Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τρεις εβδομάδες στην Κόλαση – και στον ορίζοντα κάλπες

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, στελέχη του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ το αποκλείουν κατηγορηματικά – δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών, λένε.
Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του δεν έχουν καταλήξει σ’ αυτή την
επιλογή.
Ομως το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος και οι εξελίξεις μπορεί να δείξουν ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καλύτερη πολιτική επιλογή.
 Όλα θα  κριθούν  μέσα στο επόμενο 20ήμερο, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα είναι τρεις εβδομάδες στην «Κόλαση» και η επιγραφή στην έξοδο μπορεί να γράφει «εκλογές».

Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις σε όλου τους τόνους, το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες όχι μόνον έχει συζητηθεί, αλλά αποτελεί αντικείμενο καθημερινών συζητήσεων και διαβουλεύσεων στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου και στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν απορρίπτεται κατηγορηματικά, όπως γίνεται στις δημόσιες δηλώσεις υπουργών.

 Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχει διχογνωμία. Μία μεγάλη ομάδα υπουργών, στελεχών του Μαξίμου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την κυβέρνηση για να αποφύγει τον «πολιτικό αυτοχειριασμό». 
Υποστηρίζουν ότι εάν δεν επιτύχει κάποιο «έντιμο συμβιβασμό» μέχρι το Eurogroup, θα συρθεί σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις και σε συνεχείς υποχωρήσεις  χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση να επιδεινώνεται και τη λαϊκή δυσαρέσκεια να διογκώνεται.
Θεωρούν λοιπόν ότι η σύγκρουση με τους δανειστές και η προσφυγή στις κάλπες ως κίνηση «αντίστασης» είναι το μόνο χαρτί στο οποίο μπορεί να ποντάρει  η κυβέρνηση για να μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία – ή τουλάχιστον για να αποφύγει τη συντριβή στις εκλογές

Μια μικρότερη ομάδα στελεχών διατυπώνει την άποψη ότι οι προσπάθειες για κλείσιμο της αξιολόγησης και ελάφρυνση χρέους δεν πρόκειται να τελεσφορήσουν – ανεξάρτητα από τους χειρισμούς και τη στάση της ελληνικής πλευράς – επειδή «δεν το θέλουν ο Σόιμπλε και οι σκληροπυρηνικοί» της Ευρωζώνης, οι οποίοι σπρώχνουν την Ελλάδα προς την έξοδο.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι της άποψης ότι πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβασμού και να κλείσουν τα θέματα αξιολόγησης-χρέους με μια πολιτική απόφαση των Ευρωπαίων.
 Όμως η προσπάθεια υατή δεν μπορεί και δεν πρέπει - κατά τον πρωθυπουργό – να συνεχισθεί επ’ αόριστον, με συνεχείς υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς.
 Το χρονικό ορόσημο είναι η 25η Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά το Eurogroup.  Αν διατηρηθεί το αδιέξοδο, θα υπάρχει μόνο η «έξοδος κινδύνου» - που οδηγεί προς τις κάλπες.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου