Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί ο Bob Diamond αγοράζει τράπεζα στην Ελλάδα

Με τον Άνθιμο Θωμόπουλο συνεργάζεται ο πρώην επικεφαλής της Barclays
Τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η προοπτική αναδιάρθρωσης των ελληνικών επιχειρήσεων σκοπεύει να αξιοποιήσει το fund του Bob Diamond, μέσω της εξαγοράς της Credicom, σε ένα σχήμα που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο προσεχές διάστημα. 
Την εξαγορά ανακοίνωσε η Atlas Merchant Capital, μετά την άδεια που έλαβε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.
Έτσι, λοιπόν, μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας και αναμονής, ολοκληρώθηκε το
deal για την εξαγορά της θυγατρικής της Credit Agricole, από το fund Atlas Merchant Capital (AMC), συνιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην επικεφαλής της Barclays, Bob Diamond.

Όπως είναι ήδη γνωστό, του σχήματος που θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά θα ηγηθεί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος θα πλαισιωθεί από την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελαρίου και το πρώην στέλεχος της Τρ. Πειραιώς κ. Θεόφιλο Κωνσταντινίδη.
Το πρώην αφεντικό της Barclays επιλέγει την ελληνική αγορά για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επένδυση επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι κινήσεις σαν αυτή αποτελούν ένδειξη του ενδιαφέροντος που θα υπάρξει στο μέλλον αν η χώρα καταφέρει να ξεφύγει από τη διαρκή αβεβαιότητα καθώς τα σοβαρά προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια προσελκύουν ξένα funds που εξειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις.

Η νέα Credicom – για την οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα μετονομαστεί - θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.
Στόχος της είναι να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο στην παροχή λύσεων για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά διαθέτουν βιώσιμο πλάνο.
Η AMC εστιάζει αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό κλάδο και επενδύει μακροπρόθεσμα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της. 
Σύμφωνα με το «μανιφέστο» της εταιρείας, η AMC επιλέγει μία διαφοροποιημένη στρατηγική στις επενδύσεις του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εκτιμώντας ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την λειτουργική εμπειρία και την τεχνογνωσία σε ρυθμιστικά θέματα, υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συνεργάτες και τις επενδύσεις της.
«Η εν λόγω στρατηγική συνεπάγεται ότι η Atlas Merchant Capital είναι σε θέση να επενδύσει στην Credicom και να την εξελίξει σε μία μοναδική εμπορική τράπεζα που θα μπορεί να βοηθά τους Έλληνες επιχειρηματίες, τις μικρές επιχειρήσεις, τους ιδιώτες και τους εταιρικούς πελάτες της», αναφέρει η Atlas σε σχετική ανακοίνωση για το deal.

Ο Diamond είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Μ. Βρετανίας, Barclays, το 2011 και παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στον απόηχο του σκανδάλου χειραγώγησης του Libor από στελέχη της τράπεζας και των προστίμων που επιβλήθηκαν. Προηγουμένως είχε ηγηθεί της προσπάθειας της Barclays να εξαγοράσει την Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, σχέδιο που μπλόκαρε η Bank of England.

Ο Αμερικανός επενδυτής και πρώην τραπεζίτης δηλώνει ενθουσιασμένος για την πρώτη επένδυση του fund στην Ευρώπη, μετά από δύο διαδοχικές επενδύσεις σε εταιρείες στη Βόρεια Αμερική. Εκτιμά παράλληλα ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα για funds με ισχυρή τεχνογνωσία, ενώ στο παρελθόν έχει κάνει γνωστό το ενδιαφέρον του για ευρωπαϊκά τραπεζικά assets.

Από την πλευρά του, ο Matthew Hansen, επικεφαλής της AMC στη Μ. Βρετανία και την Ευρώπη σημειώνει: «Είναι πολύ χαρούμενοι για την απόκτηση της Credicom. Η εξαγορά λειτουργικών δραστηριοτήτων και πλατφορμών είναι στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της AMC και βλέπουμε σημαντική ευκαιρία στην ελληνική αγορά. Έχουμε προσλάβει μία ηγετική ομάδα που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χτίσιμο τραπεζών, της οποίας ηγείται ο Άνθιμος Θωμόπουλος. Διαθέτει εμπειρία δεκαετιών και είμαστε ενθουσιασμένοι να συνεργαστούμε μαζί του». 

Ο κ. Θωμόπουλος δήλωσε και αυτός ενθουσιασμένος με την προοπτική του να ηγηθεί ξανά μίας ελληνικής τράπεζας, ειδικότερα μίας με την ποιότητα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Credicom, την οποία χαρακτηρίζει μοναδική στην ελληνική τραπεζική αγορά. «Γνωρίζω τη χώρα, τις τράπεζές της και την οικονομία της και πιστεύω ακράδαντα ότι με την κατάλληλη οικονομική στήριξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ανθίσουν. Δημιουργούμε μία πολύ έμπειρη ομάδα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες τους με λύσεις και επενδύσεις», τονίζει ο κ. Θωμόπουλος.
Ο ίδιος προσθέτει ότι βασικός παράγοντας στην αποδοχή του ρόλου που του προτάθηκε ήταν η στήριξη της Atlas Merchant Capital, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στον κλάδο. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί τους και με τους συναδέλφους μου στην Credicom καθώς θα αναπτύσσουμε τις δραστηριότητες και θα βοηθούμε τους πελάτες μας», συμπληρώνει ο κ. Θωμόπουλος.

Οι επενδύσεις του Atlas Merchant Capital
Όπως προαναφέρθηκε η εξαγορά της Credicom αποτελεί την παρθενική επένδυση του fund Atlas στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η πρώτη επένδυση του fund ήταν η εταιρεία συμμετοχών Atlas Mara τον Δεκέμβριο του 2013. Η Atlas Mara δραστηριοποιείται σε επτά χώρες στην υποσαχάρια Αφρική με στόχο να εξελιχθεί σε ηγετικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Αφρική.
Επόμενη κίνηση του fund Atlas ήταν η εξαγορά της South Street Securities Holdings, μίας αμερικανικής εταιρείας με ειδίκευση στη διευκόλυνση χρηματοδοτικών συναλλαγών μέσω συμφωνιών επαναγοράς. Τον Οκτώβριο του 2016 η Atlas προχώρησε στην απόκτηση της αντασφαλιστικής εταιρείας Somerset Insurance, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εταιρειών των Βερμούδων.

απο το  liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου