Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

H πραγματικότητα της Ιρλανδίας και οι ΘΕΩΡΙΕΣ του κ. Καθηγητή

Ο υπουργός Παπαδημητρίου που έβλεπε τους Επενδυτές να προσπερνούν

Eντός του 2017 η Οικονομία της χώρας θα “σκάσει” με απρόβλεπτες συνέπειες μια και έντρομος διαπιστώσει κανείς την ασχετοσύνη και τις εμμονές που διακατέχουν το κυβερνητικό επιτελείο.

Πάρτε παράδειγμα τον υπουργό κ. Παπαδημητρίου ο οποίος έγραψε κοτάζμ άρθρο στην Καθημερινή για να μας πείσει ότι
οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές δεν αποφέρουν επενδύσεις.
Ερχονται λοιπόν τα γενονότα και τον διαψεύδουν.

Σύμφωνα με τον Guardian τουλάχιστο 100 βρετανικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, έχουν κάνει αίτηση στις ιρλανδικές αρχές για να μεταφέρουν εκεί τις δραστηριότητες τους στον απόηχο του Brexit.  
O Guardian αναφέρει πως ένας από τους πλέον σοβαρούς λόγους για την απόφασή τους είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής-μόλις 12,5%.
Από το 2009-γράφει ο θεωρητικός του Τίποτα υπουργός- σε όποια χώρα της ΕΕ εφαρμόστηκε η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων δεν απέφερε επενδύσεις, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», με τίτλο «Η μείωση της φορολογίας και η ανάπτυξη».

 Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου, σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Ισπανία, όπου υπήρξε μείωση των φορολογικών συντελεστών, παρατηρείται ταυτόχρονα και μείωση των επενδύσεων. 
Μείωση επενδύσεων παρατηρείται ακόμη και σε χώρες με χαμηλό συντελεστή (Κροατία, Πολωνία, Ρουμανία), που τον διατήρησαν χαμηλό, ενώ αντίθετα οι πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία) παρότι διατήρησαν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης, δεν αντιμετώπισαν κάμψη, αλλά μικρή άνοδο των επενδύσεών τους ως προς το ΑΕΠ.

Το ρεπορτάζ του Guardian τώρα: Τουλάχιστον 100 βρετανικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, έχουν κάνει αίτηση στις ιρλανδικές αρχές για να μεταφέρουν εκεί τις δραστηριότητες τους στον απόηχο του Brexit αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Iρλανδίας (IDA), πολλές από τις εταιρίες που θέλουν να μετεγκατασταθούν, έχουν την βάση τους στο Λονδίνο.
 Όπως αναφέρει ο IDA, η Ιρλανδία θα προσπαθήσει να αποκομίσει κέρδος από τη απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η απόφαση των Βρετανών για Brexit δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν οι Ιρλανδοί.
Επίσης, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάληψη της αμερικανής προεδρίας από τον Τραμπ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τις επενδύσεις των αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών στην χώρα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, στόχος της IDA είναι η δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας στη Ιρλανδία μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ένα από τα βασικά κίνητρα για ξένες επενδύσεις στη χώρα είναι η χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων, που ανέρχεται στο 12,5% και αποτελεί το “κλειδί” της ιρλανδικής δημοσιονομικής πολιτικής.
Ένας πρόσθετος λόγος που κάνει το IDA αισιοδοξεί ότι η Ιρλανδία θα αποτελέσει πόλο έλξης για τις βρετανικές επιχειρήσεις μετά το Βrexit είναι το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από της Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιρλανδία θα είναι η μοναδική αγγλόφωνη χώρα εντός της Ένωσης.

απο το http://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου