Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ραγδαίες Γεωπολιτικές Εξελίξεις!


ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ «ΣΕΡΝΕΙ» Ο ΠΟΥΤΙΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πλήρη ανατροπή όλων των γεωσρατηγικών κατευθύνσεων της Τουρκίας φέρνει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν σκύβει πλέον το κεφάλι στην Μόσχα αποδεχόμενος όλες τις ρωσικές απαιτήσεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, καθιστώντας ουσιαστικά την χώρα του ρωσικό δορυφόρο.

Χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης είναι ότι στην
τριμερή σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών στην Μόσχα, μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, μια μόλις μια μέρα μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, η Τουρκία εγκατέλειψε όλες τις θέσεις της στο συριακό για τον πρόεδρο Άσαντ και υπέκυψε στο κοινό ανακοινωθέν που της επέβαλαν με έμφαση τον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών.

Παράλληλα ο Ερντογάν ενέδωσε και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, στην ρωσική απαίτηση να έρθει στην Άγκυρα ειδική ρωσική επιτροπή αποτελούμενη από πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για να ερευνήσει το έγκλημα κατά του Andrey Karlov.
Η επιτροπή αυτή που ήδη έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα, αποτελείται από 18 άτομα και ήδη έχει αρχίσει τις ανακρίσεις με πρώτο σταθμό την Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προηγουμένη ανάλογη απαίτηση των ΗΠΑ πριν από δυο χρόνια να έρθει στην Τουρκία ειδική επιτροπή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για το θέμα των Τζιχαντιστών, είχε απορριφτεί αμέσως από την Άγκυρα.

Όπως επισημαίνουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία έχει πλέον ενδώσει σε όλα στην Ρωσία και οδηγείται στο ρωσικό άρμα, ενώ σημαντική εξέλιξη είναι ότι και στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Τουρκία θα συνταχτεί με τα ρωσικά ψηφίσματα για την Μέση Ανατολή.
Το πρόβλημα βέβαια παραμένει για τον Ερντογάν με το εσωτερικό του κόμματος του, που όλα αυτά τα χρόνια είχε καλλιεργηθεί ένα έντονο αντιρωσικό κλίμα. Το πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα θα φανεί πολύ σύντομα.

Πάντως η σημαντική αυτή εξέλιξη σίγουρα θα επηρεάσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνδυασμό με την προεδρική αλλαγή στις ΗΠΑ θα έχει καταλυτικές συνέπειες.
Εμείς όμως σε όλα αυτά που βρισκόμαστε???

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου