γιώργος Βάμβουκας  εξηγεί για το τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» με τον Κώστα Παπαζαφειρίου μίλησε ο καθηγητής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Βάμβουκας και ανέλυσε το τι σηματοδοτεί για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα γενικότερα η συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τη συμφωνία στο Eurogroup: «Πριν από μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση ψήφισε μέτρα ύψους πέντε δις ευρώ, τα οποία θα επιβαρύνουν τα κοινωνία μετά το 2019 και
ουσιαστικά συνιστούν τέταρτο μνημόνιο. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία υποδούλωσης της πατρίδας μας ως το 2060 στους ξένους πιστωτές. Θυμάστε τι μας έλεγαν οι εκπρόσωποι του πολιτικού κατεστημένου όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Ότι σε 2-3 χρόνια θα βγούμε από αυτήν την περιπέτεια. Τελικά, όχι μόνο δεν βγήκαμε, αλλά μας έφεραν και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Μας εξαπατούν συστηματικά».

Για την τρίτη αξιολόγηση που έπεται: «Στο χρόνο που είμαστε, θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την έκτη αξιολόγηση και έκλεισε μόλις η δεύτερη. Μετά από δύο μήνες έρχεται η τρίτη αξιολόγηση και θα αρχίσει νέο τροπάριο».

Για τη δόση των 8,5 δις ευρώ: «Τουλάχιστον τα 7,5 δις από αυτά θα πάνε στην αποπληρωμή χρεών που λήγουν. Οι δανειστές, δηλαδή, από τη μία τσέπη τα βγάζουν και από την άλλη τα βάζουν».

Για τη ζημιά που έχει προξενήσει η κυβέρνηση στη χώρα: «Η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει τη χώρα με πάνω από 60 δις ευρώ με τα λάθη της. Και αυτό φαίνεται από τη δραματική άνοδο του συνολικού δημοσίου χρέους, εσωτερικού και εξωτερικού. Έχουμε μια ανεξέλεγκτη γιγάντωση του χρέους. Παίρνοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 βλέπουμε ένα στοιχείο που δείχνει την αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής. Το κράτος έχει πρωτογενές έλλειμμα 320 εκ. ευρώ. Πέρσι στην αντίστοιχη περίοδο είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δις ευρώ. Αν συνεχιστεί η επιδείνωση αυτομάτως καταρρέει το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο έχει ως βάση τις επιδόσεις του 2017».

Για το φορολογικό σύστημα: «Είναι δαιδαλώδες και πολύπλοκο, το οποίο, συν τοις άλλοις δυσκολεύει την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι διαχρονικό πρόβλημα».

Για το δημόσιο χρέος: «Η δημιουργία χρέους προϋποθέτει κρατικά ελλείμματα. Όταν τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα τότε δημιουργείται έλλειμμα, το οποίο καλύπτεται με δανεισμό μέσω κρατικών χρεογράφων. Από το 1974 ως σήμερα η χώρα κάθε χρόνο έχει ελλείμματα. Πρόκειται για ελλείμματα της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και προέκυψαν από υπερβάσεις κρατικών δαπανών και υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων. Έβαζαν πάντα το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου