Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Γιατί ποτέ δεν πρέπει να έχεις μετοχές της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι

Οι επενδυτές έχουν την τάση να μισούν τις ανακοινώσεις - προειδοποιήσεις των εταιρειών για την κερδοφορία τους, όμως στον αντίποδα οι δημοσιογράφοι τις λατρεύουν…
Μια δραματική «ιστορία» ανακοινώνεται, ακολουθεί το δράμα της ελεύθερης πτώσης των μετοχών της εταιρείας, Διευθύνοντες Σύμβουλοι που τρέχουν πανικόβλητοι να… μαζέψουν τα
ασυμμάζευτα και αναλυτές… σε πανικό επιχειρούν να καταλάβουν τι ήταν εκείνο που πήγε στραβά.
Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια όμως, η κατάσταση μοιάζει πολύ πιο συναρπαστική. Εκτός εάν η εταιρεία που έχει εκδώσει ανακοίνωση – προειδοποίηση για την κερδοφορία της είναι μια εταιρεία στην οποία εσύ… κατέχεις μετοχές.
AdTech Ad

Υπό το πρίσμα αυτό, μπορείτε να αντιληφθείτε τι συνέβη πριν από μερικά 24ωρα όταν οι μετοχές της Pearson – πρώην ιδιοκτήτριας εταιρείας των Financial Times – είχαν τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους στην ιστορία τους. Η μετοχή της Pearson κατέγραψε απώλειες 23% μέσα σε μια ημέρα.
Αρκετοί εργαζόμενοι των Financial Times είχαν άμεση έκθεση στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή κατάσταση, καθώς είχαν αποκτήσει μετοχές μέσω της προηγούμενης ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Συνεπώς έγινε πολύ γρήγορα σαφές ποιοι εργαζόμενοι – υπάλληλοι είχαν πράγματι αποκτήσει μετοχές της εταιρείας. Ήταν εκείνοι με τα… κατεβασμένα μούτρα.

Με αφορμή την ιστορία αυτή, αξίζει μια καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του να επενδύει κανείς στην εταιρεία στην οποία απασχολείται.

Πρώτα τα καλά νέα… Αποταμιεύστε όσο κερδίζετε. Είναι μια τακτική η οποία, με λίγη καλή εκπαίδευση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποδοτική. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά μια τέτοιου τύπου επενδυτική κίνηση.
Ποιοι είναι οι κανόνες; Εξαιρετικά απλοί: Είσαι υπάλληλος μιας εταιρείας και αποφασίζεις σε μηνιαία βάση να αποταμιεύεις ένα ποσό από το σύνολο των απολαβών σου, με στόχο σε ορίζοντα 3-5 ετών να είσαι σε θέση να αποκτήσεις μετοχές της εταιρείας στην οποία απασχολείσαι. Στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν πολλά τέτοιου είδους επενδυτικά προγράμματα, ωστόσο κανένας Βρετανός εργαζόμενος δεν μπορεί να αποταμιεύει περισσότερες από 500 λίρες σε μηνιαία βάση. Και φυσικά, προβλέπεται… έκπτωση στους υπαλλήλους, όταν αποφασίζουν να αγοράσουν μετοχές στην εταιρεία στην οποία εργάζονται. Συνήθως, η έκπτωση κινείται στα επίπεδα του 20%. Εάν, για παράδειγμα, οι μετοχές της εταιρείας σου διαπραγματεύονται πέριξ των 10 λιρών όταν εσύ ξεκινάς το πρόγραμμα, τότε ίσως θα έχεις την επιλογή να αποκτήσεις μερικές από αυτές σε ορίζοντα 3-5 ετών, στην τιμή των 8 λιρών περίπου.

Μέχρι εδώ θεωρητικά όλα καλά… Ο πραγματικός κίνδυνος γίνεται ωστόσο γνωστός όταν τέτοιοι είδους προγράμματα φτάνουν στη λήξη τους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνεις; Αγοράζεις και πουλάς τις μετοχές σου μέσα σε μια ημέρα στη συνέχεια παίρνεις τα κέρδη που σου αναλογούν; Ή κρατάς τις μετοχές σου και δεν κάνεις καμία απολύτως κίνηση;

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Ανεξαρτήτως του ποσού που διαθέτεις – και κατ’ ουσίαν επιθυμείς να επενδύσεις – το να εμπιστεύεσαι το 100% του χαρτοφυλακίου σου σε μια μόνο μετοχή αποτελεί μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επενδυτική κίνηση. Και αυτό γιατί εκθέτεις τον εαυτό σου σε πολύ πιο έντονη μεταβλητότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, αρκετοί εργαζόμενοι που αποφασίζουν να επενδύσουν στην εταιρεία στην οποία εργάζονται, έχουν τελικά πλήρη άγνοια κινδύνου του ρίσκου με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι.

απο το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου