Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Πώς «εξαφανίστηκαν» 800.000 επιχειρήσεις

Εντύπωση, αλλά και αρνητικά σχόλια από τους δανειστές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει δημιουργήσει η αναντιστοιχία ως προς τα στοιχεία λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων που υπάρχει μεταξύ TAXIS και Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Σύμφωνα με πηγές του «business stories», άφωνοι έχουν μείνει οι
εκπρόσωποι του κουαρτέτου με τη διαπίστωση πως ενώ στο ΓΕΜΗ παρουσιάζονται ως εγγεγραμμένες 1.250.000 επιχειρήσεις, στο σύστημα TAXIS παρουσιάζονται μόλις 450.000.

Πρόκειται για ένα χάσμα 800.000 «εξαφανισμένων» εταιρικών σχημάτων που προκάλεσε ερωτήματα, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα προσπάθησε να υποστηρίξει η ελληνική πλευρά, η μεγάλη αυτή διαφορά στις δηλωθείσες επιχειρήσεις των δύο συστημάτων οφείλεται στο ότι ενώ επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, δεν έχουν περαιωθεί ακόμα οι τελικοί έλεγχοι από τους εφόρους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ως ενεργές.
Αυτό το σύστημα, όμως, κρατά σε ομηρία χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν άντεξαν ή για άλλους λόγους ολοκλήρωσαν τη διαδρομή τους και οι οποίες σήμερα παρουσιάζονται ως «φαντάσματα».
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής υπό την πίεση των δανειστών αναζητούν λύση, αν και είναι γνωστό ότι η συνεργασία του κ. Παπαδεράκη με το υπουργείο Οικονομικών συχνά είναι δύσκολη.

Αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση και προσωπικά ο γενικός γραμματέας μιλούσαν για υπηρεσίες «μιας στάσης» που θα διευκόλυναν τις εγγραφές ή διαγραφές επιχειρήσεων και οι οποίες φυσικά δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο και ενώ το πρόβλημα φαινόταν ότι θα απασχολήσει το κουαρτέτο, ο κ. Παπαδεράκης έσπευδε να ανακοινώσει σε φόρουμ του ΕΒΕΑ ότι προωθείται ειδική ρύθμιση η οποία θα επέτρεπε να κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις οριστικά τα βιβλία τους χωρίς εκκρεμείς οφειλές σε επιμελητήρια, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.
Η ρύθμιση αυτή υποτίθεται ότι θα αφορούσε όσες εταιρείες δεν έχουν πάγια στοιχεία. Παρά ταύτα, το πρόβλημα παραμένει.

 του Δημήτρη Μαρκόπουλου
απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου