Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Σε μια πολύ χαρακτηριστική  δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος, Ταιγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για μια τουρνέ στην Αφρική απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την προεδρική αλλαγή στις ΗΠΑ, εξέφρασε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την
ανησυχία του για τις αναμενόμενες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο ότι η Μέση Ανατολή «καίγεται» και για τον λόγο αυτό είμαστε πολύ ανήσυχοι.

Την δήλωση αυτή που εκφράζει την ανησυχία της Άγκυρας για τις επικείμενες εξελίξεις, δημοσιεύει σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο γνωστός και παλαίμαχος Τούρκος δημοσιογράφος, Murat Yetkin.
 

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα, οι ανησυχίες του Ερντογάν και της Άγκυρας με την αλλαγή στις ΗΠΑ επικεντρώνονται στις εξελίξεις στην Συρία και στην προοπτική ανακήρυξης ανεξάρτητης κουρδικής εστίας σαν πρόδομο κουρδικού κράτους και κατά δεύτερο λόγο στην πρόθεση του Τραμπ να στείλει στην Ιερουσαλήμ πρέσβη.
Η ανησυχία της Άγκυρας που προσπαθεί να διερευνήσει τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, φάνηκε από τις αλλεπάλληλες επαφές τουρκικών παραγόντων με τους νέους επιτελείς του όπως τον υπουργό Εξωτερικών, Rex Tillerson, τον υπουργό Άμυνας, James Mattis και τον σύμβουλο του Εθνικού Συμβουλίου του νέου Αμερικανού πρόεδρου, Michael Flynn.
 

Το πιο επίμαχο σημείο των τουρκικών ανησυχιών είναι η δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Κούρδους του PYD-PKK, που θεωρούνται από την Άγκυρα σαν τρομοκράτες και είναι το κόκκινο πανί για τους Τούρκους. 

Η δήλωση αυτή έχει καταρρίψει τις όποιες ελπίδες της Άγκυρας για κάποια αλλαγή της αμερικανικής στάσης, ενώ οι πληροφοριες που έρχονται από την Συρία αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν τώρα με μεγαλύτερη ένταση να ενισχύουν με οπλικά συστήματα ακόμα και με… στρατιωτικές στολές τις κουρδικές δυνάμεις.
Το πόσο έντονη είναι η ανησυχία της Άγκυρας στο θέμα αυτό, φαίνεται και από την είδηση ότι η Τουρκία θα το θέσει επίσημα στην Διάσκεψη του ΝΑΤΟ που θα συνέρθει στα μέσα Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, με το ερώτημα ότι παραβιάζεται η στήριξη μιας συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ. 

Δεδομένου όμως ότι οι προθέσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ είναι γνωστές, δηλαδή το έχει απαξιώσει, δεν αναμένεται τίποτα το θεαματικό σε αυτό το θέμα που «καίει κυριολεκτικά» την Τουρκία.
 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου