Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η γεωπολιτική «τράπουλα» στην Ασία ανακατεύεται



Η απόσυρση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific (TPP) φαίνεται ότι ανακατεύει την γεωπολιτική «τράπουλα» στην περιοχή, καθώς οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν όχι μόνο φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν μόνες τους, αλλά -και το σημαντικότερο- να τη διευρύνουν με νέα μέλη, όπως η Κίνα.

Αυτό φυσικά θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην γεωπολιτική ταυτότητα της
ευρύτερης περιοχής αλλά και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Steve Ciobo δήλωσε: «Η TPP είναι πολύ σημαντική ως οδηγός για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στην Αυστραλία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να δούμε τη συμφωνία να τίθεται σε ισχύ».

Ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Todd McClay έκανε ανάλογες δηλώσεις και επισήμανε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει την λειτουργία της συμφωνίας μαζί με τα υπόλοιπα 10 έθνη (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ).

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής για την Κίνα, καθώς όπως τόνισε το μέλλον της συμφωνίας μπορεί να βρίσκεται στην παρουσία άλλων ασιατικών χωρών ανάμεσα στις οποίες η Κίνα και η Ινδονησία. «Η Ινδονησία έχει εκφράσει ενδιαφέρον και σίγουρα θα υπάρξει περιθώριο και για την Κίνα», σημείωσε.

Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Malcolm Turnbull που είπε ότι «υπάρχει δυναμική για την Κίνα να ενταχθεί στην TPP», ενώ ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Bill English δήλωσε ότι το Πεκίνο «δεν θα αργήσει να εντοπίσει την ευκαιρία».

Σημειώνεται ότι κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα είχε αποκλεισθεί από τη συμφωνία η Κίνα σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει την πολιτική της «στροφής προς την Ασία» που εφάρμοζε.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου