Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Στο 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου το 2017

Για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το δολάριο καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και βοηθώντας την ευρωζώνη να ανακάμψει.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική έρευνα των
Financial Times στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επί των νομισματικών ισοτιμιών.

 Συγκεκριμένα, τα 2/3 των 28 ειδικών οικονομολόγων που έλαβαν μέρος υποστήριξαν ότι η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο ένα προς ένα κατά τη διάρκεια του έτους λαμβάνοντας ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και ακολουθώντας τη βούληση του νεοεκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump να κάνει στροφή από τη νομισματική τόνωση στην ενδυνάμωση των δημοσιονομικών.

Οι οικονομολόγοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ύστερα ένα χρόνο «αναταράξεων» στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η εκλογή του Trump και η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει τα μεγάλα σοκ.

Όμως, δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Trump αλλά και για γεγονότα της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι μια ενδεχόμενη νίκη της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το επόμενο έτος.
Ενώ η πτώση της αξίας του ευρώ χαροποίησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Ιταλία, κυρίως εξαιτίας της επίδρασης που έχει αυτό στις εξαγωγές, η πρόσφατη αποδυνάμωση το νομίσματος και η πολιτική χαμηλών επιτοκίων  είναι αρκετά αμφιλεγόμενη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 το ενιαίο νόμισμα έχασε περίπου 4% έναντι του δολαρίου με πολλούς επενδυτές να αναμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση από την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα ανέφεραν ότι η Fed θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο επόμενο έτος ύστερα από την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα.
«Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξήσουν την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών και θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να επιτύχει τους στόχους της για αύξηση του πληθωρισμού», ανέφερε η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής Έρευνας στην Omfif, ένα φόρουμ το οποίο αντιπροσωπεύει κεντρικούς τραπεζίτες. «Ωστόσο, ρισκάρουν να προκαλέσουν προβλήματα σε αναδυόμενες αγορές με ευάλωτο εξωτερικό ισοζύγιο.

Σε αντίθεση με τα πλάνα του Trump ο οποίος στοχεύει να δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω της αύξησης των δαπανών για τις υποδομές, η ευρωζώνη δείχνει ότι βασίζεται ακόμη στην ΕΚΤ, της οποίας οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν σε πολιτικές όπως είναι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει στο πλάνο της να αγοράσει  κρατικά ομόλογα για να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Μέχρι το Μάρτιο του 2017, ο στόχος για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δις. ευρώ αλλά ύστερα από σχετική απόφαση του ΔΣ το Δεκέμβριο, από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο οι μηνιαίες αγορές τίτλων θα είναι 60 δις.

Σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet, οικονομολόγο στην Pictet Wealth Management, η ΕΚΤ θέλει να ακολουθήσει την ασφαλή οδό, ωστόσο ο κίνδυνος λάθους είναι αυξημένος ύστερα από την απόφαση του Δεκεμβρίου για επέκταση του QE.
Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη 1,47% στην ευρωζώνη και πληθωρισμό 1,26% τον επόμενο χρόνο ενώ οι 26 από τους 28 εκτίμησαν ότι και το 2017 θα είναι περίοδος ανάκαμψης.
Υποστηρικτικά (στην ανάκαμψη της ευρωζώνης) θα λειτουργήσουν το αδύναμο ευρώ, η χαλαρή νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική εξυγίανση όπως υποστηρίζει ο Peter Bofinger, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν απειλές οι οποίες πηγάζουν από το αβέβαιο πολιτικό κλίμα και τα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες.

Η Laurence Boone, οικονομική διευθύντρια της Axa Group, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ιταλία είναι σήμερα η πιο ευάλωτη οικονομία στην ευρωζώνη με χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης, με πολύ υψηλά επίπεδα κρατικού δανεισμού (ένα από τα υψηλότερα), μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και αδύναμο τραπεζικό κλάδο. «Σε αυτό προστίθεται και ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο καθιστά τις μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο δύσκολες», συμπληρώνει.

Όσον αφορά στο Brexit, to 43% των ερωτωμένων ανέφεραν ότι αναμένουν ένα «σκληρό» Brexit με διάσπαση των δεσμών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωζώνης ενώ μόνο το 14% αναμένει μια ήπια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αναφορικά με τις εκλογές στη Γαλλία, αν και οι περισσότεροι δεν αναμένουν ότι η Le Pen θα νικήσει, ανέφεραν ωστόσο ότι αν τελικά επικρατήσει θα πυροδοτούσε ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας.
Όπως σημειώνει ο Chris Williamson, οικονομολόγος της IHS Markit «με το να αυξάνει τις πιθανότητες για ένα Frexit, η Le Pen θα αναζωπυρώσει την αβεβαιότητα όχι μόνο στο εσωτερικό της Γαλλίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την καταναλωτική δαπάνη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τέλος, κάποιοι οικονομολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι και σχετικά με την πολιτική που τελικά θα ακολουθήσει ο Trump.
Όπως σημειώνει ο John Llewellyn από την Llewellyn Consulting, «η επιρροή του Trump είναι αμφιλεγόμενη. Η ενδυνάμωση του δολαρίου θα μπορούσε να ασκήσει θετική επίδραση στην οικονομία της ευρωζώνης.
Αλλά ο προστατευτισμός, η παγκόσμια αβεβαιότητα και η οικονομική μεταβλητότητα, όχι».
Η έρευνα διεξήχθη κατά το διάστημα 13 Δεκεμβρίου-29 Δεκεμβρίου 2016.

απο το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου