Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Οι εκλογές είναι το λιγότερο, σύντροφοι…

πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές
Οι δυτικοί συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά γιατί για πολλές δεκαετίες έζησαν σε συνθήκες αποχαυνωτικής ευημερίας.
Στη Δυτική Ευρώπη μάλιστα οι συνθήκες "θερμοκηπίου" που εξασφάλισε η στήριξη και προστασία των ΗΠΑ επέτρεψαν τη λειτουργία εκτεταμένων κρατών κοινωνικής  πρόνοιας.
Το εκτεταμένο κοινωνικό κράτος λειτουργεί όπως η
υπερπροστατευτική οικογένεια. Αμφότερα δημιουργούν, μαλθακούς, κακομαθημένους και άβουλους πολίτες.

Οι γενιές που ζουν σήμερα στη Δύση είναι γενιές κυρίως που έχουν δει κάθε επόμενο χρόνο να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Για τους πολέμους ο δυτικός άνθρωπος έχει την πεποίθηση πως είναι κάτι που συμβαίνει είτε μακριά στο χώρο, είτε συνέβη μακριά στο χρόνο.

Μοιραία η δημογραφική γήρανση, η αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες επιφέρει στις κοινωνικές κατηγορίες με λιγότερες εξειδικεύσεις στη Δύση, αναπροσαρμογές με  μείωση των απολαβών.

Παρά ταύτα, ακόμη και μετά την υποβάθμιση αυτή, ο φτωχός άνεργος της Δύσης έχει μεγαλύτερο εισόδημα από το μέσο σκληρά εργαζόμενο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και αστρονομικά υψηλότερο από το μέσο όρο σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η μεταναστευτική πίεση είναι η αφορμή να ξεσπάσουν παντού λαϊκίστικα κινήματα που υπόσχονται μαγικές λύσεις συνέχισης της ευημερίας του δημογραφικού και οικονομικού μπουμ.
Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν κλείσιμο των συνόρων και μέτρα προστατευτισμού έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
 Οι λαϊκιστές προσποιούνται τους φίλους του λαού για να υποκλέψουν την ψήφο και να αρπάξουν την εξουσία. Καθώς όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, στη συνέχεια αναζητούν ένα εξωτερικό εχθρό για να αποδώσουν τα αίτια της αποτυχίας τους. Αν αυτό το κάνουν πολλοί η ανάφλεξη είναι θέμα χρόνου...
Η ιστορία του πρώτου και δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου παραμένει νωπή ακόμη...

Σ’ αυτό το περιβάλλον γενίκευσης της αστάθειας, στην κυβέρνηση ελπίζουν πως  η χώρα το 2017 θα αφήσει πίσω την κρίση χρεοκοπίας και θα εισέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. 
Πιο εύκολο βρίσκω να χιονίσει στη Σελήνη ή να ανακαλυφθούν εκεί φυτείες καφέ και ζαχαροκάλαμου παρά το σενάριο της κυβέρνησης.
Το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη και αν αποδειχτεί δύσκολη για την Ευρώπη θα είναι δύσκολη και για την παγκόσμια οικονομία. Σ’ αυτό το περιβάλλον αδύναμοι κρίκοι όπως η Ελλάδα συνήθως  θρυμματίζονται...

Τα δυο σενάρια...
Υπάρχουν δυο βασικά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις το 2017 στην Ευρώπη.
Το ένα ακραίο σενάριο είναι να κερδίσουν τις εκλογές στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, οι ευρωσκεπτικιστές στην Ολλανδία και στη Γερμανία να ενισχυθεί πολύ το AfD. Το σενάριο αυτό μετά τις εκπλήξεις με το Brexit και τη νίκη Τράμπ δεν πρέπει να υποτιμάται.
Η Λεπέν έχει δεσμευτεί πως αν κερδίσει θα κάνει δημοψήφισμα για ευρώ και Ε.Ε. Το ρίσκο διάλυσης της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. στην περίπτωση αυτή αυξάνεται κατακόρυφα...
Το πρόσφατο ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα φέρνει πιο κοντά τις ιταλικές εκλογές που ήταν να γίνουν το 2018. Το χειρότερο σενάριο είναι το 2018 η Λεπέν, με τον Πέπε Γκρίλο και την αποδυναμωμένη Μέρκελ να διαπραγματευτούν όχι απλά τους όρους του Brexit αλλά τους όρους του Eurexit...
To δεύτερο σενάριο είναι να κερδίσει τις γαλλικές εκλογές ο Φιγιόν και να βγει ενισχυμένη από τις γερμανικές εκλογές η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών Φιλελευθέρων Πρασίνων (οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου).
Στη δεύτερη περίπτωση οι αναθεωρητικές τάσεις για ακύρωση του Brexit θα ενισχυθούν και το στοίχημα της Ε.Ε. μπορεί να συνεχίσει να ελπίζει.

Οι επιπτώσεις...

Το πρώτο σενάριο σημαίνει πως η Ελλάδα θα βρεθεί να περιμένει βοήθεια και εγγυήσεις από μια Ευρώπη που διαλύεται. Οι κραδασμοί που θα υπάρχουν στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, στην Ελλάδα θα έχουν αντίκτυπο τεκτονικών σεισμών.
Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως οι τράπεζες σήμερα μένουν ανοιχτές γιατί η EKT μέσω του ELA καλύπτει τη "μαύρη τρύπα" μεταξύ καταθέσεων χορηγήσεων. Χωρίς τη στήριξη αυτή θα είχαμε δελτίο σε τρόφιμα και καύσιμα...

Το δεύτερο σενάριο δηλαδή να κερδίσουν Φιγιόν και Μέρκελ σημαίνει πως το στοίχημα ευρώ και Ε.Ε. συνεχίζει με προσαρμογές. 
Η κυβέρνηση Τσίπρα και η Ελλάδα θα βρεθούν έξω από την ομπρέλα προστασίας του Ολάντ που μαζί με τις παρεμβάσεις Ομπάμα εξασφάλισαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη συνέχιση της στήριξής της.
Στη δεύτερη περίπτωση ο ηγετικός πυρήνας της Ε.Ε. με τις ευλογίες Τραμπ θα συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. με πιθανότερο σενάριο τη στενότερη ενοποίηση λιγότερων χωρών.
Όλα τα σενάρια που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για το 2017 εμπεριέχουν ισχυρές αναταράξεις. Όταν υπάρχουν αναταράξεις στα κέντρα αποφάσεων, χώρες σαν την Ελλάδα που είναι εξαρτημένες από αυτά, κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και να σκάσουν σαν καρπούζι στην πραγματικότητα...

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων οι πρόωρες εκλογές θα είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να μας προκύψει το 2017... Φοβάμαι πως οι... σύντροφοι θα παραδώσουν τη χώρα σε μια κατάσταση που δεν θα επιτρέπει πανηγυρισμούς.
Καιροί ου μενετοί λοιπόν για χαρές και πανηγύρια ενθεν κακείθεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου