Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ο Μάικλ Τ. Φλιν και το Ισλάμ

Πέρυσι, ο στρατηγός Φλιν είχε προσκληθεί στην επέτειο του διεθνούς τηλεοπτικού διαύλου «Russia Today». Η συμμετοχή του επικρίθηκε αυστηρά από το Λευκό Οίκο για το οποίο αυτή η αλυσίδα είναι « όργανο προπαγάνδας του Βλαντιμίρ Πούτιν »
Ο επόμενος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Μάικλ Τ. Φλιν, επαινέθηκε διαδοχικά ως έναν από τους πιο λαμπρούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της γενιάς του, και στη
συνέχεια, αποδοκιμάστηκε ως ισλαμοφοβικό και βασανιστή. Εν τω μεταξύ, αντιτάθηκε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και προσχώρησε στον υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.
Με πολλή κακή πίστη, ο κλιντονικός Τύπος περιγράφει τον Μάικλ Φλιν, επόμενο σύμβουλο ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ισλαμοφοβικό και υποστηρικτή των βασανιστηρίων. Τι ισχύει στη πραγματικότητα;

Είναι ένας καθολικός ιρλανδικής καταγωγής, συνδεδεμένος με τη σταθερότητα της οικογένειάς του. Πολύ αθλητικός, ασκεί ταυτόχρονα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, αλλά προτιμά τα αθλήματα με κίνηση (πόλο, surfing) από τα αθλήματα δύναμης.

Θεωρείται ένας από τους πιο λαμπρούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της γενιάς του  -διοίκησε τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) από τον Ιούλιο 2012 έως τον Αύγουστο 2014-,   αμφισβήτησε τις μεθόδους εργασίας της υπηρεσίας του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συστηματική χρήση εξελιγμένων συσκευών κατασκοπείας δεν αξίζει την ποιότητα της ανθρώπινης νοημοσύνης. Και η τάση να παραδοθούν εκθέσεις υπό τη μορφή καλά εικονισμένων αναφορών δεν επιτρέπει τη κατανόηση πολύπλοκων καταστάσεων. Είναι καλύτερη μια γραπτή ανάλυση από όμορφες εικόνες και φωτογραφίες. 

 Τέλος, η ποιότητα της πληροφορίας εξαρτάται από την αντιπαράθεση της με εκείνη άλλων αναλυτών.  
Σε αντίθεση με τις αμερικανικές συνήθειες, είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι και να ανταλλάσσεσαι με τις άλλες υπηρεσίες της χώρας και συμμαχικών εθνών.  
Θέσεις που είναι πολύ κλασικές, αλλά σε πλήρη αντίθεση με τα έθιμα της χώρας του.

«Οσο βάναυσος κι αν ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν λάθος να τον εξοντώσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον Καντάφι στη Λιβύη. Η Ιστορία θα μας κρίνει πολύ σκληρά γι' αυτό», λέει ο απόστρατος αξιωματικός Μάικλ Φλιν

Όσον αφορά τον τζιχαντισμό, στον οποίο επικεντρώθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο ισλαμισμός δεν έχει τίποτα να κάνει με τη θρησκεία, ακόμη και αν χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο της και αναφέρει το Κοράνι.
  Είναι αποκλειστικά μια πολιτική ιδεολογία.  
Πιο ενοχλητικό, αλλά εξίσου αλήθεια, υποστηρίζει ότι τη στήριξη την οποία έχουν οι τζιχαντιστές από ένα μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού έχει τις ρίζες της στο ίδιο το Ισλάμ. 

 Αν και δεν έχει εκφράσει θέση σχετικά με τη μουσουλμανική θρησκεία, έφερε στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ τον καθηγητή λιβανικής καταγωγής Γαβριήλ Sawma. Ο τελευταίος είναι συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικά με την ασσυριακή προέλευση του Κορανίου που τον οδηγεί σε μια πολύ ανεκτική ερμηνεία του Ισλάμ.
Η σύγκρουση μεταξύ του Μάικλ Φλιν από τη μια πλευρά, και των  Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα από την άλλη, συνέβη τον Αύγουστο 2012 κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ενός μυστικού σημειώματος σχετικά με τους τζιχαντιστές στο Λεβάντε. Στο τμήμα του εγγράφου που έχει αποχαρακτηριστεί, παρατηρούσε ότι ήταν σε πόλεμο κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και υποστηρίζονταν από τους φυλετικούς πληθυσμούς που ζουν σ’ ένα μέρος που επικαλύπτει τη Συρία και το Ιράκ. 
 Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να τους οδηγήσει να δημιουργήσουν ένα εμιράτο στη βορειοανατολική Συρία, γεγονός που θα αντιστοιχούσε στα στρατηγικά συμφέροντα των χορηγών τους, ήτοι της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. 
 Εξήγησε ότι είχε γράψει αυτό το έγγραφο  -αμέσως μετά την επανέναρξη του πολέμου εναντίον της Συρίας από τη Γαλλία-  προσπαθώντας να αντιταχθεί στην υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα για τη δημιουργία του Νταές.

Σχετικά με τα βασανιστήρια, ο ίδιος έχει εξηγήσει επανειλημμένα ότι οι δηλώσεις του δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως ενθάρρυνση για τη γενίκευση τους. 
 Αν πολεμά τους τζιχαντιστές επειδή βασανίζουν και σκοτώνουν, είναι σημαντικό να ξέρουν ότι δεν θα διαχωριστεί από τους στρατιωτικούς συναδέλφους του, οι οποίοι βασάνισαν και ότι δεν θα δίσταζε ο ίδιος να βασανίσει και να σκοτώσει επίσης εάν ήταν απαραίτητο. Αλλά δεν είναι πρόθεση του και, στο Αφγανιστάν είχε παρέμβει κατά της πρακτικής αυτής.

 
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου