Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ποια είναι η πιο ασφαλής τράπεζα στην Ελλάδα;

Με αλματώδεις ρυθμούς μειώνουν οι ελληνικές τράπεζες τον κίνδυνο να καταρρεύσουν εξαιτίας της έκθεσης τους σε «τοξικά» χαρτοφυλάκια δανείων, ενώ στην καλύτερη θέση, με αρκετή διαφορά από τη δεύτερη τράπεζα, βρίσκεται με
το κριτήριο αυτό η Εθνική.

Ο δείκτης Texas, που επινοήθηκε από τον οικονομολόγο Τζέραρντ Κάσιντι στη διάρκεια της μεγάλης τραπεζικής κρίσης του Τέξας τη δεκαετία του '80, αποτελεί ένα γενικώς αποδεκτό πλέον δείκτη για την προσέγγιση των κινδύνων που διατρέχει μια τράπεζα να καταρρεύσει από πιστωτικές απώλειες, δηλαδή οι ζημιές από προβληματικά δάνεια να εξανεμίσουν τα κεφάλαιά της.
Για να υπολογισθεί ο δείκτης, στον αριθμητή τίθενται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφαιρουμένων των προβλέψεων που έχουν ήδη σχηματισθεί, και στον παρονομαστή τα ίδια κεφάλαια. Αν ο δείκτης ξεπερνά το 1 (ή το 100%), αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα έχει σοβαρές πιθανότητες κατάρρευσης, καθώς τα ακάλυπτα με προβλέψεις προβληματικά δάνεια ξεπερνούν τα κεφάλαιά της.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Εθνική Τράπεζα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το γ’ τρίμηνο του 2016, η ίδια η Εθνική έχει με διαφορά τον καλύτερο δείκτη Texas στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς διαμορφώθηκε σε 0,7, ενώ η δεύτερη στην κατάταξη τράπεζα έχει δείκτη Texas 0,9.

Δύο τράπεζες βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη», με δείκτη Texas που ξεπερνά το 1, φθάνοντας το 1,1, κάτι που σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν κατά 10% τα κεφάλαιά τους.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο φέτος, περιορίζοντας τους κινδύνους από τα «τοξικά» δάνεια, είτε με τη μείωσή τους, ή με το σχηματισμό μεγαλύτερων προβλέψεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει επίσης στη δημοσιότητα η Εθνική με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το δ’ τρίμηνο 2015, η Εθνική είχε δείκτη Texas ίσο με 1,7 στα τέλη του 2015 και τον έχει ήδη μειώσει, όπως προαναφέρθηκε, στο 0,7. 
Αντίστοιχα, οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες είχαν δείκτες 2,6, 1,8 και 2 και έχουν ήδη πετύχει πολύ μεγάλη μείωση μέσα στο 9μηνο του 2016.
Με αυτά τα δεδομένα και εάν επιταχυνθεί η δυναμική μείωσης των προβληματικών δανείων, σύμφωνα και με τους στόχους που έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, μπορεί να εκτιμηθεί με σχετική ασφάλεια ότι οι τράπεζες έχουν διαφύγει τον κίνδυνο κατάρρευσης υπό το βάρος των προβληματικών δανείων.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου