Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πώς η νίκη του Μακρόν μπορεί να σημάνει την ήττα του Πούτιν

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα μπορούσε να σημαίνει την ήττα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αν και ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν
περισσότερο φιλικά διακείμενοι απέναντι στο Κρεμλίνο.

Εκτός από τον Μακρόν που όπως παρατήρησε και ο Thomas Wright, συνεργάτης στην Brookings Institution, ο κεντρώος υποψήφιος ήταν ο μόνος που είχε τηρήσει στάση αντίθετη απέναντι στον Πούτιν.
Πριν από τον α’ γύρο των εκλογών, η Μαρίν Λεπέν είχε συνατήσει τον Πούτιν - στις 24 Μαρτίου και ήταν η μόνη εκ των υποψηφίων. "Μια νίκη της Λεπέν θα σηματοδοτούσε μία αξιοπρόσεχτη στροφή στη στάση της Γαλλίας απέναντι στον Πούτιν, δεδομένων των ισχυρών δεσμών του Εθνικού Μετώπου με τα ρωσικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα", σημείωσε, σε δηλώσεις του στο CNBC, ο επικεφαλής στην Teneo Intelligence, Antonio Barroso.

Η Λεπέν έχει υποστηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και συνεπώς, έχει δηλώσει αντίθετη με τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Μόσχα.
Παράλληλα, το κόμμα της έχει δανειστεί χρήματα από ρωσικές τράπεζες, καθώς τα γαλλικά ιδρύματα αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν το Εθνικό Μέτωπο.

Ο Πούτιν είχε συναντήσει επίσης και τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν, πέρυσι.
Εάν ο Μακρόν κερδίσει και τον β’ γύρο των εκλογών, δεν υπάρχει πιθανότητα οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας να γίνουν στενότερες.
"Εάν κερδίσει, η γαλλική πολιτική απέναντι στη Ρωσία θα παραμείνει σχετικά σταθερή", εκτιμά ο Barroso.
Σημειωτέον πως ο Μακρόν έχει επισημάνει πως η Ρωσία ακολουθεί μία επιθετική διεθνή πολιτική και έχει ζητήσει επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Ακόμη, έχει σημειώσει πως οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Ρωσία να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ που στοχεύει σε ειρήνευση στην Ουκρανία.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου