Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιταλία διασώζει τις τράπεζες ακολουθώντας τον «τοξικό δρόμο»

Paolo Gentiloni
Κάνοντας το πρώτο βήμα για την διάσωση της παλαιότερης τράπεζας της Ιταλίας, ο πρωθυπουργός Paolo Gentiloni, ανέλαβε μια επικίνδυνη αποστολή.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του στο αξίωμα, προέδρευσε σε ένα υπουργικό συμβούλιο που συμφώνησε να ζητήσει από
την Βουλή να προχωρήσει στην αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, ως «προληπτικό» μέτρο που θα μπορούσε θεωρητικά να σώσει τις τράπεζες της χώρας αν η ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena αποτύχει. Ήταν, δήλωσε ο Gentiloni, «καθήκον μας».
«Ο Gentiloni πρέπει να περπατήσει ένα απαραίτητο αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο μονοπάτι», σχολίασε ο Carlo Alberto Carnevale Maffe, καθηγητής επιχειρηματικής στρατηγικής στο Bocconi University του Μιλάνου. «Πρέπει να αναζητήσει σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις πιέσεις από το εσωτερικό που δεν θέλουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν την διάσωση των τραπεζών και στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας είναι μια υπόθεση «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα».
Ακόμη και πριν το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές –που οδήγησε στην παραίτηση του Matteo Renzi– κανείς δεν ήθελε να ακουμπήσει τα προβλήματα της Monte dei Paschi γιατί ήταν μια «πολιτική καυτή πατάτα», σύμφωνα με τον Maffe.
O κλήρος έπεσε στον Gentiloni, ο οποίος πρέπει παράλληλα να διαχειριστεί μια στάσιμη οικονομία και να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του «Κινήματος των πέντε αστέρων» να επέλθει στην εξουσία και να ζητήσει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ.

Προστασία των καταθετών
Το θέμα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο καθώς η Monte dei Paschi προσπαθεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.  Στόχος είναι να αποφύγει μια κυβερνητική διάσωση που θα ζημιώσει οικονομικά τους ομολογιούχους της τράπεζας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικροεπενδυτές και όχι θεσμικοί επενδυτές. Η ψηφοφορία της κυβερνητικής πρότασης πρόκειται να γίνει εσπευσμένα, ακόμη και την Τετάρτη, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.
Ζητώντας τη χρηματοδότηση των τραπεζικών με κρατικά χρήματα, ίσως μέσω πώλησης ομολόγων, η ιταλική κυβέρνηση έλαβε μέτρα με σκοπό «την προστασία των αποταμιευτών», αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan έχει τονίσει ότι πρόκειται για μια «εφάπαξ ενίσχυση» που δεν παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αρνείται δε ότι το βάρος πέφτει στους φορολογούμενους.

Γι’ αυτό, όμως, δεν φαίνεται να έχουν πειστεί όλοι. Όπως τόνισε στη γερμανική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Καγκελαρίας στη Γερμανία, η αναδιάρθρωση της Monte Paschi «πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες κανονισμούς, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχουν στη διάσωση οι πιστωτές και όχι οι φορολογούμενοι».
Εάν αποτύχει η αναδιάρθρωση της Monte Paschi, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή την εκταμίευση κεφαλαίων για διάσωση και άλλων τραπεζών, όπως οι Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Banca Carige SpA, προειδοποιούν πηγές προσκείμενες στο θέμα.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ότι πρέπει να εξασφαλίσει  κεφάλαια διάσωσης, αλλά πρέπει να βρει και τον κατάλληλο μηχανισμό», εξηγεί ο Maffe. «Πιστεύω ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί κατόπιν συνεννόησης με την ΕΕ, οπότε η κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή».

απο το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου