Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ούτε το ΔΝΤ, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε ο καπιταλισμός φταίνε του Έλληνα


Ούτε το ΔΝΤ, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε ο καπιταλισμός φταίνε του Έλληνα που έχει χάσει 67.500 ευρώ το κάθε νοικοκυριό, κατά μέσο όρο, από το 2010 μέσα στην κρίση. Στο κάτω κάτω, με τον καπιταλισμό τα απόχτησε τα εισοδήματά του.
Του φταίει που έχει βάλει για διαχειριστές των χρημάτων του μια συμμορία τυχάρπαστων , που του
κλέβει το βιός στους μισθούς, τις συντάξεις, τους φόρους, τις παροχές για να ταϊζει την ύπαρξή της, ενώ ο ίδιος αδιαφορεί! Κι αυτό το κάνει διαρκώς και το δείχνουν οι αριθμοί...
Η Credit Suisse υποστηρίζει στην πρόσφατη έκθεσή της ότι στην Ελλάδα χάθηκαν περιουσίες 587 δις. ευρώ από το 2010, που τις επιμερίζει σε 67.703 ευρώ ανά νοικοκυριό, ενώ η γερμανική Allianz υπολογίζει ότι η μεσαία τάξη της χώρας συρρικνώθηκε σήμερα στο 20% του πληθυσμού από 50% που ήταν το 2002.

Πραγματικά. Ο υπερδανεισμός και τα ελλείμματαμε την απουσία σοβαρής παραγωγής γέννησαν το ελληνικό τέρας φτώχειας. Αλλά, δεν θα ήταν τέρας και δεν θα έσπερνε φτώχεια αν μαζί με τις προ του 2009 κυβερνήσεις δεν συνέχιζαν και οι μετέπειτα, μέχρι σήμερα την πιο καταστροφική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση: Την κατασπατάληση μέχρι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Την αδιαφορία για την περιουσία των πολιτών και την εξαέρωσή της.
Γιατί η αδιαφορία με την οποία οι κρατικές δομές και οι υπηρέτες τους ροκανίζουν τα εισοδήματα και τους φόρους των πολιτών είναι διαρκής.
Αλλά, οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία που δείχνουν οι ίδιοι οι πολίτες για τα εισοδήματα και τις παροχές τους. Γιατί, αν δεν αδιαφορούσαν, μ αυτά που βλέπουν κάθε μέρα τα φώτα της δημοσιότητας, θα ‘πρεπε να έχουν εισβάλει σε υπουργεία και κοινοβούλια και να πετάνε έξω με τις κλωτσιές τους καταχραστές της περιουσίας τους.

Αυτή την κατασπατάληση δεν την έχει μετρήσει ποτέ κανείς σε χρήμα για να δεί πόσα πραγματικά δισεκατομμύρια είναι όσα χάσαμε από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν (και εφαρμόστηκαν επιλεκτικά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα) και πόσα δισεκατομμύρια χάθηκαν και χάνονται από την κατασπατάληση του χρήματος των πολιτών από τούς νόμους και τις δραστηριότητες των πολιτικών και από τις δραστηριότητες των δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων διαχρονικά.
Πόσα έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας σε φόρους και σε χαμένα εισοδήματα και σε χαμένες παροχές από τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων; Και πόσο έχουμε πληρώσει την ουσιαστική αδιαφορία του συνόλου σχεδόν των πολιτών για τα λεφτά που πληρώνουν διαρκώς, για τις παροχές που χάνουν ή για όσες στοιχίζουν πανάκριβα και για το μερίδιο εκείνων των πολιτών που έχουν το ακαταδίωκτο των δημόσιων φοροελέγχων και που αγγίζουν το 50% του πληθυσμού;
Από την αδιαφορία των πολιτών για την περιουσία τους αντλεί το θράσος η πολιτική εξουσία και διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα.
Τις τσέπες των πολιτών.
 Φταίει ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ; Μέχρι ένα σημείο ναι. Αλλά, φταίει και στα παρακάτω, που είναι μερικά μόνο πρόσφατα από τα μόνιμα που ροκανίζουν τις τσέπες μας; Που μας στοιχίζουν εκατομμύρια και είναι οι κύριοι φταίχτες της κατάντιας μας; Χτεσινά και προχτεσινά μόνο καραμπινάτα γεγονότα μιάς νοοτροπίας. Επειδή η χώρα πάσχει από νοοτροπία, όχι από οικονομία:
  1. Η δημόσια εταιρία «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ», προήρθε από τη συγχώνευση τριών ομοειδών δημόσιων εταιριών που έχτιζαν σχολεία, νοσοκομεία και δικαστικά κτήρια. Περιορίστηκαν το τεράστια λειτουργικά και άχρηστα έξοδά τους και παρ όλο που η εναπομείνασα εταιρία δεν χτίζει πιά σχεδόν τίποτε σε περίοδο ανυπαρξίας δημόσιων επενδύσεων έχει 330 εργαζόμενους.
Ε, αυτή η εταιρία ξαναπροσλαμβάνει άλλους 220 εργαζόμενους, που ήταν ορισμένου χρόνου και είχαν απολυθεί (αποζημιωμένοι) με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις όταν διαλύθηκαν οι τρείς εταιρίες (μέχρι Αρείου Πάγου), με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο και που την ψήφισαν νύχτα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΛ, Λεβέντης, και το οποίο προβλέπει ότι προσλαμβάνονται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης ρύθμισης ή απόφασης (του Αρείου Πάγου εννοείται!).
Πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η ρουσφετολογική τροπολογία; Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και όχι μόνο. Γιατί ένώ οι πολίτες πληρώνουν σήμερα για το ενοίκιο ενός ιδιόκτητου κτηρίου στέγασης της εταιρίας, από αύριο θα πληρώνουν και για δεύτερο ιδιόκτητο κτήριο μερικά εκατομμύρια!
  1. Με τον ανασχηματισμό δημιουργήθηκε το προσωποπαγές υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής του κ Παππά. Στο άχρηστο αυτό για τους πολίτες και χρήσιμο για τις παρακολουθήσεις και τα εκβιαστικά παιχνίδια κυβέρνησης- Μίντια υπουργείο συστάθηκε Πολιτικό Γραφείο. Δημιουργήθηκαν τέσσερις θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων, τρείς θέσεις ειδικών συμβούλων, δέκα ακόμα υπαλλήλων της διοίκησης και ορίστηκε και η κατ αρχήν υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση, χωρίς ακόμα να έχουν καθίσει στο γραφείο τους οι νέοι κομματοϋπάλληλοι. Και έπονται και άλλοι.
  2. Μετά τον ανασχηματισμό, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων σήμερασε δήμους και υπουργεία έχει σκαρφαλώσει στους 2.067, οι περισσότεροι από τους οποίους αμείβονται με πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπολογιστούν οι συχνά πλαστές υπερωρίες και αμοιβές για αργίες, που μπορεί και να διπλασιάσουν τις αμοιβές. Ενώ υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες, που μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερα το έργο των άσχετων και ανειδίκευτων μετακλητών κομματόσκυλων.
  3. Το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, και αφορά σε πολλά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, βρίσκεται πάλι σε χέρια συμμοριών, που το χορηγούν σε χιλιάδες Αλβανούς, Βούλγαρους, Αφγανούς, Πακιστανούς άνω των 67 ετών που τους δηλώνουν ανασφάλιστους, χωρίς να ελέγχεται καν ο χρόνος παραμονής και εργασίας τους στη χώρα.
  4. Στο υπουργείο Βόρειου Πρωθυπουργού, εκτός από την υπεύθυνη κ Νοτοπούλου αποσπώνται πλέον με όλα τα μπόνους αυτής της νέας θέσης 16 αστυνομικοί, που αφαιρούνται από τις δυνάμεις που φυλάνε τις δομές των στρατοπέδων μεταναστών στη Μακεδονία! Προφανώς για να φυλάνε τα έπιπλα του πρωθυπουργικού γραφείου και τις νεαρές νεοδιοριζόμενες υπαλλήλους.
  1. Μόλις πριν τρείς μέρες η Βουλή ανέβαλε την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης GPS στα βυτιοφόρα με νομοσχέδιο στη Βουλή, οδηγώντας το δημόσιο σε συνέχιση χασούρας τουλάχιστον 2 δις ευρώ το χρόνο από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα! Προφανώς επειδή αυτά τα δις μπορεί και τα παίρνει φορολογώντας τους πολίτες!
  2. Το σύστημα αναγνώρισης των λαθραίων τσιγάρων στα τελωνεία πάλι δεν εγκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα να συνεχίσει το δημόσιο να χάνει περί τα 800.000.000 ευρώ φόρους κάθε χρόνο. Η ανάθεση καρκινοβατεί εδώ και χρόνια, γιατί, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ισχυρότατα συμφέροντα την εμποδίζουν με παρεμβάσεις σε όλες τις κυβερνήσεις. Κι αυτά τα 800 εκατομ. τα αναπληρώνει η κυβέρνηση από τη φορολογία των πολιτών!
  3. Μόλις αποκαλύφθηκε ότι 1,5 εκατομ. ευρώ, που πήρε ο δήμος Πειραιά για ολυμπιακά έργα δεν πήγαν σε κανένα έργο και δόθηκαν από το δήμαρχο σε μισθοδοσία του προσωπικού! Αντί να παραχθούν θέσης εργασίας και αξίες με έργα παράχθηκε πρόσκαιρη κατανάλωση.
  4. Το Δημόσιο, με 1.800 κτήρια ανεκμετάλλευτα πληρώνει πάνω από 100.000.000 το χρόνο νοίκια σε ιδιώτες, αρνούμενο να αξιοποιήσει την περιουσία του. Πληρώνουν τα κορόιδα οι πολίτες. Εδώ και χρόνια καρκινοβατεί η μεταφορά υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών από 7 νοικιασμένα κτήρια, που στοιχίζουν εκατομμύρια το μήνα στους φορολογούμενους, στο κτήριο Κεράνη, για την εξαγορά του οποίου έχει πληρώσει ένα σκασμό λεφτά το δημόσιο, επειδή αντιδρούν οι υπάλληλοι!
  5. Κερασάκι στην τούρτα: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης χρέωσε το σέρβις του αυτοκινήτου του στη δημόσια επιχείρηση!
Όλα αυτά, πολλαπλασιασμένα επί χιλιάδες παρόμοια κάθε μέρα και επί πολλά χρόνια, σύν τα τελευταία 6, στερούν πολλά δις. από τις τσέπες μας, για τα οποία δε φταίει ούτε ο Σόιμπλε, ούτε το ΔΝΤ ούτε ο Ντράγκι, ούτε η κρίση.
Η κρίση στη χώρα είναι διαχρονική και είναι κρίση πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική. Είναι κρίση νοοτροπίας ενός λαού ευνουχισμένου στην πλειοψηφία του από την υπερπροστασία και την ευμάρεια των τελευταίων 35 χρόνων, που έμαθε στα εύκολα και που δεν έχει καν τις αντιστάσεις, δεν έχει καν την οργή να πεταχτεί στους δρόμους και να βουτήξει τους κλέφτες των κόπων του από τα πέτα και να ουρλιάξει: «Φτάνει πια με την κοροϊδία. Φτάνει λαμόγια».
Μέχρι τότε, θα ζεί σκυφτούλης, μουρμουρίζοντας και μεμψιμοιρώντας, όπως κάνει κάθε μέρα, και θα αναθεματίζει τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Αντί να αναθεματίζει την ανικανότητά του να γίνει Πολίτης.

Γ Παπαδόπουλος-Τετράδης  

(ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης γεννήθηκε από γονείς Μανιάτες και Μυτιληνιούς στην Πάτρα. Μεγάλωσε στη Σπάρτη και στην Αθήνα, στην Καλλιθέα, τα Πατήσια και στα Ιλίσια. Μένει με την Καλαματιανή γυναίκα του στο Παγκράτι.
Παρακολούθησε τα δυο πρώτα έτη της Νομικής, τα δυο πρώτα της Παντείου στα οικονομικά, τα τρία έτη της ανώτερης σχολής δημοσιογραφίας, έγινε δεκτός στη σχολή δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου του Salt Lake City στη Utah των ΗΠΑ και δεν τελείωσε ποτέ τις σχολές μουσικής και φωτογραφίας, που ξεκίνησε. Παρ' όλα αυτά έπαιξε μουσική και έγινε φωτογράφος ταυτόχρονα με τη δημοσιογραφία, που παντρεύτηκε σαν επάγγελμα
Εργάστηκε από το 1975 κατά χρονολογική σειρά στις εφημερίδες Εξπρές, Ημερησία, Εθνικός Κήρυκας, Εσπερινή, Ακρόπολη, Έθνος (αρχισυντάκτης πολιτικού και οικονομικού) και επί 28 χρόνια στην Ελευθεροτυπία (αρχισυντάκτης πολιτικού και Διευθυντής Έκδοσης).
Δημιούργησε και έγραφε για 26 χρόνια τη στήλη «Ο Καιρός» στην τελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας και για 11 χρόνια τα Γράμματα στη Δουλτσινέα στην Κυριακάτικη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου