Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Γ. Πλουμής: "Γιατί κάποιος να αγόρασει ακίνητο σήμερα"

Για τις επιδόσεις της αγοράς ακινήτων που από το καλοκαίρι του 2015 βρίσκεται σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών μιλάει σε συνέντευξή του στο
Capital.gr o γενικός διευθυντής της μεσιτικής εταιρείας Πλουμής-Σωτηρόπουλος που ειδικεύεται στην αγορά των πολυτελών ακινήτων.
Όπως σημειώνει, η αγορά ακινήτων, όπου κυρίαρχοι είναι οι αγοραστές, βρίσκεται στο χαμηλότατο σημείο ως προς τη ζήτηση και τις τιμές με αποτέλεσμα η σημερινή συγκυρία να ενδείκνυται για την απόκτηση ακινήτου.
Τονίζει ότι υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά οι αλλοδαποί αγοραστές τηρούν στάση αναμονής.
 
Κύριε Πλουμή, κατά πόσο η μακροχρόνια κρίση έχει πλήξει την αγορά των υψηλής ποιότητας ακινήτων;  
Κατ’ αναλογία με το σύνολο της αγοράς, η κρίση έχει πλήξει το high-end κομμάτι, όπου ο αριθμός αγοραπωλησιών και οι τιμές στις οποίες αυτές πραγματοποιούνται έχουν μειωθεί. Και αυτό καθώς οι αξίες έχουν υποχωρήσει από το 2008, οπότε ζήτηση και τιμές κορυφώθηκαν, από 50% έως 75%.

Να αγοράσει κάποιος ακίνητο σήμερα;
Δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αγοραστές είναι κυρίαρχοι, δηλαδή η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης, η περίοδος είναι εξαιρετική για όσους θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν ακίνητο. Σήμερα ο υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει πολύ καλές τιμές και υψηλής ποιότητας ακίνητα των οποίων η προσφορά έχει αυξηθεί.
Το 2008 μία πολύ καλή και σπάνια κατοικία γινόταν ανάρπαστη τη στιγμή που έβγαινε προς πώληση, οδηγώντας την αγορά σε υψηλότερες αξίες. Σήμερα η αγορά διαθέτει μεγάλη πληθώρα τέτοιου είδους ιδιοκτησιών.
Εξάλλου, το 2016 υπήρξαν πολύ περισσότερες αγοραπωλησίες, συγκριτικά με το 2015, καθώς πολλοί συνειδητοποίησαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εξαιρετικές ευκαιρίες όσον αφορά το είδος του ακινήτου, την τιμή και την τοποθεσία.

Που υπάρχουν ευκαιρίες;
Παντού, εφόσον διατίθενται προς πώληση ακίνητα σε καλή τοποθεσία και σε λογικές τιμές.

Τι αγοράζει με ένα εκατομμύριο ευρώ κάποιος σήμερα σε σχέση με το 2004;
Με ένα εκατομμύριο ευρώ σήμερα μπορεί κάποιος να αγοράσει μία μονοκατοικία στο Ψυχικό. Με τα ίδια χρήματα, το 2004 αγόραζε, στην ίδια περιοχή, ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων.

Καταγράφετε ζήτηση από το εξωτερικό;
Ναι, με τις πράξεις αγοραπωλησίας να επικεντρώνονται σε ακίνητα εκτός Αθήνας που είναι παραθαλάσσια και βρίσκονται σε νησιά. Στην Αθήνα, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται και προέρχονται από αλλοδαπούς αγοραστές αφορούν ιδιοκτησίες στο ιστορικό κέντρο, σε περιοχές όπως η Πλάκα και το Θησείο.

Ποια είναι η εικόνα που οι ξένοι αγοραστές σας μεταφέρουν για την Ελλάδα;
Υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα από ανθρώπους-υποψήφιους αγοραστές που βρίσκονται σε στάση αναμονής και αναζητούν κάποιου είδους κίνητρο.
Νομίζω ότι εάν είχαμε αποφύγει τις δύο τελευταίες πολύ κακές χρονιές -χωρίς να ανάγουμε το ζήτημα στη σφαίρα της πολιτικής- κατά τη διάρκεια των οποίων το brand name Ελλάδα επλήγη και οι ξένοι επενδυτές εισέπραξαν αρνητικά μηνύματα, η αγορά των υψηλής ποιότητας ακινήτων θα δεχόταν μία τεράστια ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Πάντως, ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα είναι εντελώς διαφορετική σήμερα, σε σύγκριση με το διάστημα 2004-2005 οπότε το brand name Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή, ήταν ότι τότε δεν διαθέταμε αναπτυγμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις. Πλέον, οι περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί διαθέτουν απευθείας πτήσεις με τις μεγαλύτερες πόλεις του εξωτερικού, καθιστώντας την μετακίνηση φθηνότερη και ταχύτερη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, περισσότεροι Τούρκοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα. Είναι υπαρκτή η τάση αυτή;
Πράγματι, το ενδιαφέρον Τούρκων αγοραστών έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει άγνωστο εάν αυτό μετουσιώνεται σε πράξεις αγοραπωλησίας. Στο high-end κομμάτι, όπου δραστηριοποιούμαστε, δεν υπάρχουν σημαντικές συναλλαγές, ενδεχομένως επειδή αυτές κατευθύνονται στις αγοραπωλησίες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του καθεστώτος της χορήγησης άδειας παραμονής για απόκτηση ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ.

Ποιες ήταν οι επιδόσεις της κτηματαγοράς τη χρονιά που ολοκληρώνεται;
Υπήρξαν καλύτερες συγκριτικά με το 2015, χρονιά που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως τη χειρότερη εξαιτίας της επιβολής των capital controls και της έντονης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Τη χρονιά, που εκπνέει, η αγορά εξοικειώθηκε, κατά κάποιο τρόπο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν πράξεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η διαμεσολάβηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής διαθέτει τα χρήματα εκτός των ελληνικών τραπεζών.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2017;
Δεν μπορεί να διακινδυνεύσει κάποιος μία πρόβλεψη, δεδομένου ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυάριθμους αστάθμητους πολιτικοοικονομικούς παράγοντες.
Ωστόσο, με σιγουριά, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι δεν θα υπάρξουν χαμηλότερες τιμές, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εμφανιστούν δραματικές εξελίξεις αντίστοιχες με αυτές του 2015 οπότε η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τέθηκε σε κίνδυνο.
Εκτιμώ ότι έχουμε πιάσει "πάτο" και εφεξής μόνο ανοδικά θα μπορούσε να κινηθεί η αγορά. Το ζήτημα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτή η στροφή, η οποία, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ούτε σε ένα ούτε σε δύο χρόνια.   

Τι θα πρέπει να αλλάξει στην αγορά ακινήτων;
Απαιτείται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και εκλογίκευση του φορολογικού πλαισίου με αιχμή του δόρατος τις αντικειμενικές αξίες που εμφανίζουν πολύ μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις εμπορικές ιδίως σε prime ακίνητα.
Ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αναγκάζεται να βάλει πωλητήριο, αδυνατώντας να επωμιστεί το υψηλό κόστος λόγω φορολογίας και ΕΝΦΙΑ.
Για έναν κληρονόμο, για παράδειγμα, κατοικίας στο Ψυχικό με αντικειμενική αξία 3,5 εκατ. ευρώ και πραγματική τιμή της τάξης του 1 εκατ. ευρώ η πώληση αποτελεί μονόδρομο. Έτσι, δημιουργείται μία αγορά στην αξία του 1 εκατομμυρίου, με το τίμημα να συμπιέζεται όσο αριθμός των πωλητών αυξάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου