Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Στους Χαρτ και Χόλμστρεμ το Νόμπελ Οικονομίας

Στους Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκ Χόλμστρεμ απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για το 2016, χάρη στη συνεισφορά τους στη «θεωρία συμβολαίων».


«Το έργο τους θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών, σε πολλούς τομείς - από την νομοθεσία για τη
χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε η σουηδική ακαδημία επιστημών. 
Οι νικητές του βραβείου, θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (928.000 δολαρίων).

Ο Χαρτ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο Χολμστρεμ καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης.
 

Οι ερευνητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νόμπελ, «ανέπτυξαν τη θεωρία των συμβολαίων* - ένα εξαντλητικό πλαίσιο ανάλυσης πολλαπλών πλευρών, όπως η αμοιβή διευθυντών με βάση την απόδοσή τους ή τα δίκτυα δικαιόχρησης (franchise)»

Το βραβείο για την Οικονομία είναι το πέμπτο Νόμπελ που ανακοινώνεται φέτος, καθώς έχουν προηγηθεί τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Ειρήνης.

naftemporiki.gr


*«Πρόκειται για τα κίνητρα και την ατελή πληροφόρηση, για τις μακροχρόνιες σχέσεις. Για λεπτές στρατηγικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προθέσεις ο ένας του άλλου. Σχετίζονται με πάρα πολλά οικονομικά θέματα του πραγματικού κόσμου, όπως είναι τα μπόνους αποδοτικότητας, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, ο τραπεζικός δανεισμός και η εταιρική δομή»
 «Οι συμβάσεις είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών» ανέφερε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στην επίσημη ανακοίνωση των νικητών του βραβείου και πρόσθετε ότι «η έρευνα των Χαρτ και Χόλμστρεμ ρίχνει φως στο πώς οι συμβάσεις μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις αντικρουόμενων συμφερόντων». 
 Τα συμβόλαια ή αλλιώς οι συμβάσεις - μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών, εργοδοτών και εργαζομένων, ακόμα και πολιτικών και ψηφοφόρων - είναι το θεμέλιο των οικονομικών σχέσεων, επισημαίνουν οι «New York Times». 
Οι δύο πανεπιστημιακοί διερεύνησαν μεταξύ άλλων «τον βέλτιστο τρόπο για να καθορίζεται η αμοιβή των μάνατζερ,  δεδομένης της δυσκολίας διάκρισης μεταξύ της απόδοσης που βασίζεται στην προσπάθεια ή την καλή τύχη, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο της σύνδεσης της αμοιβής με ιδιαίτερες οικονομικές μετρήσεις, όπως η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας. 
Επίσης οι Χαρτ και Χόλμστρεμ έχουν επισημάνει τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, οι φυλακές και τα νοσοκομεία, καθώς και της υπερβολικής μείωσης του κόστους που θα μπορούσε να βλάψει τη συνολική ευημερία».
Η έρευνα των δύο επιστημόνων κινείται στο πεδίο των μικροοικονομικών και όχι των μακροοικονομικών.  

Είναι και οι δύο μαθηματικοί και όχι οικονομολόγοι, ενώ απέκτησαν διδακτορικές σπουδές σε δύο κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, το Στάνφορντ και το Πρίνστον αντίστοιχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου